Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянната комисия по образование предлага

Забраняват велосипедите на площада край Община Стара Загора?

Съветници питат защо се бави изграждането на скейт площадката в Новия парк

Договорът за строителството на скейт парка е подписан в края на миналата година, а срокът за изпълнението му беше 90 дни

Да се забрани управлението на велосипеди и тротинетки в района на Община Стара Загора, е поискала от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата при Общински съвет Стара Загора.

Комисията се надяват казусът да бъде обсъден и да бъдат предприети действия,  които ще прекратят практики, които поставят в риск както деца, така и възрастни, обясни пред Радио Стара Загора председателят на комисията Валентина Бонева.

Тя посочи, че неведнъж Постоянната комисия е обсъждала проблема с деца, които карат велосипеди, тротинетки и др. в централната част на Стара Загора, най-вече на площада пред сградата на Общината, по пешеходната зона и в парк „Пети октомври”. Поводът са множеството сигнали за ситуации, застрашаващи живота и здравето както на деца, така и на граждани, поради каране с висока скорост, вкл. и по велоалеята по бул. „Митрополит Методий Кусев”, по стълбите пред общината и в парк „Пети октомври” или по цялата пешеходна зона, но не по велоалеята.

„Единодушни сме, че има проблем, но той не е в управлението на велосипеди, а в рисковия начин, по който се кара“, подчерта Валя Бонева и уточни, че пешеходци също не спазват правилата за движение и на свой ред се движат пък по отредените за велосипедисти трасета.

Комисията е провела среща с участието на представители на Община Стара Загора и МВР. В нея са участвали Иванка Сотирова – заместник-кмет и Пламен Тодоров – началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи”, както и двама служители в Сектор „Пътна полиция”.

Набелязани са мерки и действия, които да ограничат рисковото поведение от страна на велосипедистите, в т. ч. информационна кампания в медиите и училищата, поставяне на пътен знак в началото на велоалеята и др., защото контролът и ограниченията са само част от решението на проблема, категорични са членовете на комисията.

„Ние сме наясно, че има деца и млади хора, които искат да практикуват екстремни спортове. Ангажимент на Общината е да осигури сигурни и безопасни условия за това“, каза още Валентина Бонева. Заедно с колегата си общински съветник от БСП Климент Пенчев тя е внесла питане за причините, поради които се е забавило изграждането на скейт парка в парк „Артилерийски“. Пред Радио Стара Загора тя припомни, че договорът за строителството му е сключен в края на миналата година, а срокът за изпълнение по договор е 90 календарни дни.

„Т.е. отдавна трябваше да бъде завършен. Видно е обаче, че има още много работа и е нужна поне още половин година за доизграждането му. Питаме, защото най-вече младите хора искат да знаят, кога това съоръжение ще бъде готово за експлоатация“, подчерта тя.

Отговорът на администрацията се очаква да бъде даден на предстоящата на 17 декември сесия на Общинския съвет в Стара Загора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 02.10.2024 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 02.10.24 в 06:05
Павлина Делчева

Една фирма се е явила на конкурса за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани

Една фирма се е явила на конкурса, обявен от община Стара Загора за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани. Това каза за Радио Стара Загора ресорният зам.- кмет на община Стара Загора Павлина Делчева и допълни, че към момента..

публикувано на 01.10.24 в 16:21
Георги Георгиев

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото „Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за „домашен арест“.   Георгиев е обвинения за отправена закана за убийство към Дебора..

публикувано на 01.10.24 в 15:17

ВСС отново отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково

За пореден път ВСС отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково. Причината е, че изискана справка от НАП за един от  кандидатите, която все още не е постъпила. Отлагането беше поискано от председателя на Върховния административен съд – Георги..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Есенни литературни дни завладяват Стара Загора

С церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“ ще започнат Есенните литературни дни в Стара Загора. Награждаването е от 17:30 в залата на Регионална библиотека..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Пилотен проект за телемедицина се реализира в столично средно училище

Зелена светлина за телемедицината у нас

Народното събрание узакони диагностиката и лечението от разстояние или т.нар. телемедицина преди седмица. В Закона за здравето депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени..

публикувано на 01.10.24 в 13:26

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси..

публикувано на 01.10.24 в 13:06

Сребърни накити на стойност 90 хил.лева задържаха на ГКПП "Лесово"

На пункта Лесово в микробус, пътуващ от Турция за Румъния, са открити сребърни накити за близо 90 хил. лева. Контрабандните  накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Окрижна прокуратура - Ямбол. Близо..

публикувано на 01.10.24 в 12:45

Седем младежи влизат в битката за Кмет на Млада Загора

Седем са кандидатите за кмет на Млада Загора тази година. Младежите ще влязат в пряк сблъсък и ще представят своите концепции пред публика и жури на 4 октомври от 17,30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Два нови момента..

публикувано на 01.10.24 в 12:18

С концерт на най-известните си ученици НУМСИ "Христина Морфова" чества 50 години

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи, тази вечер от 19.00 часа официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Датата..

публикувано на 01.10.24 в 10:15