Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български велосипед е изработен през 1880 година

4
Първият български велосипед - пластика на Денислав Сираков
Снимка: Мила Маринова

Първият български велосипед е изработен в Нова Загора. Година е 1880. Произвежда го уста Гено Стоянов - Арабаджията. Младият майстор коларо-железар бил само на 19 години, когато наред с волските каруци, файтони, преси за балиране на кожи и на слама, се заема с направата на колело.  

Модерното возило вече е познато по света. Първият велосипед е патентован през 1866 година, но има много твърдения, които приписват създаването му на Леонардо да Винчи. Първите доказани свидетелства за изобретяване на велосипеда са от 1817 година. Тогава той представлява малък дървен скутер, чиито създател професор барон Карл фон Дрезен го нарекъл "машина за ходене." Изобретението било необичайно и бързо спечелило популярност, дори никой не се замислил да промени дизайна му. През 1839 година шотландският ковач Къркпатрик Макмилън добавя педали и седло. Скоро след това, през 1845 година, един англичанин създава първата надуваема гума, но заради несъвършенствата й тя се оказала непригодна. Следващата страница в историята на велосипеда настъпва през 1862 година във Франция. В Нанси местните занаятчии решават да сложат педали на предното колело. Изобретението на французите печели вниманието на индустриалците, които оказват съдействие и през 1864 година започва масовото производство на велосипеди с метална конструкция.

Спорна е версията откъде е дошла идеята на Гено Стоянов да създаде велосипед. Едната твърди, че слушал разказите на свой съсед, който учел медицина в Лондон, където хората яхали "дървени коне", а според друга, видял фотография на новото возило в Европа. Сръчният майстор приложил уменията си и изработил от ковано желязо и дърво първото родно колело. И тъй като велосипедите от XIX век били с различни по диаметър колела, то и неговото било такова. Диаметърът на предното три пъти се нанасял на задното. Хората бързо измислили име на изобретението му. Кръстили го "Паяка". Днес първият български  велосипед се съхранява в Историческия музей в Нова Загора. Той е сред най-ценните експонати.

Още подробности за изобретението на уста Гено Стоянов - Арабаджията чуйте в прикачения звуков файл и разговора с Георги Камбуров - уредник в Отдел "Нова и най-нова история" в ИМ - Нова Загора

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ако човек вижда планината и шевиците, той вижда красотата навсякъде

Диляна Александрова е от Харманли. Тя е една от многото  момичета и млади  жени,облечени в носиите на нашите прабаби отпреди стотина и повече години на Третия национален събор "Ангел войвода" в Араповския манастир край Асеновград. Всяка една от тях..

публикувано на 01.07.24 в 16:36

Пътешествия без план

Маргарита и Цветин Шущаркови са с емейство пътешественици. Винаги са на път, наяве или в мислите си. Цветин, родом от Казанлък, е инженер-икономист по професия, Маргарита е от София. Завършила е зоология в Испания.  Известността си придобиват от..

публикувано на 30.06.24 в 19:19

Къде изчезна детето ми, какъв е този тийнейджър?

Преходната възраст между детството и зрелостта е изключително деликатна, а често определяна и като "трудна".  Децата се борят с непознати емоционални състояния и техните прояви, родителите се опитват да защитят авторитета си пред тях. Неразбирателства,..

публикувано на 30.06.24 в 11:50

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41