"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
14-то издание на Международния куклено-театрален фестивал ПИЕРО е в разгара си, а част от него е и сценичният фотограф Александър Богдан Томпсън. Артистът е снимал в няколко постановки на Куклен театър Стара Загора, последната - "Невидимо дете"я която е в..
П.О.Р.Н.О. - Публична организация за разтуха на обществото“ ще усмихва и замисля старозагорци и гости на града. Датата е 17 октомври, петък от 19:30 часа на сцената на Държавен куклен театър Стара Загора. Режисьор: Веселин Петров, текст: По..
От 2022 година Стара Загора е новият дом на Анастасия Скоринина – футболистка на „Локомотив“ и масажист. Тя пристига в България заради войната, но спортът ѝ помага бързо да се впише в живота тук. Натрупаният опит като състезател я насочва към масажа, а..
На интересна и рядка находка попаднаха археолозите при проучванията на светилището до новозагорското село Караново. Обектът е бил проучван още през 80-те години на миналия век. Новооткритият постамент с надпис, от 10 реда на старогръцки, е посветен на..
Фентъзи трилърът с Мики Рурк, Гари Стреч и Деси Тенекеджиева посреща и зрители в неравностойно положение в серия от благотворителни прожекции, като завладя и зрителите в Стара Загора. Благотворителното кино турне на “Дяволски игри“ е със социална..
След близо 20 години тишина, камбаната на Пощата в Стара Загора ще оглася града и застиналите във времето стрелки. Четирите циферблата, разположение на четирите страни на кулата, вече са осветени с лед прожектори и занапред старозагорци да сверяват не..
Днес, 4.10, и утре, 5.10, десетки страни в Европа ще отбележат Европейските дни на птиците . Инициативата на международната организация "Бърд лайф Интернешънъл" е посветена на зрелищната есенна миграция на милиони птици, които напускат континента и поемат..
Петима от потребителите на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Св. Св. Козма и Дамян" в Стара Загора са шампиони по тенис. Тянка Георгиева и синът й Стоян Георгиев, Мирослав Петров, Николай Пеев и Иван Нанев взеха участие във второто Държавно..
Един от най-българските инструменти - гайдата обединява в гайдарска школа ученици на различна възраст в Твърдица, Николаево и Нова Загора. Школата на Стоян Христанов съществува вече седма година. Най-възрастният й ученик е 60-годишен, по професия той..
Симеон Воев е брат на Димитър Воев и двамата свирят заедно в последните месеци на „Нова генерация“, а Мони и до ден днешен изпълнява с любов емблематичните парчета, написани от брат му. Основател, вокалист и басист на групата „Нова генерация“,..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net