Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Априлов представя "Емил - изповед пред олтара на живота"

"Емил - изповед пред олтара на живота" така се нарича спектакълът на Николай Априлов, който старозагорската публика ще има възможност да види на 28.10, от 19.00 часа, в Държавна опера Стара Загора. Заглавието е провокирано от житейската история на Емил Димитров, един от артистите-титани, чиито песни от появяването си до днес не престават да се харесват, изпълняват и пътуват по света. Емил пишеше песни-послания. Това задължава всеки, който се е докоснал до  творчество му да склони глава в поклон и отдаде заслуженото уважение. 
Повече от две години режисьорът Николай Априлов подготвя сценичната история. Текстът на спектакъла написва брат му Влади Априлов. След представянето му в София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Силистра и Панагюрище, преди пандемията, публиката на Стара Загора е първата, която ще види постановката с нови сценични елементи, подчерта в интервю режисьорът на "Емил - изповед пред олтара на живота". 
Емил Димитров е едно от най-големите имена в българската музика.Той е най-продаваният български изпълнител.

За 39-годишната си кариера издава над 30 албума, създава над 350 песни, продава 65 милиона копия от албумите си по целия свят, изнася над 7000 концерта в европейски, азиатски и африкански страни. Считан от мнозина за „Крал на песента“, „българският Хулио Иглесиас“, „Жилбер Беко от София“ и „Синатра на Изтока

Кралят на българската поп музика е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен, в семейство на артисти-илюзионисти. Баща му е Димитър, известен като Факира Мити, вентролог. Майка му е французойката Анастасия Димитрова (по мъж), асистентка на Мити с артистично име Мадам Сизи. Двамата водят на всеки свой спектакъл Емил и той обиква театъра и музиката. Като ученик се увлича по рисуването и класическата музика. Започва да композира с акордеона си, участва в училищни пиеси и прави макети на пиеси, след като се увлича по театралната сценография. Започва да свири на акордеон, а по-късно – и на пиано. В по-късните си години записва песента „Акордеон“, в която пее: Акордеон, а ти ми беше младостта....

През 1960 г. е приет да следва „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Желчо Мандаджиев. Същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на дълга и успешна кариера като поп изпълнител, музикант и композитор. Две години по-късно, през 1962, „Арлекино“ печели първо място в Сопот, Полша. Песента печели първата международна награда за българска песен.

В началото на 1960-те концертира в България и чужбина с Мария Косева. С Йорданка Христова изнася концерти в Куба. Създава оркестър „Синьо-белите“, чийто диригент и ръководител е Митко Щерев. През 1968 г. изнася концерт с френския изпълнител Енрико Масиас на стадион „Динамо“ в Москва пред 90 000 души, което е абсолютен рекорд за български изпълнител. През 1969 г. Александър Йосифов, новопостъпил директор на завода за грамофонни плочи „Балкантон“, заварва поръчка за 850 000 броя плочи от първия рецитал на певеца. Същата година започва да изнася концерти и във Франция, като всички френски радиостанции излъчват песните му.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове – „Моя страна“, който по-късно става песен на столетието. С нея БГ Радио започва излъчване на 3 март 2001 г. Тя оглавява и първата класация на ТОП 500 най-велики български песни. Песента му „Ако си дал“ е начело на второто издание на класацията. 

Емил Димитров е първият български изпълнител въвел фолклорни мотиви в популярната музика. Типичен пример за това са песните „На брега на тихата Марица“ и „Старите огнища“.Той първи въвежда и хардрок аранжиментите в българската музика – с албума си „Танцувайте с Емил“. 

В Париж през 1972 г. заедно с Богдана Карадочева, оркестър „Балкантон“ и сестри Кушлеви изнася 30 концерта под името „Шоу бюлгар“ в театър „Ейропен“ с изключителен успех. Във Франция записва песни в студията на музикалните компании „Pathé-Marconi“, „Disques Barclay“, „Riviera“ и „Orpheus“. През същата година певецът записва дългосвирещата си плоча „Танцувайте с Емил“, която е първият български албум, записан и миксиран на четирипистов магнетофон. 

Неговата „Джулия“ става европейски хит в края на 1972 г., като заема челни места в много европейски класации. Емил Димитров е единственият български певец и композитор с десет хита в европейските класации, включително в чартовете на  Франция, Белгия и Холандия. Той е първият български член на Съюза на френските композитори през 1971 г., но вратите на Съюза на българските композитори остават затворени пред него, поради липса на музикално образование. 

През 1998 г. излиза последният студиен албум на певеца на компактдиск, озаглавен „Пясъчно момиче“, включващ едноименната песен, както и хитовете „Имала Мариана“, „Лидия“, „Лейла“, „Беден жиголо“ и „Ти не ме разбра“. От 1999 г. певецът не се занимава активно с музика поради влошеното си здраве, след прекаран мозъчен инсулт.

На 2 май 2002 г. се провежда голям концерт, организиран от Йорданка Христова, с някои от най-големите хитове на певеца, изпълнени от любими български изпълнители. Песните, изпълнени на концерта, излизат в албума на Емил Димитров „Само един живот не е достатъчен... С песните на Емил Димитров“. На този концерт Димитров за последен път излиза пред публика, макар и в инвалидна количка.·




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11