Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор

4
Ивалин Димитров
Снимка: Емил Енчев

В последната неделя от календара на месеца, в който изпратихме Пролетта и приветствахме Лятото, специален гост на предаването "Моята неделя" беше Ивалин Димитров. Трикратният носител на наградата "Стара Загора", който през настоящата седмица беше удостоен и с високото отличие Почетен знак на областния управител на Стара Загора, пристигна рано и видимо развълнуван. Едва ли е по силите на някого, в рамките на едно радиопредаване, да вмести половин век творческо дълголетие на сцената и седем десетилетия емоционален багаж в житейската раница, но с уговорката, че ще тръгнем от коловозите на детството, като спираме на по-важните гари, започнахме разговор.

Навън измитата от небесните сълзи синева бързо се покри със сивите къдри на облаците, крясъкът на гларуси заглуши плахата песен на пойните птици, а в студиото актьорът-режисьор Ивалин Димитров редеше с блага усмивка спомените за родното си място. Оказа се, че то не е град, нито село, а ...гара. Железопътна гара Хитрино, Шуменско. "Това малко селище много се гордееше, че е гара. Беше конгломерат от хора, от цяла България. Едните избягали от румънско, другите от гръцко, а трети от своите. Моите родители и те се озовали в това селище, което беше като градче, с поща, спестовна каса, големи складове,  училище на три етажа, с голям пансион. Там, в едно от първите читалища изградени в страната, през 60-те години съм гледал Ансамбъл "Пирин", гастролите на Шуменския театър, три пъти в седмицата имаше кино, с детски филми", разказа събеседникът, който преди всички останали деца е имал възможността да гледа черно-белите ленти, защото киномашината била отговорност на вуйчо му. "Оживено място, като театрален декор." 

Животът в Шумен сменил Гара Хитрино. Докато учел в прогимназията ученолюбивият Ивалин играел страстно футбол. Тъкмо да премине при младежите на "Волов" и Съдбата го изпратила в драм кръжока на училището. След всяка изиграна пиеса, публиката одобрително отсичала:  "Това момче е родено за артист! Има талант!"  Подобни думи Ивалин Димитров е запомнил и от първото си представление, когато, като дете в детската градина, е трябвало да изиграе убедително ролята на Мързеливия Иванчо. "Спомням си, че публиката беше в салона, а аз плачех, ли плачех, такава ми беше ролята. Завесата падна, но някой  каза, че съм "голям артист."

Димитров разказа още как, през 1970 -а, заедно с приятелка, дъщеря на актьор от Шуменския театър, кандидатства във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Приемат ги в актьорско майсторство в класа на проф. Надежда Сейкова. "И оттогава все това!", А в заключеното мълчание прозират спомените за стотици роли, разпределения, спектакли, срещи с публиката, гастроли, тревоги, афиши, аплодисменти, хиляди прочетени страници с чужди думи, които трябва да изричаш, като свои...

Едно недоразумение е в основата вместо в Драматичен театър - Пловдив Ивалин Димитров да остане в този на Стара Загора. "Дойдох временно, по покана на Димитър Стоянов, за шест месеца, а останах 42 години, в Драматичен театър "Гео Милев". Първата постановка беше "Имат думата аристократите" на Николай Пагодин." Пиесата има добър прием. Представленията се играят при пълна зала. Гастролират в столицата. Публиката в Сатиричния театър е на крака. Няколко месеца по-късно, редовната класация в списание "Театър", определя Ивалин Димитров, в ролята на Костя Капитан, от "Имат думата аристократите", сред десетте най-добри актьорски превъплъщения.

"Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор. Има една тенденция на новото време, да се хвалим сами, но когато зрителите влязат в салона и потърсят голямата реклама, а не намират и прашинка от нея, това се превръща в антиреклама, разсъждава актьорът, който често пъти е заставал на режисьорското място. Старозагорската публика не може да забрави брилянтните му изпълнения като Големанов, Оргон, Сорин, Бай Ганьо, Топузов, Златил, Йордан Герака, режисьорските му постановки на "Тартюф" от Жан-Батист Молиер, "Опак свят" и "Скакалци" от Ст. Л. Костов, "Опечалена фамилия" от Бранислав Нушич, "Без докачение, моля" по разкази на Чудомир, "Заарска завера" от Елена Димитрова,  "Кълбовидна мълния" от Иван Радоев, "Трагедия от грешки" по "Крал Лир" на Уилям Шекспир.
В последните минути на разговора перифразирам заглавието на пиесата на Георги Марков "Да се провреш под дъгата". Тя е последната му режисьорска работа, поставена на сцената на Драматичен театър "Гео Милев". Вместо отговор актьорът  припомни думите на Йордан Радичков, казани при получаването на Почетния знак: "Цял живот копаем с пръсти кладенеца на живота, за да открием накрая, на сухото му дъно една сълза."
Цялото интервю с Ивалин Димитров от предаването "Моята неделя" може да чуете в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11