Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на фалшивите новини по проект на "Еразъм Плюс"

Снимка: pixabay

Как да разпознават фалшивите новини се обучаваха днес  в  Стара Загора зрелостници от Италия, Португалия и България. Обучението им става възможно по проект на програмата "Еразъм Плюс".  

Това е втората среща на участниците в проекта.  

Домакин сега е България, а дискусията се състоя в Регионалната библиотека " Захарий Княжески". 

Ориентирането за това как се отсява фалшива от достоверна информация за децата от 11 и 12 клас на "Професионалната гимназия по енергетика и електротехника" в Гълъбово започна със задача – те трябваше да определят истина или не са няколко твърдения.  Същата задание получиха и техните връстници от две професионални училища от Италия и Португалия.

Едно от твърденията гласеше, че самолети пръскат от въздуха вируса на COVID 19. 

 Тук участниците в дискусията изобщо нямаха съмнения – "това е фалшива новина". 

Твърдението, че със специални химически вещества, пръскани от въздуха може да се промени климата на Земята, затрудни участниците в дискусията. Но както е по канон, за да е истински добра една фалшива новина, в нея трябва да има и зрънце истина. А "зрънцето" - действително съществуват метални соли, които, ако се впръскат  в дъждовните облаци, могат да предизвикат валеж.  По този начин в Пекин са си гарантирали сухо време за откриването и закриването на Олимпийските игри. А в Русия същите метални соли предизвикват дъжд и гарантират чисто небе по време на военните паради, научиха децата по време на срещата за фалшивите новини. 

Как се справиха участниците – различиха ли коя новина е фалшива и коя – не,  подробностите от срещата следват сега в репортажа



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ-СДС печели три мандата в Хасково

При обработени протоколи на 100 процента от секционните комисии в Хасковска област ГЕРБ-СДС събира 33,81% от подкрепата на избирателите. Следва ДПС - Ново начало с 19,33%.  На трето място е "Възраждане" с 11,85%. Четвърти са от ПП - ДБ с 7,61..

публикувано на 28.10.24 в 16:07

Политологът Ивайло Илиев: Колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова по-солидно мнозинство ще е нужно за стабилно управление

Колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова по-солидно мнозинство ще е нужно за стабилно управление. Това коментира за Радио Стара Загора политологът и журналист Ивайло Илиев. Той допълни, че мнозинство трябва да е работещо, с конкретни реформи..

публикувано на 28.10.24 в 15:42

Христо Панчугов: Изненадан съм, че партиите все пак успяха да качат резултатите си

9 формации за първи път в историята на българския парламент след последните избори за Народно събрание вчера. Това обаче не е изненада, коментира в предаването „Час пик“ на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов.  Според него причините..

публикувано на 28.10.24 в 15:09

Обвиняват баща и син в хулиганство заради нападение над журналисти в Хасково

Баща и син, които нападнаха вчера екип на Би Ти Ви в Хасково ще бъдат привлечени като обвиняеми за лека телесна повреда, причинена по хулигански подбуди. Репортерът Мария Георгиева и операторът Петър Картулев станаха жертва на агресия в квартал "..

публикувано на 28.10.24 в 14:22

Резултатите от вота в Ямболско за първите три формации са огледални с тези от изборите през юни

Резултатите от вота вчера не изненадаха ямболските избиратели. Победителите са същите като на изборите в началото на лятото,  процентите, с които печелят също са приблизително еднакви.  Почти огледални са резултатите за първите три формации с изборите..

публикувано на 28.10.24 в 13:58

Обявени са 37 вакантни длъжности за военни формирования от гарнизон Ямбол

Военно окръжие – Ямбол информира, че е разкрита процедура по обявяване на 337 вакантни длъжности за войници във военни формирования от Сухопътни войски, от които 37 във военни формирования от гарнизон Ямбол. Те са за лица, завършили граждански средни или..

публикувано на 28.10.24 в 13:48

Стара Загора отбелязва годишнина от смъртта на митрополит Методий Кусев

Стара Загора се прекланя пред митрополит Методий Кусев – първи старозагорски митрополит, духовен водач, общественик и благодетел на града на 1 ноември 2024 г. Тази година се честват 102 години от неговата кончина. Старозагорският митрополит Киприан ще..

публикувано на 28.10.24 в 13:40

Изявени педагози в Стара Загора ще бъдат отличени с плакет „Анастасия Тошева" и „Млад учител"

На 1 ноември 2024 г., по случай Деня на народните будители, в Стара Загора по традиция ще се състои тържествената церемония по връчването на наградите „Анастасия Тошева" и „Млад учител". Престижните отличия се присъждат за  изключителен принос в науката и..

публикувано на 28.10.24 в 13:30
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: БСП тръгна нагоре

"БСП - Обединена левица" не просто спря свободното падане, а тръгна нагоре. Така коментира изборните резултати водачът на листата на левицата в 27 МИР Стара Загора Драгомир Стойнев. Обединението около БСП печели малко над 7.5% и качва резултата си с..

публикувано на 28.10.24 в 12:14

Премиерът Главчев в Ново село: Служебното правителство се справи с купения вот

Премиерът Главчев в Ново село: Служебното правителство се справи с купения вот Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона Ново село по време на учебно-щабни..

публикувано на 28.10.24 в 12:11