Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет

12 март е Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 г. по инициатива на неправителствените организации “Репортери без граница” и „Амнести интернешънъл”. По този повод Елена Енчева се обърна към Асоциацията на европейските журналисти в България в лицето на Иван Радев.  

"Пандемията, в която живеем обостри процеси, които така или иначе се случваха в медийния сектор в България, но и по света. Това доведе до по - бързо развитие на част от негативните тенденции", смята Иван Радев. 

Пандемията се отрази и по друг начин на свободата на словото:

"От една страна доведе до това хората да търсят много повече информация. Огромен информационен океан на тема ковид се появи. Медиите имаха много важна роля, но в същото време се стигна до пренасищане с информация - достоверна и не толкова достоверна".

Според Иван Радев случаят със задържането и побоя над журналиста Димитър Кенаров по време на протестите от миналото лято ще бъде отразен в новата годишна класация за свободата на словото у нас на "Репортери без граници". Той подчерта, че българските власти отказват да разследват този случай. Журналистът  припомни и "абсурдните обвинения", които прокуратурата повдигна срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Според него този случай също ще окаже влияние при изготвянето на новата класация.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

В Стара Загора пръскат срещу комари

Община Стара Загора ще извърши ларвицидна обработка на биотопите на комарни ларви, както и третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарати „Акватен“ – екологичен ларвицид и „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Началният час за..

публикувано на 10.06.24 в 06:24

При обработени над 18% от протоколите: Шест партии влизат в Европейския парламент

Данните, публикувани на официалната страница на Централната избирателна комисия сочат, че шест български партии ще изпратят свои депутати в Европейския парламент.  Към 4.00 часа тази сутрин данните сочат че това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП..

публикувано на 10.06.24 в 05:40

При обработени над 19 % протоколи в ЦИК: 7 партии влизат в 50-ото Народно събрание

При обработени 19.24% протоколи към 4.00 часа тази сутрин, 7 партии влизат в парламента. Според данните на Централната избирателна комисия в следващото Народно събрание първа политическа сила ще бъде ГЕРБ - СДС с 22.24%, втори са ДПС с 19.83%, а..

публикувано на 10.06.24 в 05:36

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват "Възраждане" - 14,6%, ПП-ДБ -..

публикувано на 10.06.24 в 00:56

Продължава приемането на обработените протоколи в Районната избирателна комисия в Ямбол

Продължава приемането на обработените протоколи в Районната избирателна комисия в Ямбол. Към момента не се отчита забавяне заради двойния вот  при обработването на резултатите.  Най- много са пристигналите  представители на комисии от община..

публикувано на 09.06.24 в 23:33

Паралелно преброяване на "Галъп" при 65% извадка: „Величие“ събира 4,4%

При 65% от паралелното преброяване на "Галъп" в българския парламент ще влязат седем партии: ГЕРБ-СДС 24,5% ДПС  15,8% ПП-ДБ 15,0% ВЪЗРАЖДАНЕ 14,3% БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 7,8% ИМА ТАКЪВ НАРОД 5,9% ВЕЛИЧИЕ 4,4% Под..

публикувано на 09.06.24 в 23:15

В секция в кв. "Надежда" в Сливен има едва 15 гласували

Липсата на изборна кампания е една от причините за рекордно ниската активност на изборите две в едно в област Сливен, коментира кореспондентът на БНР Стоян Радев в изборното студио на Радио Стара Загора. По думите му тази не активност не се..

публикувано на 09.06.24 в 23:08

Около 33,9 процента е избирателната активност в област Стара Загора

Около 33,9 процента е избирателната активност в област Стара Загора според екзитпола към 20 часа на „Галъп“, съобщи Яница Петкова, социолог в агенцията. По думите й именно твърдите ядра на партиите са отишли да гласуват и са решили изборите...

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Изборният ден в Сливенска област завърши с 20 минути по-късно

Изборният ден в Сливенска област завърши в 20.20 мин. Причината за закъснението е желанието на група избиратели в село Тополчане да гласува в последния момент.  Пред трите секции в Тополчане около 19.45 са се появили избирателите, които са поискали да..

публикувано на 09.06.24 в 21:49