Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 събития са включени в програмата на Чудомирови празници в Казанлък

Казанлък - площад "Севтополис"
Снимка: Радио Стара Загора


Общо 33 събития са включени в програмата на 29-ото издание на Чудомирови празници в Казанлък, които ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. 

Празниците са посветени на живота и творчеството на известния писател – хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, а организатори на събитията са музеят, съвместно с едноименната фондация и Община Казанлък. 

Традиционно в програмата са включени няколко театрални постановки, които се състезават за наградата „Комедиен хит на сезона“, като тази година ще бъде връчена 20-ата юбилейна такава. Ще бъдат представени общо седем театрални постановки, една от които е за деца.

По време на празника ще отворят врати и шест изложби. Две от тях ще бъдат представени по време на официалното откриване на празниците на 25 март, когато е и рождената дата на Чудомир. Едната е изложбата „Посоки“, а другата - „Приятелите“. 

Една от целите на Литературно-художественият музей „Чудомир“ в Казанлък е да насочи голяма част от дейностите си към младите хора, за да може все повече млади хора да се запознаят с културното наследство на твореца. 

Повече за Чудомировите празници в Казанлък и за дейностите на културната институция, разказва Добрина Матова - директор на ЛХМ "Чудомир". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45

Клисура чества 148 години от Априлската епопея

В Клисура започват проявите, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание. Кулминацията на честванията ще бъде на   30 април със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до пл. "20-ти април", където ще започне..

публикувано на 21.04.24 в 10:55