Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха казанлъшки полицаи спасили културни артефакти

8
Снимка: Община Казанлък

С награждаване на полицаи, които са спасили от иманяри ценни исторически артефакти, в Казанлък започнаха 16-тите Празници в Долината на тракийските царе. В програмата за първи път са включени и оперни спектакли на брега на язовир „Копринка“. 

Традиционните Празници в Долината на тракийските царе бяха открити от кмета на общината Галина Стоянова на церемония край Тракийската гробница в парк „Тюлбе“. Тя награди с грамоти казанлъшките полицаи Пламен Фитков и Галин Пашалов, които заловиха трафиканти на антични и средновековни предмети.

„Сред нас са и двама мъже, служители на РПУ Казанлък с изключителен принос за обогатяване на нашето културно-историческо наследство.", посочи Галина Стоянова. Тя разказа за професионалните действия на Пламен Станев Фитков и Галин Дойчинов Пашалов от Районно управление - Казанлък през 2017 година, благодарение на които важни находки бяха заловени. Последвалата идентификация показа, че се касае за ценни експонати. След продължила години съдебна процедура ценните предмети бяха отнети в полза на държавата. По описания нормативен ред артефактите преминаха всички законови процедури и в последствие бяха вписани във фондовото богатство на Историческия музей в града. „В знак на признателност за изпълнение на професионалните си задължения" двамата казанлъшки полицаи бяха удостоени с благодарствени грамоти и парични награди.

На сцената край Тракийската гробница в петък вечер гостите на празниците се насладиха и на най-новия спектакъл на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ посветен на тракийските мистерии и на легендата за Орфей и Евридика, а кметът на Казанлък Галина Стоянова благодари и на културните институти и организаторите на събитието, както и на всички, които опазват културното наследство на Казанлък.


Преди това проф. Валерия Фол откри изложба посветена на царския цвят „Цинобър“ в тракийската и римската култура в Исторически музей „Искра“.

Професорът по стара история д-р Петър Делев от Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ получи наградата за цялостен принос в проучването на тракийското културно наследство на името на проф. Александър Фол. Той обаче не можа да вземе лично статуетката на Орфей, защото се оказа карантиниран.

Наградата на името на проф. Александър Фол е учредена преди 16 години от община Казанлък и местния исторически музей „Искра“ в памет именно на основателя на науката „Тракология“.


В съботния ден празничната програма в Казанлък продължава с първата от три поредни оперни вечери край брега на Копринка. Край някогашната тракийска столица Севтополис Старозагорската опера ще представи „Турандот“. Празниците приключват на 6 септември със спектакъла „Нестинарка“.

В събота в Исторически музей „Искра“ ще бъде представен и поредният том събрал най-новите изследвания в областта на тракийската култура, съобщи Меглена Първин от музей „Искра“.

На гостите на празничните дни, посветени на древната тракийска култура Кметът на Казанлък пожела: „Наслаждавайте се на Празниците! Намерете своето нещо, което ще отнесете в града си от тук, за да усетите колко красива е тази долина – тя ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина!".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06