Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“60 минути повече Lifestyle”: В Швеция жените си живеят живота, едно работещо момиче от Стара Загора и Stand-up comedy с Владо

"Всеки месец той ми дава част от парите, които е спечелил. Но ако имам нужда от още, само го питам!". Тя се казва Вилма и е на 25 години. Напуснала е работата си и сега си живее живота.  Младите жени в Швеция все по-често правят това. Превръща се..

публикувано на 13.12.24 в 15:39

Йордан от Стара Загора и неговите “Чудатковци” с кауза

Дванадесетокласник от Националнато училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора майстори уникални човечета от желъди, клонки и клечици.  Към “Чудатковцитв”, както ги нарича младият майстор се присъединяват и животинки,..

публикувано на 12.12.24 в 10:10

Ивелина от Стара Загора, която поправя обувки и майстори чанти

В деня на Свети Спиридон в България празнуват занаятчиите. А обущарите считат светеца за свой покровител. Причината – според преданието Свети Спиридон е бил обущар. Допреди петнадесетина години дюкянчетата на поправачи на обувки бяха както се казва на..

публикувано на 12.12.24 в 09:00

Кои ще бъдат новодомците в старозагорския зоопарк догодина?

Двойка сурикати ще бъдат новите попълнения в Зоологическата градина  в Стара Загора догодина. Атрактивните животни ще пристигнат от зоопарка в Пазарджик. Новодомците, които вече са тук от 7-и ноември, са три женски огърличести пекари и един мъжки кафяв..

публикувано на 10.12.24 в 16:58
Тракийски университет, Стара Загора

Водещите на "Ало студентите" с поздрав към всички празнуващи 8 декември

Студентският живот през 2024 г. е вълнуващ, но и изпълнен със стрес, особено по време на сесия. Въпреки това, най-ценни за студентите са приятелствата, които създават: „Тези хора няма как да не останат в живота ми. Ние си помагаме взаимно, а..

публикувано на 08.12.24 в 11:55

Роби: 2024 година беше най-успешната ми година

За изпълнителя Роби 2024 година е изключително продуктивна и е отворила много нови врати в музиката. Това сподели той в интервю за Радио Стара Загора. С трите си нови песни той успява да покаже различни страни от творчеството си, като..

публикувано на 08.12.24 в 11:48

Актьорът Илчо Димитров: „Малко хора знаят, че умея и обичам да готвя!“

Илчо Димитров е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ през 2011 година при големият български театрален актьор, режисьор и преподавател проф. Атанас Атанасов. Той е театрален, филмов и..

публикувано на 07.12.24 в 21:30

Виктор Чучков за важните неща на снимачната площадка и извън светлините на прожекторите

Виктор Чучков-син е български актьор, режисьор и сценарист. Като актьор е най-известен с ролята си на Леонид във филма „Йо-хо-хо“ (1981). Неговият „Тилт“ (2011) е българското предложение за чуждоезичен филм за 84 издание на Наградите „Оскар“ за 2012..

публикувано на 07.12.24 в 20:28

Иво Танев за ролята си в "Българи от старо време" и за кулинарството като любимо хоби

Иво Танев е певец, водещ, актьор, кулинарното изкуство е негово хоби и страст. Иво е човек, който притежава различни интереси, плува, кара колело, поддържа дух и енергия. И винаги е готов да помогне на приятел. Иво Танев, чиито баща е от Стара..

публикувано на 07.12.24 в 18:15

Потомки на Бенковски интерпретират българските шевици в своето творчество и предават патриотичният дух

Бояна Илиева и Радина Росенова са майка и дъщеря – потомки на Бенковски. Те носят патриотичният дух и го предават и извън пределите на страната. Те са творчески тандем, създатели на златни родови бижута и изкуство с шевици и древни български символи...

публикувано на 07.12.24 в 14:02