Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Панев: Постоянството на децата от набор 2011 говори за манталитет на победители

Отборът на "Берое" за деца, родени 2011 г. спечели в края на миналата седмица 11-я си трофей от 11 изиграни финала под ръководството на наставника Трифон Панев. Талантите на "зелено-белите" триумфираха на турнира "Приморско лято 2021", в който участие взеха представители на всички водещи школи у нас. "Берое" 2011 спечели и петте си срещи от предварителната група, а на полуфиналите се изправи срещу "Локомотив" (Пловдив), побеждавайки с 1:0. Съперник на финала бе "Левски", децата на "Берое" спечелиха с 2:1. 

"Може би най-трудните ни срещи на този турнир бяха двубоите с "Левски" - в предварителната група и на финала. Най-вече от към напрежение и от към битка, които надделяха. Избягахме от футбола, а нашият отбор е силен тогава когато един мач се решава с футболни достойнства и качества. А тези две срещи не бяха такива", коментира в интервю за Радио Стара Загора наставникът Трифон Панев. Той честити и днешния празник на всички деца. "Отборите вече познават много добре нашия състав. Имена като "Левски", "Ботев", "Локомотив" се опитват да се доказват на "Берое", което рядко се среща в наборите при децата. И до такава степен се ядосват, че не могат да ни победят и че ги превъзхождаме, че хвърлят всички сили. Но това в никакъв случай не може да е оправдание за нас", допълни младият специалист. 

"След турнира казах на децата, че съм много щастлив от спечеления трофей. И съм такъв и защото го направихме, показвайки около 60% от възможностите си. Дори може би и малко по-малко. Определено има още доста какво да покажем. Има и още върху какво да работим, за да постигаме резултати. Но на този турнир в Приморско не успяхме да покажем 100% от възможностите, които в момента сме постигнали. Отдавам го до голяма степен на напрежението. Очакванията към тези деца вече са огромни - и от треньор, и от родители, а и самите те имат такива. За тях една евентуална загуба е като край на света. Опитвам се да им обясня, че за мен доста важна е играта, дори да допуснат загуба ако правят това, което се иска от тях няма да бъда толкова критичен. Но на тях им е трудно да го повярват. Свикнали са каквото и да се случи да бъдат победители. Затова и ме изумяват толкова много. Отстрани хората едва ли могат да оценят какво наистина означава 11 титли при толкова малки деца. Тук един мач може да вземе всякаква посока. За хората свързани с футбола постоянството на тези деца е най-изненадващо. Това обаче говори, че те вече са изградили манталитет на победители и каквото и да се случи не се отказват. Затова съм много горд с тях" сподели още Трифон Панев. 

От 8 юни тимът ще се включи в още един турнир - този в Кранево. Това ще бъде последната надпревара във формат Футбол 7, в която Берое 2011 ще участва. От новия сезон "зелено-белите" ще играят по правилата на Футбол 9, въпреки че са с година по-малки. "Подготовката за един такъв турнир не трае една или две седмици, а цяла година. Сега имаме няколко тренировки просто да запазим настроението и мотивацията в децата. Смятам обаче, че след като чуем противниците и като знаем, че това е за последно на този формат няма нужда от допълнителна такава. А преминаването на Футбол 9 го правим с цел да не летят в облаците, да има нещо, което ги стимулира. Когато се изправим срещу отбори от набор 2010, надиграваме се с тях и спечелим срещу тях", обясни наставникът. 

Той определи годината за набор 2011 като успешна. "Но ако кажа, че съм доволен на 100% трябва да излъжа. Определено има още какво да се желае. Аз съм най-близко до отбора, виждам всеки ден как тренират и понякога ме хваща яд, че не показваме пълния си потенциал и оставяме впечатление, че сме изиграли равностоен двубой. А всъщност на този етап разликата меду нас и другите отбори от набор 2011 е доста голяма".

Цялото интервю на Светлана Димитрова с Трифон Панев чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шест медала спечелиха тежкоатлети от „Аполон“

В Русе бе проведен Държавният личен шампионат по вдигане на тежести за всички възрастови групи. При кадетките до 15 години възпитаничките на старозагорския клуб „Аполон“ Рени Георгиева и Албена Стефанова грабнаха титлите в категории съответно до..

публикувано на 02.07.24 в 09:21

Пети места в Европа за Даяна Стойчева и Божидар Добрев

В сръбския град Нови Сад днес започва Европейското първенство по борба за юноши и девойки до 20 години. Треньорът на националите в свободния стил в тази възраст и на клуб „Берое“ Диян Динчев ще разчита на своите възпитаници Калоян Атанасов до 70..

публикувано на 01.07.24 в 15:37

Волейболни таланти се готвят в Стара Загора

В старозагорската спортна зала "Иван Вазов" преди седмица започна третото издание на „Турнир на талантите“. За трета година поред Комисията за детско-юношески волейбол към БФВ организира събитието, чиято цел е усъвършенстване и развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 14:55

И в летните горещини тренираме за здраве и от любов към себе си

С труд и постоянство се постига всичко. Това е максима, която важи и за спорта, споделя Сребрина Зефирова, професионален треньор с  дългогодишен опит в разработване на индивидуални хранителни режими, както и  групов инструктор. "Няма рецепта общовалидна..

публикувано на 29.06.24 в 12:16

Стара Загора е домакин на Европейското първенство по футбег

Над 30 участника се включват в Европейското първенство по футбег, което се провежда събота и неделя (29.06.и 30.06) в Стара Загора. От 12.00 до 20.00 часа на кортовете за бадминтон в парк "Митрополит Методий Кусев"(Аязмото) състезатели от различни..

публикувано на 29.06.24 в 10:09

Калина Косева завърши първа в силен международен турнир

В Пазарджик се провежда силен международен турнир по бадминтон за юноши и девойки до 19 години. В него старозагорецът Теодор Митев, който е 17 годишен, спечели с 2:1 гейма срещу силен противник от Турция и се класира за осминафинала. В..

публикувано на 28.06.24 в 14:21

"Берое" подписа с ляво крило

"Берое" си осигури подписа на лявото крило от Доминиканска република Хуанка Пинеда , съобщиха от клуба. Играчът парафира със старозагорци и ще се включи в подготовката на отбора. Пинеда е 24-годишен, висок 1.80 см, идва в България от мексиканския..

публикувано на 27.06.24 в 16:03

Юноши и девойки на „Траяна“ ще стартират и при големите

От днес до неделя в София се провежда Държавното лично-отборно първенство по плуване в две възрастови групи, мъже и жени и юноши и девойки старша възраст. „В първенството ще участват 460 състезатели от над 50 български клуба“, съобщи за радио..

публикувано на 27.06.24 в 09:36
Facebook: Дончо Атанасов

ДЮШ на "Берое" се разпада, Дончо Атанасов също напуска

Втори треньор в рамките на ден обяви, че се разделя с детско-юношеската школа на футболния "Берое". На фона на негодуванието на привържениците, прекъснали за кратко контролата между "зелено-белите" и "Етър", Дончо Атанасов оповести раздялата си с клуба...

публикувано на 26.06.24 в 19:07
Фенове прекъснаха контролата

Фенове на "Берое" скочиха на Банато, прекъснаха контролата с "Етър"

Контролата между "Берое" и "Етър", беше прекъснат за десетина минути. Приятелският двубой започна в 18ч. на тренировъчното игрище до стадион "Локомотив", но беше прекъснат от феновете на "зелено-белите" десетина минути след началото. Още преди старта на..

публикувано на 26.06.24 в 18:35