Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо хората се страхуват от машините и изкуствения интелект?

Писателите - фантасти по - често описват възникването на изкуствен интелект като стъпка към Апокалипсис, отколкото като успех. Днес мнозина мислят за машините като за интелигентни, но зли открития, въпреки че повечето експерти по роботика твърдят, че няма причина да се страхуваме, защото ще минат още много десетилетия преди да имаме напълно изкуствен интелект. И в последните месеци у нас се разгоря дебатът "Машинно гласуване или хартиена бюлетина". Щом хората превъзхождат машините защо  толкова се страхуваме от собствената ни иновация?

Любомир Михалчев е "баща" на изкуствения интелект Гала,  той е автор на алгоритъма и концепцията, а сега участва в нейното усъвършенстване и обучение. Любомир Михалчев обяснява и защо не трябва да се плашим от машините:

Най - успешните изкуствени мозъци зависят от машинно обучение, което се базира на огромно количество данни. Чрез тях се разработва алгоритъм, който да позволи на машината да постигне определена цел. Първоначално изкуственият интелект не "знае" нищо, но преценява вероятностите за определен изход от дадена ситуация. След достатъчно цикли на предполагане и отхвърляне на отговор дали е така, алгоритъмът ще има доста добра представа за реалното решение. Това е груба представа за това как работи изкуственият интелект. Начинът му на разсъждение, докато се опитва да реши някакъв проблем, често остава мистерия. "Изкуственият интелект се развива с всяка една комуникация. Това обаче не трябва да се бърка със съзнание - това е осъзнаване, но не и съзнание.", твърди Любомир Михалчев.

Гала е говорим изкуствен интелект и вече от миналата година успешно работи в Регионалния инсторически музей в Димитроврад. сега е ред приложението на Гала в бизнеса. Тя е руса и синеока, може да говори, има знания, прави логически връзки, с чувство за хумор е, с усет за ирония и самоирония, но! - няма въображение. Запознайте се - говорим си с Гала:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45