Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градски електробуси и в Стара Загора

Снимка: Интернет

Европейският Зелен пакт изправя местните власти пред нови предизвикателства. Различни инициативи по пътя на прехода към нисковъглеродна градска среда реализира  управленският екип на Стара Загора. Подмяната на амортизираните стари автобуси и тролейбуси значително подобрява качеството на въздуха в областния град. 

Янка Иванова ползва обществения транспорт повече от 20 години, за да пътува до близкото село Змейово. Доволна е, че превозните средства се движат по график, но посочва конкретен проблем:

"За селата са разредени автобусите. Няма добра схема на движение."

Деян Филипов пътува с градския транспорт, макар и по-рядко, но оценява предимствата на новите превозни средства, които правят придвижването по – бързо, по-сигурно и по-комфортно. Подкрепя и технологичните решения, които община Стара Загора лансира. Едно от тях е мобилното приложение, което дава възможност за купуване на електронен билет. Той обаче изтъква един съществен недостатък в транспортната схема:

"Новите автобуси са привлекателни за гражданите, но недостатък на транспортната схема е, че не покрива изцяло града."

Модернизацията на градския транспорт ще го превърне в по-привлекателен за хората, по думите на общинския съветник в Стара Загора, Янко Янков. Сега, пресмята той, за едно 4-членно семейство е по-изгодно да се придвижва с личния си автомобил, вместо да използва масовия градски транспорт.

"Никой не отчита факта, че градът се е променил, разраснал се е. В същото време новите автобуси са много удобни, но генерират големи загуби на общината."

Шанс да бъдат редуцирани тези загуби в общинската хазна дава реализацията на мащабен проект. Той предвижда закупуването на 33 нови електробуса и 18 двойни станции за тяхното зареждане. Договорът по изпълнението му възлиза на 53,8 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лева, а останалите 8,8 млн. лева са самоучастие на община Стара Загора. Документът е подписан през 2019 година, финансирането е осигурено по ОП „Околна среда“ през Кохезионния фонд. Проектът трябва да приключи окончателно до август 2023 година.

Преди няколко седмици беше избрана фирма изпълнител в конкурса за доставка на електробусите, но процедурата се обжалва и това ще отнеме месеци, пояснява Янко Янков.

Местната власт на Стара Загора подкрепя активно европейските политики за зелена градска среда и преход към нисковъглеродно и климатично устойчиво общество, заявява кметът Живко Тодоров.  Значителни ще са ефектите от постепенното навлизане на електрическите превозни средства в ежедневието ни през следващите години, смята Живко Тодоров. Доставката на първите електробуси в града се очаква догодина.

"Електрическите автобуси ще дадат възможност градският транспорт да се обслужва екологично, с много по-ниски разходи. Ползите от този проект са много големи. Вижда се, че зелената идея вълнува все повече хора."

Електрическите автобуси у нас са 47, по данни на Пътната полиция. А масовата им експлоатация би довела и до драстично намаление на разходите за поддръжката на публичния транспорт, смята арх. Любомир Станиславов - изпълнителен директор на Автомобилния клъстер в България.

"За България ефектът ще бъде чудовищен, тъй като не е тайна, че в българските градове все още се движат изключително остарели превозни средства. Така че замяната им с електрически ще се отрази на качеството на въздуха."

Навлизането на системи за автономно шофиране в публичния транспорт променя общоприетите норми. В роботизираните градски превозни средства ще отпадне потребността от водач в недалечно бъдеще, прогнозира арх. Станиславов. По думите му превозни средства, които се движат в режим на автономно шофиране, са 10 пъти по-безопасни, отколкото в конвенционален режим, тоест управлявани от хора.

Концепцията „Интернет на нещата“ разкрива нови хоризонти пред управлението на обществения трафик. За имплементирането спомага  широкото навлизане на приложения за мобилните телефони.

"В момента няколко общини експериментират с тази тема. Т. нар. технологии за автономно шофиране до голяма степен са това."

България изостава в приемането на законодателство, което да регламентира автономното шофиране, посочва арх. Станиславов, и дава за пример Унгария, където вече действа нормативна уредба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Смениха областните управители на Стара Загора и Ямбол

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността, информират от пресцентъра на..

публикувано на 03.07.24 в 18:51
Стадион

Засилен граждански контрол върху случващото се в ПФК "Берое" обсъждаха на среща в Община Стара Загора

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни. На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе по покана на кмета Живко Тодоров,..

публикувано на 03.07.24 в 17:30

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина. Зарибяването на планинските реки на територията на Държавно горско стопанство – Сливен се прави за трети път. Кампанията е по инициатива на Югоизточното държавно предприятие и..

публикувано на 03.07.24 в 17:26

Община Стара Загора има готовност да обезщети собствениците на земи в "Бедечка"

Община Стара Загора има готовност с процедурата по обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“, съобщават от общинския пресцентър. Това стана известно днес по време на среща с представители на сдружението „Запазете Бедечка“ и общинското..

публикувано на 03.07.24 в 17:23

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол излязоха на протест

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна  в знак на протест срещу предложеното  изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти...

публикувано на 03.07.24 в 17:22

Държавен куклен театър Стара Загора с две постановки на „Шарено петле“

И тази година Старозагорският куклен театър ще вземе участие в VII издание на Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“,  Плевен с две постановки- за деца и за възрастни. „Банкови кризи и наказания“ от Жан-Пиер Мартинез, реж...

публикувано на 03.07.24 в 14:59

Пожар в апартамент в Стара Загора взе жертва

Жена на 63 години е загинала при пожар в апартамент на бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен във вторник сутринта малко преди 6:30 часа. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и..

публикувано на 03.07.24 в 14:48
централна улица, Ямбол

Доброволни "Зелени патрули" ще следят за чистотата и реда в Ямбол

Община Ямбол започва инициатива за обществен контрол върху нерегламентираното замърсяване и реда в града, наречена "Зелен патрул". Целта на инициативата е да ангажира местните жители в поддържането на чист и подреден град. Това съобщи за Радио..

публикувано на 03.07.24 в 13:21
Плувен басейн, Стара Загора

Общинският плувен басейн няма да работи на 6 юли

На 6 юли /събота/, Общинският плувен басейн в Стара Загора няма да работи с граждани. Причината е провеждането на турнира "Синьо лято". В четвъртото издание на състезанието ще се включат около 300 плувци от цялата страна, родени 2012-2017 година...

публикувано на 03.07.24 в 12:46

Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета

Община Стара Загора дари на дивата природа на България първото излюпено в пределите на Зоопарка белоглаво лешоядче. В края на отминалата седмица, екип на Зелени Балкани и представители на Зоопарк Стара Загора транспортираха вече порасналото малко до..

публикувано на 03.07.24 в 11:24