Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са включени детски ателиета, изложби, концерти и рецитали.

„Тази година галерията се включва в инициативата Европейски дни на културното наследство под мотото „Отговорни в изкуството“. Отговорни не само заради ковид кризата, която обгърна и културните институции, но защото изкуството изисква непрекъсната грижа и то да бъде малко  по-комуникативна към съвременната публика, която има различни очаквания. В този смисъл вечерта на 18 септември ни позволява да срещнем различни изкуства на територията на институцията“, разказа за Радио Стара Загора директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров.

Културните събития в съботния ден започват с Детско творческо ателие с Кристина Тужарова от 10,30 часа в Къща-музей „Дечко Узунов“. Тя наскоро издаде книга за Владимир Димитров – Майстора.

„Детската публика ни е един от основните ни приоритети, тъй като те са и бъдещите ни пораснали посетители“, казва Пламен Петров.

След 16 часа Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък ще бъдат с вход свободен. Ще могат да се разгледат постоянните експозиции, включително и в Къща-музей „Дечко Узунов“ и Къща-музей „Ненко Балкански“.

Гостите на Художествена галерия – Казанлък може да разгледат „Под патината на времето“, гостуваща изложба на Художествената галерия в Русе. Тя включва произведения, които от десетилетия не са показвани, защото са подлежали на тежка реставрация, извършена преди няколко месеца с подкрепата на министерство на културата.

Другата постоянна експозиция в Къща-музей „Дечко Узунов“ е „От веселия шум на бала. Изборът на първата Мис България през 1929 г.“
„Освен един атрактивен разказ как е избрана Мис България и нейното участие в общоевропейския конкурс за красота, публиката може да се срещне и с оригинални творби на художниците, които са журирали този първи избор на мис България, включително и не показвани творби, които наскоро са се завърнали в България с помощта на колекционер“, разказа директорът на галерията.

В Къща-музей „Ненко Балкански“ ще може да се види експозицията „Седем седмици в Париж“, Самостоятелна изложба на Мариела Гемишева в партньорство с Ивана Кълвачева.

Отделно от това са организирани и цикъл от различни събития.

В 16 часа в залата на Художествената галерия ще се проведе лекция за творчеството на Владимир Димитров-Майстова.

След нея от 17,30 часа публиката в Къща-музей „Ненко Балкански“ ще може да се наслади на Акустична вечер със Стефан Вълдобрев и да присъства на представянето на неговата „Книга за песните“.

От 19.30 ч. в Къща-музей „ Дечко Узунов“ е предвиден поетичен рецитал наречен „Галерия от думи“ с Гергана Атанасова и Женя Димова.

От 21.00 ч. в Художествена галерия – Казанлък публиката ще може да се наслади на концерт на атрактивната джаз банда „Django Cats” и енергията на джипси сиунга, разказа д-р Пламен Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11

Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина

„Музикално-сценичният РЕКВИЕМ на Моцарт на Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина РЕКВИЕМ В САРАЕВО - музикално-сценичен спектакъл за всички възрасти, събитие, което определено ще остави всички присъстващи без..

публикувано на 20.09.24 в 09:51