Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отваря се електронната система за детските градини в Стара Загора

| обновено на 10.03.22 в 09:05
Снимка: БГНЕС

Днес се отваря електронната система за обявяване на свободните места за детските градини в Стара Загора. Заявления се подават за децата родени от 2016 год. до 2019 год. до 20 март включително, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кмета Иванка Сотирова като поясни, че родителите могат да направят своя подбор, а на 23 март ще станат ясни класиранията. 

Много често се случва родители да подадат своите желания за детска градина на детето си, след което да не подадат документи за записване по една или друга причина, каза още Сотирова. "След което се сещат няколко месеца по-късно, но тогава не може да се случи и трябва да кандидатстват на ново." За това ресорният заместник кмет се обърна с молба към родителите да следят внимателно скоровете за записване. 

За родителите на деца, които за първи път ще кандидатстват за детска градина Иванка Сотирова съобщи, че към момента заявления за деца с тази година на раждане има подадени 861, а местата в градините са 959. Това означава, че всички, които желаят да постъпят в детско заведение, ще могат да го направят, но е възможно да има неудовлетворени родители заради концентрираните желания в няколко градини в града като 10 детска градина, коментира още Сотирова. Тя напомни още веднъж, че посещаването на детска градина от 4-ри годишните е задължително.

Припомняме ви, че вече е публикуван и пълният график на дейностите за прием в първи клас през учебната 2022/2023 г. на сайта на Община Стара Загора и на специализирания сайт за прием. Относно класирането и кандидатстването за първи клас, Иванка Сотирова обясни, че и при него съществуват по-предпочитани и по-малко предпочитани училища в града, заради което е възможно не всички деца да бъдат приети в исканите от техните родители училища. Предимство имат децата, които имат уседналост повече от 3 години на адреса на майката в региона на училището, но места има за всички. "В II, IV, V и VI училища в града ще се приемат по 5 паралелки с изискуем минимум от 22 деца. "

Още по темата, чуйте в прикачените звукови файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтираха 100-годишната църква в хасковското село Стамболийски

В хасковското село Стамболийски църквата отвори врати след двумесечен ремонт. Това е третия ремонт за 15 години в православния храм, който днес на Св. Неделя отбелязва 100-годишен юбилей. Православният храм е построен през 1924 години.  Ремонтът,..

публикувано на 07.07.24 в 15:53

Обсъждат прехвърлянето в Братя Даскалови на изгорялото училище в село Гранит

На извънредна сесия на общинския съвет в Братя Даскалови в понеделник ще се гласува предложението на местната администрация за пребазиране на основното училище в село Гранит в училището в Братя Даскалови. Сградата, където се помещаваше училището в..

публикувано на 07.07.24 в 12:08
Шипченският манастир „Рождество Христово“.

В Шипченския манастир ще бъде отслужен молебен против беди и злощастия

Навръх Св. Неделя от 11 часа в Шипченски манастир " Рождество Христово " ще бъде отслужен молебен за здраве, против беди и злощастия. В града продължава възстановяването на щетите от бурята и градушката, които удариха региона в средата на юни...

публикувано на 07.07.24 в 09:40

Жълт код за жеги в област Стара Загора

Жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 14 области в страната, включително за Стара Загора, Хасково и Ямбол. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в..

публикувано на 07.07.24 в 09:16

Популацията на белия щъркел в Сливенско остава стабилна, сочи Международното преброяване на птиците

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно..

публикувано на 06.07.24 в 14:47

Пожар гори край Чирпан близо до магистрала "Тракия"

Пожар гори в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан в близост до автомагистрала "Тракия". Това съобщиха  от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа..

публикувано на 06.07.24 в 14:29

Приключва жътвата в Ямболско, отчитат по-ниски добиви

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Средните добиви при пшеницата и ечемика са по-ниски в сравнение с миналата година, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова. Заради засушаването добивите са по- ниски,..

публикувано на 06.07.24 в 10:33

Забраниха използването на вода за пиене в четири села в Хасковска област заради замърсяване

Ограничава се използването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна в четири села на територията на три общини в Хасковска област, заради мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Това съобщи на страницата си..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49