Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Дянков: Проектът "Пътеки към свободата" помага на младите хора да започнат кариерно развитие

Мариян Дянков
Снимка: Ани Петрова
И през 2021 година продължава подкрепата на младежи, благодарение на проекта "Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно". Преките бенефициенти на проекта са младежи на възраст 16-29 години, включително представители на етнически малцинства, които напускат алтернативна грижа. Проектът е финансиран от Фонд Активни граждани по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. През настоящата година от него могат да се възползват млади хора от Стара Загора, Пловдив и Русе, поясни в предаването "60 минути повече" Мариян Дянков, директор "Развитие Програми" в SOS Детски селища България. "Проведохме среща със заместник-кмета Иванка Сотирова и д-р Антония Тодорова, началник-отдел "Здравеопазване и социални дейности" в община Стара Загора. На нея договорихме подкрепа за младежи от областта, уточни Дянков. Той допълни, че в Стара Загора са подадени 22 заявления.

"Целта на проекта е да представи една наша програма, която работи от много години в организацията. Искаме да пробваме тази програма на по-широка територия, с повече младежи. Тя е адресирана към 210 младежа, които напускат различни форми на алтернативна грижа, успешно да започнат самостоятелен живот чрез предоставяне на услугата „Подкрепа за самостоятелен живот“, обясни Дянков, като подчерта, че до момента за участие в програмата са получили 60 заявления "Ние подпомагаме младите хора в тяхното физическо, психическо и емоционално здраве, като идеята е да платим здравни манипулации, ако това се налага. Имаме социално-психологическа подкрепа, това също е много важно за тях, колкото и да не искат да си го признаят. Опитваме се да съдействаме за намирането на квартира или общежитие. Опитваме се да подпомогнем началото на тяхната трудова заетост и на тези, които са подали заявления да осигурим професионална квалификация."

Проектът „Пътеки към свободата“ се радва на подкрепа от страна на бизнеса, заяви уверено Мариян Дянков, който в качеството си на дипломиран социолог каза, че в момента "в страната се изпитва глад за работна ръка"

Проектът "Пътеки към свободата" който Сдружение SOS Детски селища изпълнява от началото на 2020 година, е на стойност близо 200 хил. евро. Той ще продължи да се изпълнява и през 2022 година. Финансовата подкрепа за проекта е предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на ЕИП.

Цялото интервю на Мила Маринова с Мариян Дянков може да чуете в прикачения звуков файл:  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диалогът между изкуство и власт е изключително важен

Изкуството и властта са инструментите, с които могат да се управляват умовете на хората и да се манипулира определен тип мислене и поведение. Това е истина, която е стара колкото света, или поне колкото осъзнаването на силата на двете  уж..

публикувано на 28.10.24 в 15:43

Нормативната уредба също е причина за отпадане на ромски деца от училище

Миграцията в страната и извън граница е сред най-честите причини за отпадане от училище на много деца от ромската общност в Старозагорско, отчитат Ганчо Илиев от неправителствената организация „Свят без граници“. Екипите на организацията работят..

публикувано на 23.10.24 в 15:49

Професор Николай Спасов: Европейският карпатски рис е най-подходящ за разселване в нашите планини

Професор Николай Спасов е зоолог и палеонтолог, работещ в Природонаучния музей към БАН. Той е сред най-големите експерти по едрите хищници в България. Световно признат учен, автор на повече от 250 публикации, много от тях в престижни чужди издания...

публикувано на 19.10.24 в 09:29

Василка Панайотова: Доброто няма цвят или принадлежност, всички говорим на един език в една общност

„Смело можем да кажем, че 4 месеца след опустошителното бедствие- градушката на 13 юни,  Шипка се е възстановила. Всичко това е благодарение на това, че сме обединени и благодарение на всички, които доброволно помогнаха“, каза кметът на града..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Теодора Билярска: В музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми има много редки колекции

"Музеят е създаден през 1891-92 година в първото Висше училище в столицата на страната - София. През 1892 година учениците от първа мъжка гимназия подаряват 450 минерални и фосилни образци, които реално поставят началото на настоящият музей към ГГФ на..

публикувано на 18.10.24 в 08:09

Киберексперт: Все още AI се контролира от човека

В Радио Стара Загора гостува киберекспертът и основател на фондация "Киберсигурност за всеки" инж. Янко Спасов. В ефира на предаването "Час пик" той коментира темата за все по-масовото навлизане на изкуствения интелект (AI) в съвременния свят...

публикувано на 17.10.24 в 16:56

Все повече студенти се възползват от Еразъм+ в Тракийския университет

Броят на студентите от Тракийския университет, които се възползват от програмата Еразъм+, непрекъснато расте, съобщи Александър Генов от международния отдел. Тази програма дава възможност на студентите сами да изберат къде да осъществят своята..

публикувано на 16.10.24 в 12:44

Владимир Николов: Надявам се да открием още редки фосили в Трънско

Владимир Николов е асистент по палеонтология в Природонаучния музей към БАН. Вече години наред той участва в експедиции край град Трън, област Краище. Там са открити уникални по рода си фосили от късна креда, свързани с животински видове. "Тази година..

публикувано на 16.10.24 в 09:30

Ниски добиви с високо качество за тютюневата суровина

Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ настоява в писмо до министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов за свикване на Консултативен съвет. От Асоциацията ще искат   да се заложи максималният бюджет , разрешен от..

публикувано на 09.10.24 в 13:50

Стара Загора се представя на форум в Лондон, който има за цел да привлече българи обратно в родината

Форум, наречен „Кариера и живот – защо в България?“ ще се проведе за втори път в Лондон на 20 октомври. Събитието се организира от платформата Bulgaria Wants You / "България те иска"/ в Кралското географско дружество в британската столица...

публикувано на 01.10.24 в 15:02