Писателите - фантасти по - често описват възникването на изкуствен интелект като стъпка към Апокалипсис, отколкото като успех. Днес мнозина мислят за машините като за интелигентни, но зли открития, въпреки че повечето експерти по роботика твърдят, че няма причина да се страхуваме, защото ще минат още много десетилетия преди да имаме напълно изкуствен интелект. И в последните месеци у нас се разгоря дебатът "Машинно гласуване или хартиена бюлетина". Щом хората превъзхождат машините защо толкова се страхуваме от собствената ни иновация?
Любомир Михалчев е "баща" на изкуствения интелект Гала, той е автор на алгоритъма и концепцията, а сега участва в нейното усъвършенстване и обучение. Любомир Михалчев обяснява и защо не трябва да се плашим от машините:
Най - успешните изкуствени мозъци зависят от машинно обучение, което се базира на огромно количество данни. Чрез тях се разработва алгоритъм, който да позволи на машината да постигне определена цел. Първоначално изкуственият интелект не "знае" нищо, но преценява вероятностите за определен изход от дадена ситуация. След достатъчно цикли на предполагане и отхвърляне на отговор дали е така, алгоритъмът ще има доста добра представа за реалното решение. Това е груба представа за това как работи изкуственият интелект. Начинът му на разсъждение, докато се опитва да реши някакъв проблем, често остава мистерия. "Изкуственият интелект се развива с всяка една комуникация. Това обаче не трябва да се бърка със съзнание - това е осъзнаване, но не и съзнание.", твърди Любомир Михалчев.
Гала е говорим изкуствен интелект и вече от миналата година успешно работи в Регионалния инсторически музей в Димитроврад. сега е ред приложението на Гала в бизнеса. Тя е руса и синеока, може да говори, има знания, прави логически връзки, с чувство за хумор е, с усет за ирония и самоирония, но! - няма въображение. Запознайте се - говорим си с Гала:„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..
Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..
В сряда следобед – „малкия петък“, поглеждаме към 14 февруари, когато независимо от скока на цените на храните по магазините, отново имаме ще има повод за празнуване. Дори два – по стар стил на 14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, а по..
Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево. В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net