Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртокласници търсят корените и историята на своя училищен патрон

5
Снимка: Кристина Русева

Както за всеки човек е важно да  познава корените си, така и за всяко училище, което учи децата ни на а, бе и да знаят своя род и език, е важно да знае своето начало. А възпитаниците му да знаят чие светло име са избрали предците им за  патрон на школото.

   С   кратки наставления как да държат и как да поднесат венеца на признателност на всички възпитаници и учители на Пето основно училище „Митьо Станев“ към техния патрон, започна изследователската мисия на четвъртокласници от школото към родното му място, с. Знаменосец.Честта да поднесат венеца се падна на Момчил Николов и на Мартин Николов от 4 "в" клас. 

През учебната 2022/2023  Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора навлезе в празничната си 70-та година...

 Разгръщайки страниците на своята история учениците и учителите днес възкликват: „70 години съзидание и гордост!“. Сред първите стъпки и инициативи за отбелязване на достойната кръгла годишнина ученици от четвъртите класове на училището потърсиха своите корени. А те започват и с името на техния патрон – Митьо Станев.

„Името си носим от далечната 1962 - 1963 г., а Пето средно училище започва своя път през 1953 г.

За нас е чест, че даваме част от сърцето и духа си на 6 ОУ и 11 ОУ.....а по-късно и на 13 ОУ...., каза пред паметника на видния някогашен учител и общественик Ивелина Кьосева, педагогически съветник.

 Попитах някои от четвъртокласниците кой е бил Митьо Станев, каква личност е бил техния патрон? "Виден учител, общественинк, журналист, публицист и политик. Поводът да сме днес в родното му село е 70 години от съществуването на нашето училище", отговориха Рая Раянова и Стефан Динчев.

 Децата бяха поканени да разгледат библиотеката и етнографската експозиция на читалището.

Домакините от читалището  почерпиха малките си гости с пита и сладки и си пожелаха до нови срещи, част от които ще бъдат и по повод събитията, посветени на 70-тата годишнина на едно от най-сатирите старозагорски училища, което с гордост и достойнство носи името на Митьо Станев.


 В звуковия файл чуйте репортаж от днешната изселодвателска мисия на четвъртокласниците от Пето основно училище "Митьо Станев" в родното село на своя патрон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Движението по пътя Казанлък - Стара Загора временно е в едната лента

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. С повишено внимание трябва да се движат и шофьорите по пътя Габрово -..

публикувано на 14.06.24 в 11:48

Промяна в разписанието на вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на град Стара Загора, че считано от 17.06.2024 г. /понеделник/, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии ще се изпълняват съгласно утвърдените маршрутни разписания за работни, неучебни дни. За..

публикувано на 14.06.24 в 11:12

В Шипка се нуждаят от още доброволци за разчистването на града

Частично бедствено положение е обявено в град Шипка. Тази сутрин започна разчистването с помощта на доброволци. Няма пострадали и бедстващи хора. Буреносни облаци обаче отново приближават града в този час.   Пораженията са материални. Все още не..

публикувано на 14.06.24 в 11:02

След изборите: Сгрешени протоколи, липса на организация и проблеми с машините отчита РИК - Стара Загора

Много сгрешени протоколи, липса на организация и проблеми с машините отчете председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова. След всяко провеждане на избори все повече стават членовете на секционни избирателни комисии,..

публикувано на 14.06.24 в 09:48

Катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък

Катастрофа по пътя Стара Загора - Казанлък в посока Стара Загора малко преди отбивката за околовръстния път, видя репортер на Радио Стара Загора.   Автомобилърт вероятно е самокатастрофирал, защото не се вижда друга кола в близост. Инцидентът е станал..

публикувано на 14.06.24 в 08:58

Бедствено положение обявяват в Нова Загора

Обявяват бедствено положение в Нова Загора след бурята снощи. Счупени прозорци на сгради и смачкани автомобили е равносметката о снощи. Започва почистването на улиците в града от паднали клони и листа. Днешният ден ще бъде неучебен в Нова Загора,..

публикувано на 14.06.24 в 08:29

Частично бедствено положение обявяват в Казанлъшко

В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка.  Най-много щети са нанесени в  Шипка и Казанлък  Няма пострадали и бедстващи хора. Тепърва ще се описват щетите.  Множество са подадените сигнали за паднали дървета...

публикувано на 14.06.24 в 07:50

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират в Ямбол

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират днес в Ямбол областната структура  на Българския Червен кръст и Кръвния център в областната болница. Инициативата е по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител , който се отбелязва на 14 юни...

публикувано на 14.06.24 в 05:27

Избраха Царица роза и Цар на минералната вода в Павел баня

За 20-и път Павел баня избра Цар на минералната вода и Царица Роза Галена Назърова е новата Царица Роза, а Александър Динев бе избран за Цар на минералната вода - Павел баня – 2024. Изборът бе направен след онлайн гласуване в интернет страницата..

публикувано на 13.06.24 в 23:26

Градушка и буря нанесоха щети в Казанлъшко

Градушка и бурен вятър нанесоха щети в община Казанлък и в някои села но община Николаево. Множество сигнали са получени в дежурния център на Община Казанлък след преминалата силна буря тази вечер.  Дърво е паднало върху автомобил в град Казанлък..

публикувано на 13.06.24 в 20:56