Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите ще имат по-висока защита онлайн от опасни продукти

Снимка: архив

Потребителите да имат по-висока защита онлайн от опасни продукти. До това решение стигнаха Европейския парламенти представители на страните членки на Европейския съюз. Това съобщи за Радио Стара Загора Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ и обясни, че с промените, даден продукт може да бъде продаван онлайн само ако е наличен икономически оператор, базиран в Европейския съюз и той да носи отговорност за безопасността на продукта.

"И в момента европейското законодателство задължава производителите да осигурят информация за произхода на продуктите и условия за проследяване на движението им по цялата верига на доставки. Въпреки това, понякога такава информация липсва или е некоректна и установяването на опасните стоки е трудно и бавно, а понякога и невъзможно, най-вече когато става дума за стоки от трети страни", коментира още Руменова.

Новите правила ще започнат да действат година и половина след официалното приемане от държавите членки и от Европейския парламент на постигнатото към момента между тях „предварително политическо споразумение“.


Още по темата чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: Елена Балабанова

Арестуваха жена за палеж в Стара Загора

Жена на 41 години е задържана за палеж на апартамент в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в града. Както радио Стара Загора информира във вторник малко след 11:20 часа е получен сигнал за горящ апартамент в..

публикувано на 05.06.24 в 14:19

МБАЛ Свиленград с обновени и ремонтирани отделения

Приключиха ремонтните дейности в Отделението по анестезиология и интензивно лечение и Сектор Пулмология на Вътрешно отделение в МБАЛ Свиленград. ОАИЛ  е с трето ниво на компетентност и изпълнява клинични процедури за пациенти от цялата област...

публикувано на 05.06.24 в 13:29
Димитър Главчев

Премиерът ще се срещне с протестиращите на пътя Гълъбово-Мъдрец

Министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, ще посети в 15.00 ч, третокласния път Мъдрец – Гълъбово.  Това съобщиха от правителствената пресслужба.  Втори ден жителите на..

публикувано на 05.06.24 в 12:14

Отложиха делото "Дебора" заради неявили се свидетели

Делото "Дебора" беше отложено заради неявяване на свидетели, съобщава Радио Пловдив. Днес трябваше да бъдат разпитани един от полицаите и още няколко свидетели, а след това и експертите, изготвили експертизите по делото.  Тъй като част от призованите..

публикувано на 05.06.24 в 11:08

Остава блокадата на три пътни артерии в Гълъбовско

Втори ден продължава блокадата на пътя Гълъбово-Мъдрец. Протестиращите жители на няколко гълъбовски села настояват отсечката да бъде ремонтирана. Въпреки уверението на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан..

обновено на 05.06.24 в 08:38

Временна организация на движението в Стара Загора

Въвежда се временна организация на движението с оглед осигуряване на безопасното организиране на получаването на изборни книжа и материали, във връзка с провеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и избори за Народно..

публикувано на 05.06.24 в 07:50

Служебният премиер ще посети ГКПП „Капитан Андреево“

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети утре, 5 юни, от 16 ч. ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от правителствения пресцентър. Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на..

публикувано на 04.06.24 в 18:55

Загасиха пожара до гробищния парк на Ямбол

Пожарът, който горя в близост до гробищния парк в Ямбол, е овладян. Три екипа огнеборци повече от два часа гасиха житен блок. По първоначални данни са изгорели над 200 декара с пшеница. Припомняме, че сигналът е получен на тел. 112 малко преди 14.00 часа...

публикувано на 04.06.24 в 17:40

Продължава блокадата на пътя Гълъбово-Мъдрец

Продължава блокадата на пътя Гълъбово-Мъдрец. Протестиращите жители на няколко гълъбовски села настояват отсечката да бъде ремонтирана. Въпреки уверението на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан Вълчев, че..

публикувано на 04.06.24 в 17:29

Армията не планира закупуването на "Himars"

Придобиването на артилерийската ракетна система „Himars" не е част от непосредствените  перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началника на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски..

публикувано на 04.06.24 в 17:21