Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет и културно наследство

Проф. Горица Найденова представя научното дело на музиколога Иван Качулев

Слушайки да четем и четейки да слушаме – това е смисълът на проекта, казва авторката

4
Книгата е специално издание на списание "Българско музикознание", БАН

Академичното списание „Българско музикознание“ за първи път систематизира в специално издание изследователската дейност на етномузиколога Иван Качулев (1905-1989), един от основоположниците на музикалната фолклористика у нас. Книгата е резултат от последователната работа на специалистите от сектор „Музика“ към Института за изследване на изкуствата при БАН и разкрива част от звуковия дял на неговия фолклорен архив. Автор на текста и съставител на звуковото приложение е проф. д-р Горица Найденова.

„Във фолклорния архив на нашия институт се съхраняват теренните материали на първите фолклористи от 20-те години на миналия век. Сред тях са Васил Стоин, Райна Кацарова, Елена Стоин, Иван Качулев и др. Качулев е първият изследовател, който системно изследва традиционните музикални инструменти и обръща внимание на един по-широк спектър от звукови явления, които трудно можем да определим като собствено музикални“, разказа за Радио Стара Загора Горица Найденова.

Компактдискът към изданието съдържа 130 звукови документи от теренната работа на Качулев в периода 1947–1973 г. Те илюстрират спецификата на неговата научна работа в две основни направления: записване на традиционни музикални инструменти (гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан и др.) и документиране на немузикални явления от селската и градската звукова среда.

„Дълго време тези архиви за мен бяха една мечта. Ние нямахме свободен достъп до тях по много причини. Това, което ме изуми при първите срещи със звука са старите начини на пеене и свирене и това е най-голямата ценност на архива“, подчерта Горица Найденова и допълни, че книгата представя всеки един от записите така, както се е появил в теренната работа на Иван Качулев. По този начин се обобщава целият творчески път на изследователя.

„Иван Качулев, музикалните инструменти и звуковата среда" е научно-приложно издание, което за първи път „отваря“ подобен тип архиви по нов начин към аудитория, извън тясно специализирана научна среда. Благодарение на своята практическа приложимост книгата дава възможност на преподаватели по народна музика и фолклористика в различни учебни заведения да покажат на обучаваните, че българската традиционна музика звучи различно и представите за нея можем да добием единствено чрез такива звукови документи.

Цялото интервю с Горица Найденова можете да чуете в звуковия файл. Приложени са изпълнения на информатори от с. Пет могили, Новозагорско, с. Овчи кладенец, Ямболско, Харманли и Калофер. Излъчват се за първи път в предаването "Песен слънце буди".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50