Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Терзиев и Барс - един уникален екип в България

Първи за страната екип със специално обучено куче за откриване на убити и отровени птици и животни започва работа през 2016 г. в Източните Родопи.

2
Снимка: http://bspb.org/

Ще ви запознаем с екипа на Николай Терзиев и немската овчарка Барс, които живеят в Хасково. Те заедно са специални, защото са единственият екип в България с куче обучено за борба с отровите. Екипът е създаден в рамките на LIFE проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите" и вече няколко години Барс и Николай са част от екипа на е Българското дружество за защита на птиците. Досега двамата са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания във важни за световно застрашени видове птици местообитания. Те се отзовават при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години. Но за да разберете колко уникален е техния екип трябва да започнем отначало - с тяхната първа среща. 

Работата ни започна в началото с избора на куче, защото тези животни са комбинация между тези, които търсят заровени експлозиви и тези, които търсят наркотици, обясни за Радио Стара Загора Николай Терзиев, партьор на Барс.

"Ние се запознахме в Унгария, където двамата преминахме двумесечна специална школа за обучение на полицейски кучета. Много кратко и интензивно обучение, но там се срещнахме и нещата се получиха, за моя голяма изненада. Аз нямам опит, но винаги съм обичал кучета. От тогава с него не сме се разделяли. Да работиш с Барс е чиста проба на удоволствие. Щастие е да работиш с куче като Барс.. Той не е обикновено куче, той не яде обикновена храна, аз не се държа с него като с домашен любимец. Ние сме партьори. Всяко търсене е голямо предизвикателство, но може би най-трудно беше първото. С летящ старт след завръщането ни от Унгария, имахме мащабно тровене в село Стражеч и тогава просто нямахме опит. Барс се справи великолепно. Той си свърши работата, откри отровените животни и помогна да се изчисти района. След това като че ли се успокоих в работата си с него. "

Не можем да измерим проблема с отровите в природата с няколко случаи, обясни още Терзиев. Дали имаме три, десет или двайсет не е важно, достатъчно е да имаме само един, който да създаде такива вреди на природата, които да не могат да бъдат поправени 20-30 години.

"Опасността е не само за дивата природа, тя е и за нас самите. Ако поставите на едно място отрова, това не означава, че тя ще остане там. Животните я пренасят. Става отровна мрежа. Възможно е дори гъбар да мине и да събере ядливи гъби, които да са събрали в себе си от токсините. Щетите, които нанасяме може да се върнат към нас с огромна сила, не случайно употребата на отрови е забранена."

Определено има нужда от още такива екипи като нас с Барс, заяви Николай Терзиев.

"За 5 години мога да кажа, че един екип не е достъчен за цялата работа. Това е непосилно и за една неправителствена организация като издръжка и организация. Имаме нужда от повече такива екипи, които да работят към институциите. Лично ние смятаме, че към полицията ще е най-добре, защото те имат опит със следови кучета. Нашата работа с Барс е да работим за бъдещето и решаването на този проблем. В България се прави антиотровна стратегия и сме провели не една среща по темата. Смятаме, че сме на прага в нашата полиция да се създадат такива екипи като подразделения. "

Повече информация за това как да помогнете на Барс и Николай Терзиев можете да намерите тук.

Цялото интервю на Елена Енчева с Николай Терзиев, можете да чуете в прикачените звукови файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20

Втори международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ организират от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Конкурсът ще се проведе от 20 август..

публикувано на 06.06.24 в 12:05
prevod

"Преводачът превежда и послания. Ако посланията на политиците са автентични и искрени, само тогава няма да сме изгубени в превода"

На 5 юни, 1974 г. е основан Съюза на преводачите в България. Днес творческата организация празнува 50 годишен юбилей, и въпреки трудностите през годините, основна мисия на ръководството е да осигурява обществена защита на професионалните интереси на..

публикувано на 05.06.24 в 17:10

Калин Сърменов представя в Стара Загора авторски картини от "Светлата страна на нещата"

16 картини от първата си самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“ представя актьорът Калин Сърменов в Стара Загора. Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024...

публикувано на 04.06.24 в 12:54