Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници от различни партии не подкрепят текста на декларацията за "Марица - изток"

| обновено на 29.09.21 в 12:46

Старозагорските общински съветници Таньо Брайков, проф. Иван Върляков и Искра Михайлова изразиха несъгласие с текста и смисъла на декларацията, която беше внесена за разглеждане на предстоящата редовна сесия от Янко Янков. Представителите на ГЕРБ, БСП и "Възраждане" се присъединиха към позицията на своя колега Димитър Чорбаджиев от "Демократична България", който обяви, че няма да подкрепи предложението. С деклрацията Янков призовава за подкрепа на комплекса "Марица - изток" и запазването на въгледобива. Според старозагорските избраници обаче тя е пълна с неточности, които възпрепятстват нейното приемане. 

 Таньо Брайков, ГЕРБ: Декларацията не е от компетенцията на общинския съвет парламент 

„Декларацията за комплекса „Марица - изток“, внесена от Янко Янков, е изключително закъсняла и представлява елементарен популизъм по време на избори.“ Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Таньо Брайков. Според бившия председател на местния парламент решението за бъдещето на въгледобива не е от компетенциите на Общински съвет Стара Загора. „Ще предложа декларацията да бъде извадена от дневния ред на предстоящата в четвъртък сесия“, обяви юристът. По думите му подобен документ представлява становище по определен въпрос на неговия вносител, поради което не е редно общинският съвет да бъде ползван за разпространение на подобно становище. „Всеки един човек от региона не приема закриването на комплекса „Марица – изток“, но този проблем няма да бъде решен с декларации“, добави Таньо Брайков. 


Проф. Иван Върляков: БСП няма да подкрепи декларация на Янко Янков заради нейното съдържание

Групата на БСП в старозагорския общински съвет няма да подкрепи декларацията на Янко Янков заради нейното съдържание. Това обяви от името на своите съпартийци общинският съветник на левицата проф. Иван Върляков. Той обърна внимание, че в текста на декларацията вносителят й настоява да бъде подкрепена технологията по улавяне и метанизация на въглеродния диоксид, представена от старозагорския физик проф. Жеко Ганев, за която обаче Върляков посочи, че няма доклад и информация за реална приложимост. „Вторият момент, който ние от БСП не приемаме, е вината за състоянието на комплекса и неяснотата за неговото бъдеще да се прехвърля изцяло на правителството, което действа в последните месеци. Няма разумен човек, който да се съгласи с това“, заяви проф. Върляков. Според общинския съветник на БСП утвърдените политики на ЕС няма да бъдат променени и затова трябва да се работи в друга посока. 


Искра Михайлова, "Възраждане": Против съм декларация пълна с неверни твърдения и лобизъм

„Партия „Възраждане“ неведнъж е заявила подкрепата си за продължаване живота на комплекса „Марица – изток“ до изчерпване на наличните ресурси. Аз обаче като общински съветник съм против декларация, която е изпълнена с неверни твърдения и лобизъм“. Това заяви по темата с приемането на декларацията, внесена от Янков Янков, Искра Михайлова. Подобно на своите колеги Михайлова също отбеляза, че в текста има грешно изписани имена на дружества. Наред с това старозагорската общинска съветничка подчерта, че твърдението за оставащи 3г. живот на комплекса е неточно. „Нека да е ясно, че към този момент няма окончателен вариант на Плана за възстановяване, което се опитва с текста на декларацията да вмени нейният вносител“, напомни Искра Михайлова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хакерска атака наложи повторно гласуване за Цар и Царица Роза в Павел баня

Неоторизирано проникване в системата за гласуване наложи необходимостта от повторно гласуване за кандидатите за Цар на минералната вода и Царица Роза – Павел баня - 2024. Хакерската атака е следствие на големия интерес към избора, който вече пета година..

публикувано на 10.06.24 в 16:38

Обработват протоколите на последните две комисии в РИК-Стара Загора

Вече се въвеждат последните протоколи на секционните комисии в Районната избирателна комисия в Стара Загора. Останали са две секции от Гълъбово и Мъглиж, като при последната се налага повторно преброяване на бюлетините заради грешки, каза Теодора..

публикувано на 10.06.24 в 16:35

НВО по български език и литература премина без проблеми

2291 ученици в област Стара Загора днес се явиха на първия изпит от Националното външно оценяване. 139 от имащите право не отидоха до класните стаи. По думите на Милена Йолдова- началник на РУО Стара Загора- това се деца от малки населени места, които..

публикувано на 10.06.24 в 16:31

ГЕРБ е първа сила в Хасково, следвана от ДПС

ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково при обработени над 83% от протоколите. По данни от преброяването до 15,30 часа те имат 31,23%  или 19000 гласа. ДПС, която до обяд беше водеща политическа сила остава втора с  25,04% или 15 000 гласа...

публикувано на 10.06.24 в 16:17

Резулатите за НС при обработени 74.44% протоколи в област Стара Загора

Резултати от изборите за Народно събрание в Стара Загора при обработени 74.44% от секционните протоколи: ГЕРБ-СДС 24,11% или 13916 гласа „Възраждане“ 17,92% и 10343 гласа ПП-ДБ 10,85%, 6262 гласа БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 8,93%, 5156 гласа..

публикувано на 10.06.24 в 15:40

При 96% обработени протоколи ГЕРБ-СДС събира 31% в област Сливен за НС

ГЕРБ-СДС първата политическа сила в Сливенска област за национален и европейски парламент. Това сочат данните от преброени 96% изборни протоколи за народни представители и 97% за европейски парламент. Данните са към 14.00 часа.  В изборите за..

публикувано на 10.06.24 в 14:54

Все още приемат изборни протоколи в РИК - Стара Загора

Объркани протоколи и умората бави приемането на изборните книжа в Районната избирателна комисия в Стара Загора. Малко след 14 часа влязоха последните секционни комисии, които изчакваха проверка на данните и предаване на протоколите.  Причините..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Изборният резултат на "Величие" не е изненада за партията

Изборният резултат на ПП "Величие" може и да изненадва социолози и политолози, но не е изненада за нас самите. Това е само началото",  коментира за Радио Стара Загора водачът на листата с кандидати за народни представители от 27 МИР  на формацията..

публикувано на 10.06.24 в 14:28
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Ниската избирателна активност е най-важният резултат от тези избори

„Ниската избирателна активност на тези избори доказа, че българските граждани са изгубили доверие в изборния процес. Това е резултатът, който трябва да се коментира в следващите няколко месеца и да се постараем това повече да не се повтаря.“..

публикувано на 10.06.24 в 13:55

Държавният архив в Стара Загора отбеляза Международния ден на архивите

На тържествена церемония в сградата на Държавен архив Стара Загора беше отбелязан Международният ден на архивите. Шестнадесетото издание на събитието събра представители на местната общност, архивисти и медии, за да отпразнуват важността на..

публикувано на 10.06.24 в 13:12