Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

Европейския корпус за солидарност и Еразъм с проект в град Шипка, който дава възможност на млади хора от различни европейски държави и Армения да се запознаят с регенеративни практики в малките населени места.

Снимка: БГНЕС

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на европейската идентичност, ще разполага с почти два пъти повече средства в периода 2021-2027 г. (над 28 млрд. евро от различни източници) в сравнение с предходните седем години (14,7 млрд. евро).

Сред основните характеристики на програмата за следващия период са приобщаване или предоставяне на по-добри възможности на хората с по-малко възможности, включително на хората с различен културен, социален и икономически произход, както и на хората, живеещи в селски и отдалечени райони.

Милан Звер, зам. председател на  Комисия по култура и образование в ЕП.

"Като постоянен докладчик се гордея, че успяхме да осигурим толкова много от нашите приоритети за периода, Парламентът се бори усилено, за да направи програмата по -приобщаваща. Хората, които преди не са имали възможност да участват поради финансови причини, увреждания и по някаква друга причина, сега ще получат финансова или друга необходима подкрепа за участие в обмена. Парламентът също се стреми да накара програмата да се стреми да използва, по -малко документи, по -удобна за потребителя ИТ система и достъп до финансиране от други фондове на ЕС."

Именно към хора от живеещи в селски и отдалечени райони е насочен и проект, наскоро реализиран в град Шипка. Тема регенеративни практики, които могат да бъдат финансирани от Европейския корпус за солидарност. Това разказа за Радио Стара Загора Михаела Цветчинска от Сдружение "Селище Зелено училище".

"Това са млади хора, които идват от различни държави и живеят в дадена държава и подпомагат вече съществуващ проект за регенериране на земята, който работи в помощ на възрастното население. Избрахме Шипка като локация, защото има много хубави заварени дадености като древна напоителна система, използваща реките на планината. Целият район на Шипка е залесен от местното население в рамките на 29 години. Връзката между тези млади хора и град Шипка за възрастните хора, които са носители на една древна традиция по отглеждане на чиста храна без пръскане и химикали, която е и разнообразна. Тези доброволци събират семена от тях, помагат в техните градини и описват техниките на отглеждането на тази храна като те самите имат и свои блог."

Участниците в проекта са 7 доброволци от села и малки планински градчета в Европа, а обучаващите са от Норвегия, Швеция и Финландия, Гърция, Португалия, Италия, Германия и дори от Армения.  Обясни още Михаела Цветчинска.

Кметство Шипка е партньор в този проект, който кметът на града Василка Панайотова го нарича "Доброволчество без граници".

"Тази млади хора накараха възрастните хора да се чувстват полезни като им разказват за своя опит. "

Още по темата, чуйте от прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21