Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати и хакатон в IT гимназията в Стара Загора

| обновено на 15.06.22 в 15:59
Людмил Бонев и Теньо Арабаджиев (вдясно)


Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански" организира Ден на отворените врати и хакатон тази събота, 18 юни. Това съобщиха за Радио Стара Загора преподавателят по информационни технологии Людмил Бонев и Теньо Арабаджиев от организаторите на състезанието. 

Хакатонът ще бъде фокусиран върху разпознаването на фалшиви профили в социалните мрежи и по-конкретно платформата Instagram. В инициативата знания и умения по програмиране ще покажат младежи от IT гимназията и още пет училища в областния град, разпределени в отбори. Участниците ще имат възможност да получат помощ и насоки от ментори, специалисти от IT индустрията. Те ще напътстват младите таланти  в търсенето на иновативни решения и разработка на алгоритъм, който да идентифицира фалшиви профили. 

Хакатонът се реализира с подкрепата на Министерството на електронното управление, Община Стара Загора, Тракийския университет, ZaraHackathons и компании от технологичния сектор. 
Амбицията на организаторите е наесен да се проведе хакатон в по-широк формат, посветен на фалшивите новини, с участието и на ученици от Казанлък, Раднево, Гълъбово и Чирпан. 
В Деня на отворените врати посетителите могат да наблюдават опити в STEM кабинетите, да се запознаят с учители и с изявени възпитаници на училището. Родители и младежи могат да разговарят с представители на IT фирми, с които гимназията работи в тясно сътрудничество.
Гимназистите в България масово не осъзнават практическата полза от знанията по математика. Това показват резултатите от национална анкета, оповестена от Министерството на образованието и науката преди месец. Защо точната наука се оказва трудна и непонятна за съвременните ученици? Адекватно ли е учебното съдържание по информационни технологии на бурното развитие в дигиталния свят? 

Цялото интервю с Теньо Арабаджиев и Людмил Бонев слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болярово вече има музейна сграда

Етнографска експозиция в стара пашакьойска къща откриха в Болярово. Музеят се помещава в реставрирана автентична къща в града на поп Атанас Николов, която е съхранена от периода след Освобождението, съобщиха от общинския пресцентър. На сградата е извършен..

публикувано на 24.10.24 в 15:54
Снимка: Стамен Бишков

„Синя Гордост“ водят 120 млади футболисти на филма "Гунди - Легенда за любовта"

Организацията „Синя Гордост“ ще заведе 120 футболисти и треньорите им от детско-юношеската школа Локомотив –Стара Загора на прожекцията на филма „Гунди- Легенда за любовта“. Билетите се поемат от феновете на "Левски". „Идеята е чрез филма децата да..

публикувано на 22.10.24 в 09:07

Следродилната депресия – не се срамувайте да потърсите помощ

Над 25% от всички раждали жени са преживели следродилна депресия, а между 50 и 80% в следродилна тъга. Точни данни няма как да се определят, тъй като повечето жени не търсят помощ, каза за Радио Стара Загора клиничният психолог и психотерапевт Радост..

публикувано на 19.10.24 в 14:16

Африка и Йордания са следващите дестинации по програма Еразъм+ в Тракийския университет

Нов проект на Еразъм+ в Африка и Йордания планира Тракийският университет   за следващата година. В колаборация между Ветеринарно-медицинския, Педагогическия и Аграрния факултет, студентите и преподавателите ще се включат в дейности като..

публикувано на 16.10.24 в 12:40

Ивайловградска таханджийница посреща клиенти от цяла България

Ивайловград е живописно градче. Оживено място за търговия и развитие на занаяти, в миналото. Селището е възникнало в края на ХVІ век, в близост до разрушения средновековен град и митрополитски център Лютица /днес квартал Лъджа/, под името Ортакьой, наречено..

публикувано на 14.10.24 в 19:05

Панаир на занаятите "Живата традиция" отново е част от празника на Нова Загора

Нова Загора и тази година посрещна занаятчии от близо и далеч за празника на града -Петковден.  Изложението "Живата традиция" се провежда от 9 октомври, а днес е кулминацията на празничните събития в града.  Различни занаяти като ножарство, дърворезба,..

публикувано на 14.10.24 в 16:16

101-годишният Петко Колев от село Михайлово празнува на Петковден

Имен ден днес празнува Петко Колев от старозагорското село Михайлово. Преди дни мъжът навърши 101 години и вече навлезе във второто столетие на живота си.   С две дъщери, четирима внуци, четирима правнуци и две пра-правнучета  дядо Петко..

публикувано на 14.10.24 в 09:10

Да омесиш традиция и вяра в обредна погача

От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача.   От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е..

публикувано на 14.10.24 в 07:35

Близо 2 000 старозагорци имат имен ден в Деня на Света Петка Българска

Близо 2 хиляди старозагорци празнуват имен ден на 14 октомври - Денят на Света Петка Българска, закрилница на дома и семейството.  Най-внушителен  - 1161,  е броят на дамите с името Пенка.    Мъжкото име Петко се носи от 708 представители на..

публикувано на 11.10.24 в 17:29

Майстори на обредни погачи мерят сили в надпревара в село Бузовград

Четири казанлъшки села честват своя празник в Деня на Света Петка Българка. В село Бузовград празникът започва още  от днес,  съобщи секретарят на Народно читалище "Любен Каравелов",  Полина Стойнова.   Най-атрактивното събитие в програмата е..

публикувано на 11.10.24 в 12:56