Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалист очаква рекорден добив от въглища

Според Георги Господинов основното предизвикателство за ММИ е Зелената сделка

На днешния ден заетите в минно-добивната промишленост честват професионалния си празник-Деня на миньора.

За най-голямото открито въгледобивно находище в България –„Мини Марица изток“, денят преминава под знака на 70-годишнината от създаването на дружеството.

Рекорден добив от въглища се очаква да се отчете към края на годината-над 34 милиона тона. Според Георги Господинов от КНСБ обаче, едно от предизвикателствата пред дружеството е, липсата на работна ръка.

„В момента в мините работят около 6 700 човека, но смея да твърдя, че в такава натоварена година, в която ще дадем рекордни добиви, сме близо с 1 000 човека по-малко.

Тепърва се приемат нови хора, но тази липса се усеща и работещите изпитват огромни затруднения. Всички обаче дават максимума от себе си, за да не се отрази на производството“.

Синдикалистът коментира още, че безспорен успех през изминалата година е увеличената цена на въглищата, която се повиши от 1 април.


Как се справят хората в трите рудника, окомплектовани ли са смените и защо Зелената сделка е едно от основните предизвикателства пред дружеството, чуйте в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 500 кандидат-студенти се явиха на изпита по биология в Тракийския университет

Повече от 500 кандидат-студенти от цялата страна се явиха на редовния изпит по биология в Тракийски университет, който се проведе днес. Традиционно висок остава интересът към този изпит, който е вход за следните специалности : Медицина, Ветеринарна..

публикувано на 24.06.24 в 13:53

Пожарът в Сакар се разраства

Пожарът между селата Изворово, Дрипчево и Черепово се разраства и вече обхваща 5 000 декара. Пожарът е низов. Там пламъците са в широколистна гора. На място гасят 10 екипа огнеборци. На помощ на пожарникарите са и горски служители. Втория пожар в Сакар,..

обновено на 24.06.24 в 13:48

Хасково празнува Еньовден с песни, танци и народни обичаи

Празникът на билките и здравето - Еньовден дойде в Хасково с веселие и празнични танци. В прохладата на парк Кенана „Магията на Еньовден” започна с ритуал по минаване под Еньовденския венец, направен с любов от 77 ½ билки и цветя за здраве и благодат...

публикувано на 24.06.24 в 13:42

Къща изгоря в Котел, в землището на с.Кортен са унищожени 340дка бадемови насаждения

Къща изгоря в гр. Котел, но няма пострадали, съобщиха от полицията в Сливен. За периода от 21 юни до днес екипите на пожарната в Сливенска област са се отзовали на 24 сигнала. Един от сигналите е бил недействителен.  Сигналът за горящата къща е подаден в..

публикувано на 24.06.24 в 11:35

Близо 130 млн. лв. за саниране в Стара Загора и 10 въглищни общини

Стартира процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност", финансирана по Програма „Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. Предстои среща, организирана от Община Стара..

публикувано на 24.06.24 в 11:15
Бойко Борисов

Борисов при Радев: На практика няма как да се състави правителство

В 09.00 часа започнаха консултациите на президента с представители на ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов направиха кратък анализ на ниската избирателна активност на проведените на 9-и юни избори. В началото на срещата..

обновено на 24.06.24 в 09:59

Ясни са новите общински съветници на Хасково

Протоколите от изборите в Хасково вчера вече са обработени, а комисията тръгва към ЦИК, където трябва да бъдат предадени. Според резултатите, които са крайни ГЕРБ ще има 17 души в новия Общински съвет, ДПС – 11, Глас народен – 3, „Синя България“ – 3,..

публикувано на 24.06.24 в 09:08
Кристина Русева

Днес е Еньовден и празник на Светия Дух

Днес е Еньовден – български народен празник, който се чества всяка година на 24 юни. На този ден православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.  Тази година Православната..

публикувано на 24.06.24 в 08:41

Изпит по биология се провежда в Тракийския университет

Общо 543 кандидат-студенти се явяват на днешния изпит по биология в Тракийския универвитет. Те са повече в сравнение с миналата година, каза за Радио Стара Загора минути преди началото му проф. Нели Грозева, зам.-ректор на висшето училище. "Изпитът..

публикувано на 24.06.24 в 08:01
Снимка: Христо Христов

Частично бедствено положение е обявено в общините Любимец и Харманли заради пожари

Частично бедствено положение е обявено в общините Любимец и Харманли заради пожари. Пламъците са между селата Оряхово, Дрипчево и Изворово.  Мярката е наложена от областния управител на Хасково Гинка Райчева. В заповедта се казва, че съществува..

публикувано на 24.06.24 в 07:19