Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ямбол сключи договор за финансиране на проект "Ремонт на Музей на бойната слава"

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 сключиха договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект „Ремонт на Музей на бойната слава“ с № BG16RFOP001-1.017-0007-С01, който е част от Инвестиционната програма на Община Ямбол.

Проектът е на обща стойност  1 656 355,60 лева, от които  1 407 902,26 лв. от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и бюджета на Република България и 248 453,34 лв. съфинансиране от община Ямбол чрез средства от финансовия посредник ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“.

Проектът обхваща ремонт на Музей на бойната слава, намиращ се на ул. „Стара планина” № 1, като включва дейности по ремонт и модернизиране на част от сградите и на прилежащото дворно пространство, създаване на достъпна архитектурна среда и осигуряване на модерно обзавеждане и оборудване за нуждите на музея.

Уникалният характер на музея, неговата свързаност с историята на града и близостта му до центъра предопределят активното участие на музейния комплекс в градския живот. Музеят е част от закрито военно поделение, чиято обща територия е в размер 81 361 кв.м. и е единственият специализиран военен общински музей в България.

Изграждането и поддържането на Музея на бойната слава в Ямбол се свързва с каузата за съхраняване идентичността на военните формирования, дислоцирани в град Ямбол и региона в периода след Освобождението на България от османско владичество до наши дни. Идеята за създаване на Музей на бойната слава е на ямболското гражданство,  инициативен комитет на Съюза на офицерите от запаса и резерва, и дружества и организации от Ямбол. От 26 юни 2017 г. Музей на бойната слава– гр.Ямбол е включен в списъка на 100-те Национални туристически обекта под № 99 Б. - Удостоверение № 129/26.06.2017 г.

С осъществяване на дейностите, заложени в проектното предложение, ще се постигнат следните резултати:

- създаване на условия за равен достъп до културно - развлекателните дейности и участие в тях на всички групи от населението, включително на хора в уязвимо и неравностойно положение;

- повишаване качеството на живот и инвестиционната атрактивност на града ни чрез създаване на предпоставки и условия за преодоляване на идентифицирани икономически, природни и социални проблеми в градското развитие;

-подобряване състоянието на околната среда чрез въвеждането на мерки за енергийна ефективност;

-развитие на художественото и културно-историческото наследство с цел повишаване на туристическия потенциал на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стара Загора изрази съпричастност към засегнатите от ХИВ и СПИН

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза на 19 май 2024 г. от 20:00 часа Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН. На площада пред сградата на Общината ръководството, служители на РЗИ, партньори и граждани..

публикувано на 20.05.24 в 10:01

В Гурково за празника на розата наградиха най-възрастния розопроизводител в България

95-годишният гурковец Вълчо Вълчев бе удостоен с приз „Пазител на традициите в розопроизводството". Отличието му бе връчено от кмета Кънчо Папазов на тържествено честване на Празника на розата за дълголетното му усърдие, прочуто трудолюбие и успехи,..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Малина Панайотова и Боряна Георгиева (вдясно)

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията InnovationOfTheYear („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На..

публикувано на 20.05.24 в 09:52

Студенти от Тракийския университет със златни медали от „Европейско кенгуру за студенти 2024“

Студенти от Стопански факултет към Тракийски университет спечелиха два златни и три сребърни медала на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру за студенти 2024“.  Призьорите  -   Жасмин Георгиев – златен медал, Християния Христова..

публикувано на 20.05.24 в 09:37

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

В Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници..

публикувано на 20.05.24 в 08:38

Музикална школа при НЧ "Родина 1860" ще отбележи 70 години с юбилеен концерт

Музикална школа при НЧ "Родина 1860 " ще отбележи 70 години от създаването си с юбилеен концерт на 20 май, понеделник, 17.00 часа в Градска художествена галерия. В концерта ще участват изявени джаз музиканти, които ще свирят заедно с възпитаниците на..

публикувано на 19.05.24 в 15:24
Снимка: Стоян Радев

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасим 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател..

публикувано на 19.05.24 в 14:52
Снимка: БПЦ

Сливенска епархия с втори опит за избор на митрополит

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният..

публикувано на 19.05.24 в 09:38

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика..

публикувано на 18.05.24 в 16:32

Временно не работи светофарна уредба

Светофарната уредба на кръстовището на улиците „Димчо Стаев“ и „Христо Ботев“ в Стара Загора не работи от днес по технически причини – скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора..

публикувано на 18.05.24 в 14:59