Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирни заговезни е, искаме и даваме прошка

Снимка: БГНЕС

Днес е Сирница или Сирни Заговезни (Сирни поклади). Това е последният голям празник на зимата според старите български обичаи. Празникът Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. При това ходене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се "сладки заговезни" и "леки пости". Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението" или просто „Прошка". На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Сирница е един от най-богатите на ритуали и обреди празник. Неговата богата обредност е свързана с началото на новата селско-стопанска година на българите. Повечето ритуали и обреди символизират възраждащата се природа. Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи. Един от най-интересните ритуали е така нареченото хамкане (амкане). На бял конец в средата на стаята се закача парче бяла халва или едно сварено яйце, което се залюлява. Наредените в кръг около тази връв деца трябва да го захапят без помощта на ръцете. След като това приключи, връвта на която е стояло яйцето или халвата, се запалва. Тогава възрастните членове на семейството започват да гадаят. Тези гадания са свързани с надеждите за по-добра селскостопанска година, здраве и евентуална бъдеща женитба на младите членове на семейството. В народните обичаи е и хвърлянето на стрели. 

По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

До два месеца ще започне ремонтът на парк "Пети октомври"

До два месеца ще стартира ремонтът на парк „Пети октомври“ в Стара Загора. С него трябва да бъде с нов облик и парк „Александър Стамболийски“. Те са част от цялостния проект на Общината за обновяване на парковете в града. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 28.06.24 в 15:17

Възрастна жена от Хасково даде 3 500 лева на измамници

Възрастна хасковлийка е поредната жертва на ало измамниците. 88-годишната Мария Тодорова е хвърлила 3 500 лв на престъпниците снощи към 21.30 ч след като й позвънили на телефона и по схемата, че синът е пострадал и трябва да му се направи спешно..

публикувано на 28.06.24 в 14:25
Municipality of Sliven

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания могат да кандидатстват за саниране

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране..

публикувано на 28.06.24 в 12:12

Мехмед Атаман е новият областен управител на Хасково

Г-н Атаман бе посрещнат тази сутрин в кабинета на Г-жа Райчева. Досегашният областен управител направи кратък отчет за работата на администрацията през последните 11 месеца. Г-жа Гинка Райчева изрази благодарност към всички служители на..

публикувано на 28.06.24 в 11:48

Обвиниха мъж за принуда и закана за убийство в условията на домашно насилие

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем по бързо производство И.А., на 27 г., за това, че на 24.06.2024 г. в мъглижкото село Тулово, е принудил 29-годишната Д.А. да претърпи нещо противно на волята ѝ – да го придружи до дома му, като е..

публикувано на 28.06.24 в 11:19