Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където са преподавали класически и модерен балет на деца, Zumba и FitDance за възрастни.

Мария е завършила Музикалната Академия в Пловдив и е участвала в редица спектакли, конкурси, фестивали и семинари в България и чужбина. Отличавана е с множество награди от национални и международни конкурси и състезания, участвала е в създаването на различни проекти и концерти.

Премества се в Лондон през 2016-та година, следвайки любовта – настоящият й съпруг е установен в британската столица. Тук, в квартал Сътън (Sutton) в Южен Лондон през 2018-та година тя създава балетна школа Mimi Dance Mix. Тук се обучават в танци и спорт повече от 100 деца, а възрастни се забавляват и поддържат форма с ФитДанс и Зумба. Школата Mimi Dance Mix и Мария вече са призната част от българското общество в Англия и са получавали призове от Британско-Българските Бизнес награди  - за  вдъхновяваща личност на годината, за Бизнес на годината в сферата на услугите; и за Бизнес на годината в спортната сфера.

За това как се започва бизнес в чужда държава, какви са разликите в обученията по танци (и не само по танци) в България и във Великобритания, Ина Николова разговаря с Мария Маринашка.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българка, живееща в Лондон описа места, емоции и преживявания из разни светове в книга

Цветелина Стефанова е част от българската диаспора в Лондон. Родена е в София. Завършила е българска филология. Работила е като репортер, редактор и коректор в различни вестници в София и страната, като организатор в „Българска кинематография“,..

публикувано на 20.06.24 в 16:10

Силвия Ларднър - от Стара Загора през Оксфорд и по света по пътя на сърцето

Силвия Ларднър е родена в Стара Загора. Но  сърцето я е отвело в южната част на Англия, близо до Оксфорд, тъй като съпругът и Алекс е англичанин. Силвия гради кариера като изследовател на потребителското преживяване  за голяма верига супермаркети. Но,..

обновено на 29.05.24 в 15:35

Марияна Рядкова: Избрах свободата пред сигурността

Днешният гост в рубриката се казва Марияна Рядкова. Тя е била медицинска сестра, а после – певица. Родена е по времето на социализма и в младостта си е живяла в условията, в които пътуванията по света са не са били толкова лесна работа. А една картичка..

публикувано на 11.04.24 в 17:51
Фотина Вълчева

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещ обучителен център на учителя Теодосий Теодосиев

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други..

публикувано на 12.03.24 в 12:39

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35