"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Храната в училище е тема, която вълнува всички родители, най-вече тези, за които здравословният хранителен режим е приоритет. Училищните лафки предлагат пакетирани стоки с обилно количество консерванти и рафинирана захар, бърза храна и празни..
Старозагорската улица "Димчо Стаев" се е превърнала в улицата на дините , показа репортерската ни проверка. През около 700 метра по протежението на улицата, след "Симеон Велики", почитателите на вкусния плод могат да избират от поне три хармана с..
Юни, юли и август са месеците, през които се регистрират най-много пожари в автомобили, сочи статистиката Пожарите в автомобили могат да възникнат по различни причини като късо съединение, неизправности в двигателя или топлина от прегряване...
НЧ „Отец Паисий 1906“, кметството на село Ракитница и Община Стара Загора канят на осми Празник на плодородието. На пъстрата програма ще се насладят всички посетители на 26 юли 2025 г. (събота). Празникът ще започне от 17.00 ч. в парка до чешмата на..
Инициативата „Безплатни градски турове" ще зарадва отново жителите и гостите на града на 2 и 3 август (събота и неделя), от 10.00 ч., с две от най-любимите теми на старозагорци – „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи" и „Поетична разходка..
Старозагорката Илияна Семерджиева е посланик на Европейския климатичен пакт. Тя участва в различни дейности и създава активности, които да насочат вниманието на хората към климатичните промени и екоинициативи. В същността на Европейския..
Със "Златен трофей" и почетна грамота за участие се завърнаха децата от ДЮТС "Боляровче" от VI-тия музикален и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, провел се на 18 юли 2025 г. в гр. Приморско. Момичетата и момчетата от състава имаха честта да открият..
Отношението ни към дрехите и стоките втора употреба обикновено зависи поне от два фактора: финансов и философията ни за устойчив начин на живот. През последните години темата за ежедневие, в което се заобикаляме от вещи втора ръка не се дискутира,..
През годините Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани е бил средище на много и разнообразна доброволческа активност. И това лято той се радва на подкрепата на хората. Младежи и ученици се включват в помощ на пострадалите диви..
Десетото, юбилейно, издание на Узана поляна фест ще събере отново в Габровския Балкан любители на екологията и изкуствата от 18 до 20 юли, разказа за Радио Стара Загора Мария Радойчева от Община Габрово. Тя припомни, че като организатори всяка..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net