Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен базар за Йосиф!

Снимка: Кристина Русева

На днешния Никулден, празника на Николаево, учениците, родителите и учителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ организираха благотворителен  коледен базар с изработени от тях празнични украси и предмети. Средствата, събрани от продажбата на коледни картички, свещници, играчки, украси и декорации ще бъдат предоставени за лечението на шестокласника Йосиф Василев. Детето страда от  заболяването „САНФЕЛИПО – тип –D“. Месец декември е време, в което всички сме в очакване на Рождество Христово и отваряме сърцата си за подкрепа и съпричастност, в помощ на хора, изпаднали в нужда. Повече от два месеца децата са изработвали нещата за благотворителния базар, разказват  три от тях - Даная Веселинова, Никол Кръстева и Мануела Колева. Идеите и направата им е обща, а цената на всяка играчка, украшение или картичка определят според вложените материали и сложността на изработката. Но всичко е направено с много любов  и грижа за здравето на Йосиф, с когото са израснали от детската градина, признават момичетата.

       Йосиф, е на 12 години. И се бори с фатална генетична болест, която се нарича мукополизахаридоза IIID (Санфилипо синдром) - болест, от която в повечето случаи пациентите не доживяват зряла възраст.

Санфилипо е рядко генетично заболяване, което поразява цялото тяло, но най-вече мозъка и най-лесно може да се опише, като детска деменция. Причинява се от липса или незначително ниски нива на ензим, който има за цел да предотвратява натрупването на сложни захарни молекули наречени хепаран сулфат. Има 4 подтипа на болестта (А, B, C и D), които се различават по това кой ензим точно липсва или е в много ниско количество.

Все още няма лечение за тази болест.

Съществуват няколко клинични проучвания, които дават известна надежда, но не се знае дали въобще ще се стигне до одобрение на лекарство.

Симптомите започват да се появяват между 2 и 6 г. възраст, най-чести от които са късно проговаряне, закъсняло развитие, трудно поведение, екстремна хиперактивност, липса на сън. Тези деца преминават през прогресивна деменция подобно на болестта Алцхаймер, губейки основни умения и знания. Санфилипо води до епилепсия, загуба на говор, загуба на умения за преглъщане и обездвижване.

 Целта на родителите му  е да се стигне до клинично проучване,  в което той би взел участие.

Главнaта цел е да бъде одобрен лек за болестта, което обаче е процес, който отнема години!

„За нашите деца да помагат на свои връстници или на възрастни наши съграждани, нуждаещи се от лечение или от финансова подкрепа в трудни моменти, е част от възпитанието им. За училището ни стана традиция да подкрепяме всяка Коледа различни хора от града и общината“, каза по този повод директора на училището Венина Цонкова. И не само за Коледа, благородните подкрепящи каузи са и по повод Великден, по повод Цветница, или когато някое от децата попадне  в тежка житейска ситуация. Водени от желанието си да върнат една детска усмивка, учениците от прогимназиален етап сътвориха красоти под наставленията на г-жа Русанова, за да върнат усмивката на  Цвети. Момичето е дъщеря на тяхната учителка  Бояна Пагелска, изгубила битката за живота едва на 39 год. И за Цвети остава да се грижи нейната баба. В  друга благородна кауза, със средствата от продажбата на зеленчуците в опитното биополе на училището, децата решили да подпомогнат лечението на едногодишно момиченце от Плевен в САЩ.

Ако имате възможност да помогнете,  банковата сметка на детето е :

Банкова сметка към Централна Кооперативна Банка:

BG86CECB97901025875000

Титуляр: Диана Йоскова Денчева

Целият  репортаж от днешния благотворителен базар за Йосиф чуйте в звуковия файл. 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29