Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради скъпия ток:

"ВиК" - Стара Загора чака над 4 млн. лева компенсации

Снимка: БГНЕС

Заради скока в цената на тока в ситуация на оцеляване от месеци са поставени и водоснабдителните фирми.  Някои от тях вече са ръба – от ямболското "ВиК" предупредиха, че от 1 февруари хиляди жители на града и 18 села  могат да останат без вода.

В Старозагорско подобна заплаха засега няма. 

Но парите на "Водоснабдяване и канализация" стигат само за две пера от разходите – за сметките за електроенергия и за заплати. „Всичко останало чака“,  каза в интервю за Радио Стара Загора управителят на "ВиК"  инж. Румен Райков.  

В края на миналата година дружеството оповести, че високите сметки за енергия няма как да не минат през поскъпване на питейната вода.

Предложението към КЕВР бе актуализацията да е  с малко над 50 стотинки, без ДДС. Мораториумът върху цените на тока и парното за битовите потребители „замрази “ и  възможността за одобрение на актуализацията. 

 По думите на Райков, ако актуализацията е била позволена, това би облекчило донякъде състоянието на водоснабдителната фирма.  „Нямаме възможност да променим цената, никой не ни дава пари, а в същото време трябва да плащаме всичко – защото ако не платим, ти спират електроенергията – никой не се интересува, че за да доставиш водата ти трябват помпи, а те са на ток“, казва управителят на "Водоснабдяване и канализация"

Над 2 милиона лева  е декемврийската фактура за ток на водния оператор, дължима за януари.

В опит да даде глътка въздух на водния сектор ВиК - холдингът и ресорното министерство са направи разчети за възстановяване на сумите, представляващи разликата в месечните сметки за енергия на дружествата. Решението за да бъдат отпуснати парите, се чака утре с постановление на Министерския съвет. 

По силата на това решение, местното дружество би трябвало да получи 4 милиона и 400 хиляди лева. 

„Глътка въздух за нас“, казва управителят на "ВиК" Стара Загора инженер Румен Райков и допълва, че с тези пари фирмата ще може да се разплати с доставчиците си, които също чакат. И също са на ръба. 

Решението за компенсация е добро, но най-добрият вариант е да се успокоят цените на енергоносителите. Защото, ако това не се случи и цената на тока запази тези си стойности, местното дружество, а и всички останали в сектора, отново ще се окажат в същата ситуация. 

По думите на инженер Райков, ако цената на енергията остане висока, "ВиК" Стара Загора може да не се успее да реализира инвестиционна програма. С  3000 километра водопреносна и канализационна мрежа, "ВиК" – Стара Загора е сред най-големите по дължина на мрежата в страната. Между 50 и 60 процента от съоръженията на територията на оператора са стари и се нуждаят от подмяна, за да бъдат намалени загубите. Но ако цените на енергоносителите се задържат високи, възможно е инвестиционна програма на дружеството тази година да няма. 

Добрата новина е, че скокът на тока не засяга изпълнението на европейските проекти за подмяна на мрежата.  Проектът в ЦГЧ на Стара Загора ще стартира най-късно в началото на пролетта. А този за подмяната на ВиК - мрежата в Чирпан е почти пред завършване. Като цяло обаче по отношение на европейските проекти за обновяване на водоснабдителната мрежа, дебне опасност. И тя е в поскъпналите цени на материалите, което се отразява върху фирмите - изпълнители.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Децата и радиото

Радио Стара Загора стана част от програмата на безплатния образователен STEM лагер, организиран от ИТ Академия Стара Загора. Ученици от 4 до 6 клас ни бяха на гости, за да научат повече за това как и кой работи днес в радиото, а и как са изглеждали..

публикувано на 05.07.24 в 13:47

Благотворителна кулинарна изложба "Детство без насилие"

Благотворителна кулинарна изложба - базар под надслов "За децата на Казанлък" организира сдружение „Жените на Казанлък“, тази вечер от 17:30 ч. в Младежки дом. Всички средства  ще бъдат използвани в подкрепа на кампанията за създаване на защитено..

публикувано на 20.06.24 в 15:23
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм“ в община Стара Загора.

Историята на старите сгради в Стара Загора разказват на безплатен тур

На 22 юни, в събота, от 10.00 ч. в Стара Загора ще се проведе безплатен градски тур на тема “Старите сгради разказват“. Той е част от инициативата на Туристически информационен център „Стара Загора- неразказани истории по правите улици“.  Желаещите..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание. Политическите сили в новия парламент ще представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат –..

публикувано на 19.06.24 в 08:12

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39