Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Николова: Политиките за децата са основно на хартия

Среден 3.09 получи държавата за грижата си за децата

Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“

Среден 3.09. е общата оценка за работата на държавата и институциите през 2020 година. Този среден успех е константен през последното десетилетие, съобщи за Радио Стара Загора Пламена Николова Николова – експерт политики за децата към Национална мрежа за децата.

Има още над какво да се работи, за съжаление напредъкът е много минимален, а в много области дори липсва. Политиките за децата в България са основно на документи, както и резултатите, допълни г-жа Николова. По думите ѝ липсва цялостна стратегия и политика за повишаване благосъстоянието на децата, а напредъкът в  тази насока  е минимален и основно на хартия. 

„Бележник“ е независим доклад, който оценява напредъка на държавните политики за деца чрез анализ, основан на факти и данни, в 9 области: Участие на децата, Благосъстояние на децата, Семейна среда и алтернативни грижи, Закрила от всички форми на насилие, Правосъдие за деца, Ранно детско развитие, Детско здраве, Образование, Спорт, отдих и свободно време. Той включва и конкретни препоръки за бъдещата работа на държавата и институциите.

Автори на Бележник 2021 са 39 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез проведените анкети във формирането на оценките и препоръките се включиха и 700 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-„рапортьори“ от Националния Юрочайлд форум, посочват от Национална мрежа за децата. 

Повече подробности, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45