Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България печели от търговията с единици парникови газове

Антоанета Йотова, климатолог
Снимка: Ани Петрова

Протоколът от Киото въвежда регулации за част от парниковите газове, които не трябва да се бъркат с вредните емисии. Парниковите газове са съставки на атмосферата, а не вредни емисии. Замърсителите на атмосферата са обект на други регулации.

С това уточнение започваме разговора с Антоанета Йотова - климатолог и експерт по политиките на околната среда и промените в климата.

Действително, трудно можем да посочим човешка дейност, която да не е източник на емисии на парникови газове. Най-голям дял в производството им държи енергийния сектор, следван от транспорт, селско стопанство и сектора на потреблението, обяснява тя.

В т. нар. национални инвентаризации на парниковите газове всяка държава-участничка в Рамковата конвенция за изменение на климата на ООН описва ежегодно всички източници на парникови газове и количествата, които те са емитирали в атмосферата. Инвентаризациите се извършват на база на статистическа информация. За България НСИ обобщава данните за всички сектори, след което от МОСВ възлагат да се извършат изчисленията колко са емисиите на контролираните парникови газове за година, откъдето е видно и дали се изпълняват поетите ангажименти. Данните се подават в Секретариата на Рамковата конвенция и в Секретариата на Протокола от Киото.

Формално механизмът за търговия с емисии се провежда от 2008 година на на два етапа – 2008 – 2012-та година с цел да се намали с 5% нивото на емисиите спрямо 1990. Във втората фаза, която приключва с края на 2020 година, целта е намалението да е с 18% на глобалните емисии парникови газове. За България граничната година, която се възприема като базова е 1988 година, защото тогава е била най-виоката степен на икономическо развитие за този период – уточнява Антоанета Йотова.

И през 2002 г., когато Протоколът от Киото влиза в сила, и през 2008 г., когато започва търговията с емисии, България като страна има емисии под нивата от 1988 г. Т. е. България има излишък от единици парникови газове, които продава на други държави. Сумата през различните години варира, последните данни са 800 милиона лева за година.

Тези средства трябва да се използват за подобряване на състоянието на производството, за да се емитират по-малко парникови газове, се казва в Протокола от Киото. Това обаче не се прави в България, с мотива, че ние не превишавае годишната си норма.

Средствата постъпват във Фонда за енергийна сигурност, но как се разпределят оттам нататък не е много ясно.  Изразходването им не е прозрачно и ние реално не виждаме на национално ниво да се предриемат системни действия, за да се развиваме икономически, без това да означава покачване на емисиите на парникови газове. – коментира Антоанета Йотова.

Целият разговор с Антоанета Йотова можете да чуете в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Върви записване за лятна академия "Зелена Европа"

Броени дни остават до крайния срок за записване на ученици в лятната академия „Зелена Европа“. До 30 юни е срокът, в който деца от 1 до 4 клас могат да попълнят формата за  участие в тазгодишната Лятна еко академия в казанлъшкото село..

публикувано на 19.06.24 в 10:00
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40