Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Свидетелства отпреди 13 000 г. свързват пивото със зараждането на земеделието



Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството. Със сигурност днес тя е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и това съвсем не е случайно. А интересът към нея е много по-широк от директната ѝ консумация.

Предоставени от Съюза на пивоварите в България (СПБ) резултати от европейско изследване показват, че за съвременните почитатели на пивото най-важни са не само качеството на напитката и нейното многообразие от вкусове, а и нейната история, стилове на варене, характеристики и култура на консумация. Тези твърдения в голяма степен са валидни и за възприемането на пенливата напитка от българските потребители. 85% отдават значение на многообразието от вкусове на пивото – 93 точки от 100 възможни, следвани от многовековната история на бирата – 91 точки, а на трето място – с 88 точки българите поставят автентичните съставки и качество на напитката.

Как се е зародила страстта към тази напитка, която днес наричаме пиво, е предмет, който занимава учените по света. Още повече, че миналото и еволюцията ѝ крият много интересни факти. Един от най-любопитните от тях е, че древната жажда за бира може да е вдъхновила съзнателното отглеждане на определени растения и така да е възникнало земеделието.

Неотдавна изследователи от Станфорд откриха в пещера на територията на днешен Израел най-старите археологически доказателства за варенето на бира, датирани на 13 000 години. Находката е на каменни хаванчета, в които са намерени остатъци от нишесте и микроскопични растителни частици, известни като фитолит. Те са типични при превръщането на пшеницата и ечемика в алкохол. Тези находки за най-ранните пивоварни раздвижват стар дебат: Какво е било първо, бирата или хлябът? Най-древните останки от хляб до момента са открити в Източна Йордания и вероятно са на ,,възраст“ между 11 600 и 14 600 години.

Откриването на древни пивоварни практики подкрепя хипотезата, че в някои региони напитката, която е предшественик на днешната бира, може да е била главна мотивация за отглеждане на зърнени култури ида стои в основата на зараждането на земеделието. Изследователите смятат, че хората, населявали тогава древните земи Леванта, така наречените натуфианци, са варили пиво за ритуалните празници, на които са почитали мъртвите. Те водели уседнал начин на живот, строили зърнохранилища-хамбари и добре познавали и ползвали правия сърп, хромела и чукалката, като основни земеделски сечива.

Резултатите от анализите показват, че натуфианците са използвали най-малко седем растителни вида - пшеница, ечемик, овес, бобови растения и ликови влакна като лен. Опаковали растителните храни, включително малцовата пшеница и ечемик, в контейнери от влакна и ги съхраняваха в хавани от камъни. Те са използвали хаванчетата за счукване и готвене на растителни храни, както и варене на бира на основата на пшеница и ечемик.

„Това откритие показва, че производството на пиво не е непременно резултат от излишък от селскостопанска продукция, а е разработено за ритуални цели и духовни нужди, поне до известна степен преди селското стопанство“, казва Ли Лиу, ръководителката на екипа и професор по археология в Станфорд. Ферментиралите алкохолни напитки са играли централна роля в празненствата и социалните събития в миналите селскостопански и градски общества по целия свят, но произходът на съответните сложни технологии остава неуловим. Отдавна се спекулира, че жаждата за бира може да е била стимулът зад ,,опитомяването“ на зърнените култури, което е довело до голяма социално-технологична промяна в човешката история.

Древната бира е извървяла дълъг път - от глинен съд с ечемична каша, за да стигне до мястото, където е днес - кристално бистра, приятно горчива, студена, газирана и освежаваща напитка. Все по-често пивоварството се възприема като симбиоза между наука и изкуство, а по-смелите дори твърдят, че е магическа трансформация, заради сложните процеси  в технологията на бирата. Именно благодарение на съчетанието между традиции и иновации, както и на уменията на майсторите-пивовари, можем да се наслаждаваме на изобилие от марки и асортименти пиво, да експериментираме и да отпиваме от многообразието на над 120 регистрирани в Европа стилове.

Към днешна дата в България вече също се предлагат стотици марки и десетки видове бира. През последните години прави впечатление, че силно нараства и възприемането на пивото като напитка, подходяща за всякакви поводи и за всеки потребител.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валери Славчев от група „Хоризонт“: „Нашите песни носят послания!“

За своята 30-а годишнина група "Хоризонт" издаде нов албум, който е озаглавен "Измислени истини". В него има 14 нови авторски песни. А преди броени дни групата сподели видеоклип към песента „Нямаме време“, която е част от новия им студиен албум. Всички..

публикувано на 29.11.24 в 11:59

Дения Пенчева с нов музикален проект „Сън“ в края на една динамична година от щастливо омъжена до щастливо разведена

 „Сън“ е новият музикален проект на певицата и дизайнер Дения Пенчева. Той е част от поредица проекти, които Дения Пенчева подготвя и с които иска да „запали“ младите хора, гледайки към бъдещето, да не забравят миналото.  Автор на аранжимента е..

публикувано на 28.11.24 в 16:50

Конкурс "Кутията на благодарността" в търсене на творчески вдъхновения

"Времето преди Коледа е най-подходящия момент да забавим динимичното си ежедневие и да се замислим за всички онези неща, за които сме благодарни" - с тази идея организаторите на конкурса "Кутия на благодарността" канят малки и големи  да..

публикувано на 28.11.24 в 16:48

Плутон във водолей: Трансформация за следващите 20 години

Периодът на Плутон във Водолей ще продължи близо 20 години, а ефектът му ще е различен за всеки, обясни в ефира на Радио Стара Загора, астрологът Рафаела Панова. Според нея това зависи от личната астрологична карта, но общото чувство ще е за нужда..

публикувано на 27.11.24 в 16:26

Жетон разкрива социалната политика в текстилна фабрика от началото на 20-ти век

  Нумизматът Георги Стоянов от Казанлък се радва на рядка находка – жетон на Братя Стайнови, с която обогатява своята колекция от монети, банкноти и жетони.   Жетонът с надпис „Брастай“, е от месинг с тегло 2,93 гр., с размер 21 мм и назъбен в..

публикувано на 26.11.24 в 17:57

Женското бебе козирог се радва на добро здраве

Женското бебе козирог, което се роди преди седмица в старозагорския зоопарк, е в добро здравословно състояние. Директорът д-р Найден Илинов разказа, че често се раждат козирози, заради добрите условия за живот, които са осигурени на този вид. Бебето..

публикувано на 26.11.24 в 16:13

Борислав Стоянов и неговата любима музика

Борислав Стоянов някои познават като стоматолога д-р Стоянов, други като вокалиста на старозагорската рок група Rockstage, трети като запален планинар, четвърти като участник в куизни състезания или фен на немския футбол. С това интересите и..

публикувано на 26.11.24 в 14:07

Над 5 години в Стара Загора не е имало ледена пързалка

Ивайло Иванов е запален по кънките на лед и от 10 години работи за създаването на пързалки в цялата страна като е представител на най-голямата фирма в света. Той сподели в интервю по Радио Стара Загора разочарованието си, че в родния му град Стара..

публикувано на 23.11.24 в 10:09

Ученици от цялата страна мерят умения по английски език в Стара Загора

Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора е домакин на Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език , организирано от Министерството на образованието и науката.   В студиото на Радио Стара..

публикувано на 22.11.24 в 17:25

Съветите на коафьора Стенли и гримьора Дарина Господинова за празничните визии

С настъпването на месец декември, смело ще влезем в сезона на партитата и празнуването на Коледа и Нова година. За тези тържествени поводи визията винаги носи, както самочувствие, така е и част от доброто настроение.   По думите на коафьора Стенли..

публикувано на 22.11.24 в 12:29