Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика за "Берое" в "Дербито на Тракия"

"Берое" не даде никакви шансове на "Ботев" и спечели домакинството си над пловдивчани с класическото 3:0. Старозагорци доминираха над своя исторически противник през целия двубой и заслужено се поздравиха с победата. С успеха "зелените" не само влязоха уверено в първата шестица, но и се доближиха на само една победа в директното си съперничество в исторически план с "Ботев" (Пловдив). 

Димитър Димитров отново смени схемата на игра и излезе с четирима в защита в лицето на Стив Фуртадо, Теди Мезаг, Георги Ангелов и Крум Стоянов, Александър Цветков и Иван Минчев действаха като опорни халфове, пред тях плеймейкър бе Гаюс Макута, по крилата атакуваха Еривалдо и Кийлън Лебон, а на върха на атаката традиционно започна голмайсторът на тима Алиун Фал.

"Берое" започна по-активно срещата и още в първите минути показа, че ще търси победата. В шестата минута Стив Фуртадо проби отдясно, пусна хубав пас към Еривалдо, който обаче стреля встрани от целта. Малко след това Иван Минчев отправи опасен удар от границата на наказателното поле, който премина близо до гредата. В 11-та минута отново Минчев имаше шанс да открие резултата. Халфът на домакините центрира от фаул, топката летеше опасно към вратата на "жълтите", но отново сантиметри не достигнаха на беройци да поведат. Логичното се случи в 20-та минута, когато Минчев пусна скрит пас между краката на защитник на гостите, топката попадна у Еривалдо, който с точен удар по земя в долния ляв ъгъл изведе "Берое" напред за 1:0. 

След попадението старозагорци продължиха да доминират над своя противник. На два пъти "зелените" бяха близо и до второ попадение, но решаващият удар на Макута, а след това и Фал не намираше целта. От другата страна "канарчетата" бяха неузнаваеми. "Жълто-черните" не напуснаха своята половина. Гостите отправиха единствения си удар по посоката на Генади Ганев в 38-та минута. Той обаче премина на около 2 метра над вратата на домакините. Тактиката на Димитър Димитров-Херо с четирима в отбрана и Цветков и Минчев пред защитата буквално задуши в зародиш всеки опит на пловдивчани за нещо съществено в предни позиции. Полувремето приключи при резултат 1:0 за "Берое".

Втората част стартира без промени в двете единасейторки. Промяна настъпи обаче в резултата. "Берое" съумя да оползотвори надмощието над своя противник. Еривалдо навлезе от дясно в наказателното поле на "Ботев" и с хубав пас под плонжа на Георги Аргилашки намери свободния Фал, който на празна врата направи резултата 2:0 в 54-та  минута. Поредно попадение през сезона на нападателя на старозагорци. С попадението "зелените" се приближиха значително до успеха в срещата. Победата "Берое" бе окончателно подпечатана с трето попадение в 57-та минута. При деветия ъглов удар за старозагорци непокритият Георги Ангелов засече с глава центрирането, пращайки топката в мрежата на безпомощния Аргилашки за 3:0. Двете скоростни попадения постреснаха пловдивчани, които опитаха да изнесат играта в по-предни позиции. Действията на гостите доведоха единствено до ъглов удар пред вратата на "Берое".

Старши треньорът на "Берое" извади двама от голмайсторите за своя отбор - Фал и Еривалдо, на тяхно място в игра се появиха Октавио и Кукула. Треньорът на "Ботев" Стефан Стоянов също използва правото си на смени, вкарвайки в игра Димитър Пройчев и Салиф Сисе вместо Еспиноза и Кристиян Добрев. Постепенно беройци отново натикаха безпомощния си опонент в собствената му половина. Бакалов и Александър Василев замениха Макута и Кийлън Лебон. При последната смяна за старозагорци в игра се появи Илиас Хасани, заменяйки стабилния в днешния двубой Теди Мезаг. В последните 15 минути темпото чувствително спадна. "Берое" контролираше случващото се на терена, докато "Ботев" видимо очакваше с нетъпрние края на поредния си трагичен двубой през настоящия шампионат. 

С тази победа "Берое" вече заема шеста позиция с 24 точки от 14 изиграни срещи. В сряда от 17:30 часа беройци гостуват на "Царско село".

"Берое" - "Ботев" Пловдив 3:0 Еривалдо 20 мин., 2:0 Фал -54мин., 3:0 Георги Ангелов 57мин.

"Берое": Генадий Ганев, Стив Фуртадо, Теди Мезаг 28 мин, жълт картон( 81мин. - Хасани), Георги Ангелов, Крум Стоянов, Александър Цветков - капитан, Иван Минчев - 35 мин. жълт картон, Гаюс Макута( 73мин. - Александър Василев), Kийлън Лебон( 73мин. - Димо Бакалов, Еривалдо( 62мин - Кукула), Алиун Фал( 62мин. - Октавио); старши треньор: Димитър Димитров

"Ботев": Георги Аргилашки, Мите Цикарски( 76 мин. - Станислав Работов), Виктор Генев - капитан, Маркиньос Педросо, Джонатан Перейра, Филип Филипов - 6 мин. жълт картон, Славчо Шоколаров, Мишел Еспиноза - 31 мин. жълт картон ( 67.мин. - Салиф Сисе), Димитър Тонев, Кристиян Добрев(67 мин. - Димитър Пройчев), Иван Василев; старши треньор: Иван Василев

Главен съдия: Георги Давидов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Футболният „Берое“ остана без треньор

Футболният „Берое“ се раздели със старши треньора Хосе Луис Ачиари.  "ПФК Берое съобщава, че клубът се раздели по взаимно съгласие със старши треньора на тима Хосе Луис Ачиари.  Аржентинецът пристигна в Берое през септември 2023-та и бе начело..

публикувано на 30.09.24 в 19:10

36 медала извоюваха бойци от боен клуб „Атила“

В Горна Оряховица бе проведен зимния шампионат по ММА. Състезанието бе и квалификация за Световното първенство в Узбекистан в началото на ноември. „Изключително силно първенство, с над 250 участници от цяла България“, обобщи пред радио „Стара..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

Тридневно състезание по стрелба ще има в Стара Загора

Във Варна предстои лагер на националния отбор по спортна стрелба. „Мария Атанасова от нашия клуб е поканена за там“, съобщи за радио „Стара Загора“ Георги Кочеренко, треньор на старозагорския клуб „Августа 1992“. Лагерът стартира веднага след..

публикувано на 30.09.24 в 15:39

Мирослав Миндев: Чака ни трудно гостуване на "Гигант" в Съединение

"Победихме втория тим на "Локомотив" Пловдив с 2:0. Гостите пропуснаха дузпа през първото полувреме, ние реализирахме за 1:0, а през втората част и още един гол за крайното 2:0. Доволен съм и от двете полувремена и играта на тима ни. Момчетата се..

публикувано на 30.09.24 в 13:06

Георги Каменов: Редуваме доста добри и по-слаби мачове този сезон

"Загубихме гостуването си в град Куклен на тима на "Атлетик" с 0:1. Първото полувреме играхме добре и попадения не паднаха, но в края на срещата допуснахме гол и така отстъпихме в този мач. Видно, че редуваме силни и по-слаби игри и това дава резултат и..

публикувано на 30.09.24 в 11:19

Живко Желев: Доволен съм от силната ни игра през второто полувреме в Пловдив

"Изиграхме добър мач в Пловдив срещу "Марица". Интересен и резултатен двубой, приключил 3:3. Можем да съжаляваме за пропуснатата победа от наша страна. Водехме с 3:2, но ни изравниха малко преди края на срещата, а в добавеното време имахме чисто..

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Ямбол ще стане домакин на тенис турнир от Балканската тенис лига

Тенис кортовете в Градския парк на Ямбол ще станат домакин на 514-ят турнир от Балканската тенис лига на 29 септември, неделя. В лигата се включват над 1000 състезатели от цялата страна и различни етапи от нея се провеждат в 14 града у нас...

публикувано на 27.09.24 в 18:09

Красимир Мечев: Ще ни бъде трудно в Смолян, те са сработен тим

"Отборът ни върви добре в първенството. Второто място и тези 7 победи в 8 мача ни задължават. Така "вдигнахме летвата към нас и очакванията". Играем мач за мач и това е, но за малкото време, откакто отбора се формира в този му вид имаме нужда от..

публикувано на 27.09.24 в 10:05

Георги Кирилов: Доволен съм от точката в Раднево

"Изиграхме добър мач при гостуването в Раднево на тима на "Миньор". Срещата завърши 2:2, като домакините на два пъти ни повеждаха в резултата, но стигнахме до точката. Тя е добре дошла за нас с оглед играта и развитие на мача. Сега се готвим за..

публикувано на 26.09.24 в 13:21

Старозагорка изкачи връх Манаслу

Старозагорката Христина Йосифова достигна най-високата точка на връх Манаслу (8163 метра) в Хималаите. Това стана факт на 24 септември в 06.45 часа.  Т я е първата българка, изкачила този връх и първата старозагорка на осемхилядник.

публикувано на 26.09.24 в 11:08