Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници излизат на протест с искане за забрана на фермите за норки в България

Най-голямата ферма, с над 30 000 животни към момента се намира край старозагорското село Маджерито

| обновено на 10.02.23 в 08:07

Мирен протест в подкрепа на заповедта за забрана на отглеждане и развъждане на американски норки в България започва в 8,30 пред сградата на Административния съд в столицата. Заповедта за забрана на отглеждането на дребния хищник у нас, се обжалва от Асоциацията на норковъдите. Делото е с начало 9 часа.  

Според Петя Алтимирска от природозащитната организация СНЦ КАЖИ, които са организатори на протеста в подкрепа на заповедта за забрана,  американската норка е инвазивен вид и представлява заплаха за биоразнообразието в регионите, където се отглежда у нас.

На територията на старозагорското село Маджерито се намира най-голямата ферма за отглеждане на американски норки в България. По данни на Българската агенция по безопасност на храните в момента в нея има над 30 000 животни.  Периодично хората от Маджерито и от село Загоре се оплакват от набези на дребния хищник над отглежданите в стопанствата им птици.  

Един от последните сигнали, получени от природозащитниците, е избягала норка, която е достигнала чак до Гълъбово и лови риба в местната река.  

В интервю за Радио Стара Загора Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ - дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ при Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните, заяви при направените проверки на фермата, няма констатирани нарушения.

От фермата за норки край старозагорското село Маджерито заявиха, че ще се въздържат от коментар. 

Протестът в подкрепа на заповедта, които забранява развъждането и отглеждането на американски норки в България, е подкрепен и от организацията "Невидими животни". 

Гражданската организация „Невидими животни” се включи в подкрепа на последната фаза на кампанията на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи”. От нейния старт на 18 май 2022 г. до днес общият брой граждани в ЕС, които се обявяват против добива и търговията с ценни кожи, е над 1 400 000. Близо 60 000 от тях са регистрирани в България, съобщи Илина Генова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатните летни разходки „Неразказани истории по правите улици“ се завръщат

Стартират летните безплатни разходки в Стара Загора под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Организатори са Туристически информационен център и Община Стара Загора. Първата инициатива ще бъде утре и е посветена на  завършването на..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Момче на 16 години е пострадало при инцидента с автобус край село Пъдарино

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. Пострадало е 16-годишно момче. Младежът вероятно е бил аниматор на учениците. Причините за инцидента се..

публикувано на 14.06.24 в 16:24

Държавата ще помогне за справянето с щетите от градушките и бурите

Необходимите средства за справяне с бедствията от градушките и бурите от последните дни и отстраняването на щетите ще бъдат осигурени максимално бързо от правителството. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който посети град Шипка, където..

публикувано на 14.06.24 в 15:48
снимка: БТА

Авария остави квартали в Хасково без вода

Почти половината от кварталите в южния край на Хасково преминаха на водоноски заради голяма авария в помпена станция в тази част на града, съобщи управителят на местното дружество „Вода и канализация“ инж. Божидар Желязков, цитиран от БТА.  Пробойната е..

публикувано на 14.06.24 в 14:47

Рядко явление подобно на торнадо е преминало над Шипка

Рядко явление е причината за градушката, която падна над град Шипка вчера и причини непоправими материални щети. По думите на Стефан Георгиев, директор на РД „Борба с градушките“- с. Тъжа, явлението е близко до торнадото. „Този суперклетъчен..

публикувано на 14.06.24 в 14:45

Описват щетите от бурята в Казанлъшко

Екипи на община Казанлък вече описват щетите по къщите от вчерашната буря в региона. Най-засегнати градовете Казанлък и Шипка и салата Хаджидимитрово и Шейново. Около 60 домакинства вече са подали документи за еднократна помощ, за физическите лица тя е..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

След бурята премиерът ще посети Шипка, министри ще участват в кризисния щаб в Нова Загора

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети днес гр. Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони. Заедно с премиера ще бъдат министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 14.06.24 в 13:04

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.  Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат..

публикувано на 14.06.24 в 12:28

Движението по пътя Казанлък - Стара Загора временно е в едната лента

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. С повишено внимание трябва да се движат и шофьорите по пътя Габрово -..

публикувано на 14.06.24 в 11:48

Промяна в разписанието на вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на град Стара Загора, че считано от 17.06.2024 г. /понеделник/, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии ще се изпълняват съгласно утвърдените маршрутни разписания за работни, неучебни дни. За..

публикувано на 14.06.24 в 11:12