Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя от град Буча: Изгубихме целия си живот (СНИМКИ)

2
Снимка: Личен архив, Катя Пеева

Катя е украинка от български произход. Живее в град Буча със семейството си. Разказва, че това е нов град, само на 12 км от Киев. Нейният баща, който е българин, сам построил голяма къща, има и хранителен магазин. Катя има много приятели, щастлив живот и хубава рабата, но за всичко това говори в минало време. „Защото това всичко вече го няма, ние го изгубихме“.


Войната влиза в Буча. Катя и семейството й започват да раздават храната от магазина, за себе си оставили само 4 хляба. След първите взривове и падащите ракети, младата жена и близките й се скрили в мазето, а когато излизали за малко навън, виждали срутени домове, съборени къщи, бягащи жени и деца. „Мъжете не излизаха, защото стреляха по тях“.

Звукът на войната бил оглушителен, спомня си младата жена, но истински страх изпитвала не от това, а от тишината. „Това те плаши още повече, защото не знаеш дали вече е свършило лошото или е затишие пред нова буря“.


Младата жена признава, че когато за първи път видяла танк пред къщата си, с насочено дуло, съжалила, че няма оръжие. „Имам желание да завърша дори някакви военни курсове за самозащита, защото когато срещу теб има въоръжени хора, ти си безпомощен, седиш и мълчиш“. А руските войници били деца, разказва Катя-момчета на по 18, 20 години. Спомня си, че веднъж попитала един от тях защо е там. „А той отговори-просто политика. Не мога дори да се върна у дома, защото и там ще ме убият“.


При втория зелен коридор, който отворили в Буча, Катя и семейството й решили да тръгнат. Оставили в къщата си непознат човек, когото приютили по-рано. С него останали и двете им кучета.


Пътят към свободата обаче става най-големият кошмар и до ден днешен за Катя. Близо до жп прелез виждат множество убити хора. „Тази гледка ме преследва и до ден днешен. Не знам кога ще изчезне от паметта ми, не знам колко време трябва да мине, за да не се появява постоянно пред очите ми“.

По време на пътуването си били проверявани от много постове, нощували на определени места заради комендантския час. На румънската граница били посрещнати от доброволци, предложили им хотели, където да се подслонят. От там, през българската граница до старозагорското село Дълбоки, в къщата на баба си. И макар че в нея  Катя е в безопасност, тя признава, че не се чувства добре, защото това не е нейният дом.


„Искам да се върна в Украйна, в нашата къща, каквато и да е-разрушена, изоставена“.


Разказът на Катя Пеева чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26