Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

адв. Петър Славов: „Хартиената коалиция“ – БСП, ГЕРБ и ДПС, готви абсурдни изборни промени

Снимка: БГНЕС

Бившият народен представител Петър Славов определи като абсурдни промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, БСП и ДПС. По думите му „хартиената коалиция“ между трите партии показва с действията си, че не зачита гражданския вот и участието в изборния процес. След 17 часово заседание на правната комисия с гласовете на ГЕРБ,ДПС и БСП бяха възприети редица промени в Изборния кодекс, сред които връщането на хибридната форма на гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, премахване на дистанционното-електронно гласуване, район чужбина и Обществения съвет към ЦИК, увеличаване на прага за откриване на секции в чужбина от 40 на 100 заявления, както и разписката от машината да се счита за бюлетина, а електронният протокол от устройството да не бъде взиман под внимание. „Виждаме серия от вредни за изборния процес промени, с които БСП, ГЕРБ и ДПС превърнаха машинните терминали в принтери“, заяви Петър Славов.

Славов разкри, че в хода на 17 часовото заседание на правната комисия е била представена петиция с искания от страна на група граждани. Сред  тях наред с Петър Славов личат имената на бившите депутати  Методи Андреев, Цецка Бачкова и проф. Вили Лилков. В петицията се настоява за въвеждане на 100% машинно гласуване, честен изборен процес, премахване на практиката един кандидат да води две листи и засилване на ролята на преференцията с отпадане на заложения праг. Предложенията обаче са били отхвърлени, като единствено представителите на „Продължаваме промяната“ са ги подкрепили. 

Петър Славов призова за силен обществен натиск срещу окончателното приемане на въпросните изменения в Изборния кодекс и прикани за президентско вето, ако все пак текстовете бъдат гласувани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Търсят доброволци за преброяване на белия щъркел у нас

Доброволци за преброяването на белия щъркел търсят от Българското дружество за защита на птиците. Инициативата трябва да се проведе между 15 юни и 15 юли, каза Йорданка Горанова. Тя обясни, че при предишното преброяване е отчетен ръст в..

публикувано на 12.06.24 в 09:06

В Хасково се охлаждат с водна арка, намалиха работното време за някои служители

Хасково днес се очаква да бъде най-топлото място в България според  синоптиците. От общината поставиха отново водна арка, която да охлажда преминаващите през центъра на града.  Очакванията са днес термометърът в областния град да се покачи до 40-тото..

публикувано на 12.06.24 в 08:58

Жълт код за опасни жеги, очакват се градушки

Предупреждение за много горещо време остава в сила в Южна и в Източна България , а в северните райони от страната и в планините е обявен код жълто за силни гръмотевични бури .  С умерен вятър в Северозападна България ще нахлува по-хладен въздух и..

публикувано на 12.06.24 в 04:56

До 38 градуса стигна температурата в Ямбол

Температурите на сянка в Ямболско достигнаха в следобедните часове 37-38 градуса на сянка. От Центъра за спешна медицинска помощ не отчитат повишен брой повиквания, заради горещините, но съветват да се избягва престоят на слънце.    Централните..

публикувано на 11.06.24 в 16:58

Само за седмица: три пожара в апартаменти в Стара Загора

От началото на деня старозагорските огнеборци са се отзовали на три сигнала. Екипи са потушили пожар в селска къща, сухи треви и пламнало електрическо табло в жилищна сграда, съобщи началникът на пожарната главен инспектор Антон Колев.  Той припомни,..

публикувано на 11.06.24 в 16:38

Как гласуваха старозагорци?

След изборите две в едно на 9 юни идва време за следизборна математика, за която е ясно, че не води до традиционните изчисления, в които две плюс две е равно на четири. До произнасянето на ЦИК и официалното оповестяване на реалните резултати и..

публикувано на 11.06.24 в 16:15

До четвъртък гласуват за Царица Роза и Цар на минералната вода в Павел баня

Два дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня. Двадесетото юбилейно издание започва в четвъртък с избора на Царица Роза и Цар на минералната вода. Събитието е от 20:00 часа на пл. „Освобождение” в града и в..

публикувано на 11.06.24 в 16:10

Проект "Глас за всяко дете" приключи днес

Кампанията, организирана от РЦПППО- Стара Загора и София, съвместно с УНИЦЕФ приключи днес с практическа конференция. Над 50 участници омнениха опит, споделиха добри практики и разказаха пред какви предизвикателства са били изправени в рамките на проекта..

публикувано на 11.06.24 в 16:01

Спешна помощ съветва: Не излизайте в горещините!

Зачестяват обажданията на пациенти и техни близки, пострадали от горещото време в последните дни, съобщи пред Радио Стара Загора д-р Даниела Кършакова,  зам.-директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора.  Увеличават се сигналите за..

публикувано на 11.06.24 в 15:49
снимки: Тракийски университет и Община Стара Загора

Тракийският университет дипломира 132 икономисти

В Деня на професионалния празник на българския икономист 132-ма довчерашни студенти и вече икономисти от Стопанския факултет на Тракийския университет, випуск 2024 г., получиха дипломите си за образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и..

публикувано на 11.06.24 в 15:31