Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи Беломорския си излаз, румънската окупация на Добруджа е потвърдена, Македония също остава под чужда власт, а Западните покрайнини са погълнати от Кралството на сърби, хървати и словенци. Стотици хиляди българи бягат в пределите на свободна България, а още повече остават извън нея и десетилетия наред търпят тормоз и унижение. Несправедливостта на този акт на международното право се доказва от отказа на Американския конгрес да го ратифицира. От 1996 г. този ден по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария" се чества като Ден на народната памет, за да напомня на поколенията за трагедията, но и да напомня за героизма и непримиримостта на предците им в отстояването на националните идеали. 

Специален гост в ефира на Радио Стара Загора и предаването "Моята неделя" беше краеведът Снежана Маринова, носител на плакет "Свети Климент Охридски" за изключителен принос в библиотечната и родокраеведческата дейност в Стара Загора.  

В момента дългогодишният директор на РБ "Захари Княжески" наред с изследванията си в областта на краезнанието, работата върху нови книги е и администратор на групата "Наш"та Заара нийде я няма - Атанас Тр. Илиев(1852-1927) за Стара Загора", където публикува любопитни, малко познати или напълно забравени факти, снимки, реклами, истории и имена от паметта на града. Тя е един от съавторите на сборника "На този ден...130 години от живота на Стара Загора". С нейно участие е издаден  и луксозен двуезичен албум "Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX до средата на XX век" и друг "Стара Загора и Старозагорска област", а по време на срещата ни в ефира пристигна и вестта, че вече е отпечатана и поредната книга в съавторство с проф. д-р Светла Димитрова "Мозайка от миналото на Стара Загора". Навярно, някой от вас си спомнят, че преди месеци тя беше разпространена в PDF формат: https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/9594-mozaika-ot-minaloto-na-stara-zagora.  

В Деня на народната памет фокусирахме разговора си към семейството и рода. "Моето семейство е малко. Аз съм единствена дъщеря. Баба и дядо са бежанци от Одринска Тракия. Буквата с която започва името ми е на дядо Стойко, загинал при трагичен инцидент. От баба си знам, че са имали хубава къща, много земя и стада, но подобно на хилядите бежанци и те са тръгнали с една бохча в ръката", започва да реди броеницата на спомените си краеведът Снежана Маринова. "Съжалявам, че когато баба ми разказваше не съм записвала. Спомням си, че в нейната стая имаше железен креват с красиво изрисувани табли. Освен това баба имаше маса с чекмедже, което се заключваше. В него съхраняваше най-ценните си неща. Една кутия с дрънкулки, снимки и няколко документа криеше баба в това чекмедже и за мен беше голямо вълнение да го видя отключено."

Какви истории отключиха думите на нашата неделна среща, може да чуете в прикачения звуков файл. В него ще намерите насоки как да направите родословно дърво, ако проявявате интерес към миналото на предците си, ще се информирате защо е важно да бъдем ревностни пазители на семейните си албуми, снимки, документи, вещи и книги, които са част от националната ни история, ще се учудите, че Стара Загора освен град на поети, художници, музиканти, прави улици и липи в недалечното минало е град познат със своите прочути... лекари. 

Краеведът Снежана Маринова е човек отдавна получил признанието на старозагорци. Като един от най-ревностните пазители на документалната памет и културното наследство на осемхилядолетна Стара Загора тя пожела да не попадаме в плен на Алцхаймер и не губим паметта си, защото от нашето отношение към миналото, от желанието ни за разговори с децата и внуците, зависи съхраняването на националната ни памет.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия италиански композитор. Под мотото "100 години след..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20

Втори международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ организират от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Конкурсът ще се проведе от 20 август..

публикувано на 06.06.24 в 12:05
prevod

"Преводачът превежда и послания. Ако посланията на политиците са автентични и искрени, само тогава няма да сме изгубени в превода"

На 5 юни, 1974 г. е основан Съюза на преводачите в България. Днес творческата организация празнува 50 годишен юбилей, и въпреки трудностите през годините, основна мисия на ръководството е да осигурява обществена защита на професионалните интереси на..

публикувано на 05.06.24 в 17:10

Калин Сърменов представя в Стара Загора авторски картини от "Светлата страна на нещата"

16 картини от първата си самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“ представя актьорът Калин Сърменов в Стара Загора. Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024...

публикувано на 04.06.24 в 12:54

"Зайди, зайди" в рок интерпретация с 12-струнен "GUILD" направи Димитър Вълчев (видео)

Нов – рок прочит на народната песен „Зайди, зайди“ излезе в музикалния ефир. Песента се изпълнява от Димитър Вълчев, композитор на популярните песни „Ти защо си тук“ на Миро и Койна Русева и „Липсваш ми“ на Любо Киров.  В новия вариант на "Зайди,..

публикувано на 02.06.24 в 14:45

Ели Скорчева засади своето дръвче в Алеята на липите

Голямата българска актриса Ели Скорчева стана поредната кинозвезда, която засади своя липова фиданка в Алеята на липите пред сградата на Държавна опера – Стара Загора . Тя е носител на голямата награда за цялостно творчество на 11-то..

публикувано на 02.06.24 в 13:08