3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.
Празникът се отбелязва най-вече в САЩ. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.
В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.
Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.
В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.
В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
13 май е обявен за Международен ден на хумуса. Той се отбелязва от 2012г.. На този ден хората се насърчават да слагат на трапезата си хумус, да организират или участват в събития, които популяризират богатата на полезни вещества храна, чиято основна..
Кметът на Млада Загора Радослав Балкански и председателят на Младежкия общински съвет Деница Димитрова, в студиото на предаването "Моята неделя", разказаха, че идеята за организиране "Фестивал на иновациите" подготвят от началото на мандата си. Пилотното..
Снежана Маринова е библиотекар, краевед - изследовател, колекционер, автор на научни и популярни статии и книги, бивш директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и с 35 години професионален опит в библиотечната дейност. Основните ѝ интереси..
Старозагорката Лора Рашева ще представи България на Световното първенство по аджилити за деца. Състезанието ще се проведе от 10 до 13 юли в Португалия. Треньор е Марина Бешовишка. Лора е ученичка в езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора..
Асен Калчев е от Стара Загора, запален пътешественик, част от интересните дестинации, които е посетил е Етиопия и племената там, за които разказва преди време в ефира на Радио Стара Загора. Асен постоянно си поставя нови предизвикателства, а преди..
Днес се провежда първото издание на „Фестивала на иновациите“. Форумът, организиран от Младежки общински съвет със съдействието на Община Стара Загора, е посветен на младежкото творчество, предприемачески дух и сътрудничество между образованието,..
Студентски екологичен клуб „BARBATUS“ към Тракийския университет вече е факт. За дейността на клуба в студиото на Радио Стара Загора разказа преподавателят д-р Руско Петров, познат на обществеността и като оперативен управител на Спасителен център за..
През последните години паркирането е проблем в градовете. Трудно се намират свободни места както в платените зони, така и в близост до мястото, къето живеем. Често съседи стигат до люти битки в спор за това кой къде да паркира. Някога големите туби с..
Големият празник Гергьовден ще бъде отбелязан с демонстрации на традиционни занятия, занаяти и изложба в музей „Етър“ в Габрово. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Анна Александрова от единствения музей на открито в България. Акцент в..
Обонянието е едно от най-старите сетива, отговорни за обработката на информация в мозъка. Когато вдишаме аромат, информацията се обработва в обонятелния лоб в мозъка ни и продължава своя път към лимбичната система – структура, свързана с емоциите,..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net