Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: България е обект на дългосрочна атака от страна на Путин

Руският президент Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Президентът Румен Радев и институциите не реагираха срещу недоизказаните обвинения на Кремъл и Путин за българска следа във взрива на Кримския мост“. Тази оценка за действията на отговорните фактори в страната сподели в ефира на Радио Стара Загора дипломатът и бивш посланик на страната ни в Руската федерация Илиян Василев. Той подчерта, че България е обект на дългосрочна атака от страна на Владимир Путин и предупреди, че това няма да последният такъв опит от руска страна, насочен срещу София. Според Василев целта на кремълската кампания е политическа дестабилизация в България

Илиян Василев коментира още, че санкциите на Европа срещу Русия принуждават Путин да търси пазари за руската газ и петрол. По думите на дипломата именно затова Москва моли за съдействие Турция и Ердоган. „„Газпром“ може и да се откаже от доставки на газ за България, но онези хора и кръгове у нас, които изградиха материален интерес от руските доставки, не могат да си позволят те да спрат“, отбеляза Илиян Василев.

По повод казуса с присъствието на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова на откриването на българския парламент Василев обясни, че не е работа на протокола на Народното събрание да отправя или да не отправя покана към даден дипломат.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът ще наблюдава състезание с дронове на полигон „Тюлбе“ в Казанлък

Президентът Румен Радев ще посети утре учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, информират от пресцентъра на държавния глава. Радев ще бъде посрещнат в 12 часа на военния полигон от почетен караул, след което ще се състои..

публикувано на 12.06.24 в 17:31

Не само Нинова, но и ИБ на БСП да даде оставка, иска член на Общинския съвет на Столетницата под Липите

"Катастрофалните резултати на БСП от  избори 2:1 са основание за оставка не само на председателя на Столетницата, но и на цялото Изпълнително бюро на Партията".  Такова е мнението на Живка Аладжова , член на общинския съвет на БСП и делегат на Конгреса на..

публикувано на 12.06.24 в 17:27

Въвеждат воден режим в старозагорското село Ракитница, жителите готови на протест

Напрежение сред жителите на старозагорското село Ракитница. От днес населеното място минава на воден режим, а хората недоволстват и са готови на протести. Засега ограничението е във вторник и четвъртък от 22.00 до 6.00 часа, но ако не даде желания..

публикувано на 12.06.24 в 17:11

Дипломи за поредния випуск „Детско полицейско управление“

На официална церемония днес четвъртокласниците от Начално училище „Димитър Благоев“ получиха дипломите си за успешно завършено обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление“. Учениците преминаха през двугодишен курс, на който придобиха..

публикувано на 12.06.24 в 17:03

17,3 милиона лева помощ от Министерството на иновациите за индустриална зона "Загоре"

Вторият етап от разширението на индустриалната зона „Загоре“, с терените край село Еленино ще бъде подкрепено от Министерството на иновациите и растежа със 17,3 млн лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя беше избрана с още 10..

публикувано на 12.06.24 в 16:27

Назначиха нов зам.-директор на хасковската полиция

Шефът на Криминална полиция в Хасково к омисар Ангел Марков е временно преназначен за срок от една година на длъжност заместник-директор на Областната дирекция на МВР в областния град, съобщиха от пресцентъра на ведомството.  Назначението е със заповед..

публикувано на 12.06.24 в 16:15
Община Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора. Събитието е от 18 часа пред сградата на Общината. Организатори са екипа на Центъра, част от който е народния певец Веско Василев. Идеята е да се..

публикувано на 12.06.24 в 16:13

2 333 десетокласници се явиха на НВО по математика в област Стара Загора

2 333 ученици се явиха днес на националното външно оценяване по математика в област Стара Загора.198 обаче не са се явили, което е по-висок брой от миналогодишните десетокласници явили се на изпита по математика. Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 12.06.24 в 16:00

Меморандум за разбирателство подписаха Тракийският университет и Кюстендилската търговско-промишлена палата

Ректорът на Тракийски университет – проф. Добри Ярков посрещна на работно посещение в старозагорското висше училище председателя на Кюстендилската търговско-промишлена палата – Ваньо Костадинов и главния секретар на организацията – Йордан..

публикувано на 12.06.24 в 15:42
Нина Гиргинова и Гено Иванов

"Национален фестивал на лавандулата" започва в петък

Традиционното издание на "Национален фестивал на лавандулата" в село Средно градище , община Чирпан започва на 14 юни. Тази година то е юбилейно- десето поред. В рамките на два дни посетителите ще могат да се насладят на изпълненията на певицата Мариана..

публикувано на 12.06.24 в 15:38