Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри искат план за справяне със замърсяването на ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството на енергетиката днес се проведе среща с ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ и ТЕЦ „Брикел“, както и с екип на МОСВ, начело с министър Росица Карамфилова. Темата бе изисканият от двете министерства план за справяне с регистрираните превишения на нормите за качество на въздуха, за което принос имат двете предприятия. „Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и чрез предизборни протести. Има ясен комплекс от мерки, които могат да доведат до влизане в определените норми, ако не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне“, заяви министър Христов. „Не искаме да се стига до затваряне, но няма да правим компромис с ежедневните проверки и спазването и прилагането на закона“, категорична бе министър Карамфилова.

По време на срещата ръководството на двете предприятия представи конкретни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за всяка топлоцентрала, с които да се гарантира работа на ТЕЦ-овете в рамките на допустимите екологични норми. Те включват: използването на въглища с ниско съдържание на сяра, подобряване на ефективността на горивния процес, разширяване на сероочистните инсталации, преминаване към намален капацитет на работа и превантивно преустановяване на такава, когато бъде регистрирано наближаване на нормите за качество на въздуха за серен диоксид. Изпълнението на някои от тези стъпки вече е започнало и в двете дружества, като министерствата на околната среда и водите и на енергетиката ще оказват непрестанен мониторинг и контрол по неговото прилагане. От страна на МОСВ ще се извършват ежедневни проверки. От предприятията уточниха, че през следващите месеци започва мащабен ремонт на котлите на ТЕЦ „Брикел“, което също ще спомогне за намаляване на неорганизираните емисии.

Представена бе концепция за дългосрочна инвестиционна програма на дружествата, която включва въвеждане на термолитична инсталация с 400 МW мощност. Обсъдено бе реализирането на пилотен проект по нея, който ще се наблюдава от Министерството на енергетиката и неговите експерти. Неговото успешно реализиране ще е важно за намаляване на въглеродните емисии и постигане на реална декарбонизация от страна на дружествата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ямболското село Бояджик отбелязва 148 години от Бояджишкия бунт

В ямболското село Бояджик днес ще отбележат 148 години от Бояджишкото клане. При потушаването на Априлското въстание на 17.05.1876 г. по заповед на Шевкет паша селото е разграбено и опожарено... Останала  да стърчи само черната кула на местната църква,..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В Тракийския университет ще бъде официално открит Международния форум SIMUL+

В 9,00 часа в заседателната зала на ректората на Тракийски университет ще бъде открит официално Международния форум SIMUL+, организиран съвместно от Тракийски университет – Стара Загора и Министерство на регионалното развитие на Саксония с подкрепата..

публикувано на 17.05.24 в 07:52

В ямболското село Бояджик ще бъде отбелязана 148-та година от бунта по време на Априлското въстание

В ямболското село Бояджик днес ще бъде отбелязана  148-та година от въстаническия бунт. Неговото потушаване е сред най-кръвопролитните събития от Априлското въстание.   Пред паметника на Априлци, издигнат в края на селото, ще бъде отслужена заупокойна..

публикувано на 17.05.24 в 07:47

702 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература в област Ямбол

Близо 20 процента от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература, заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници.  Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са..

публикувано на 17.05.24 в 07:26

Ямболското село Тенево празнува празника си на светите Константин и Елена с богата програма

От днес до 21 май 2024 г., в с. Тенево, община „Тунджа“, ще се проведе Единадесетият празник на селото под надслов „Хубаво село имаме“. В Празничната програма всеки може да намери нещо за себе си -  концерти, танцов спектакъл, мотокрос, народни борби...

публикувано на 17.05.24 в 07:20

Одобриха проект за ремонт на улици в община Павел баня

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти. Тя беше приета от Народното събрание в края..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

1214 са абитуриентите в Стара Загора

1214 абитуриенти от 19 училища в община Стара Загора казват „сбогом“ на училището, за да поемат по своя нов път. Първи, на 23 май,  ще празнуват СУ „Железник“ и ПГЕТ „Г. С. Раковски“. На деня на светите братя Кирил и Методий, на българската..

публикувано на 16.05.24 в 16:31

Бъдещ строеж остави 40 семейства без транспортен достъп до жилищата им

40 семейства в суперцентъра на Стара Загора останаха изненадващо без транспортен достъп до жилищата си, след като бъдещ строеж на сграда разруши подхода към блока.  Кооперацията на бул. „Цар Симеон Велики“ 100 е строена в края на 50-те началото на..

публикувано на 16.05.24 в 15:57

„Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“ – екологична инициатива в Стара Загора

Старозагорски детски център организира в неделя, 19 май екологичното събитие, наречено „Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“. Инициативата започва от 11ч. на ул. Димитър Наумов 70 – до Прокуратурата в Стара Загора. Всеки може да..

публикувано на 16.05.24 в 15:30

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха в Стара Загора

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха Община Стара Загора и партньорът й TEXCYCLE. В нея второкласници от Шесто основно училище “Свети Никола“  научиха как дрехите могат живеят втори живот и защо е добре да се събира..

публикувано на 16.05.24 в 14:57