Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 април Брюксел чака позицията ни по "Зелената сделка"

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

До 20 април България трябва да заяви ясна воля по отношение на въглищните централи и на поетите ангажименти за ограничаване с още 40 процента на вредните емисии. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа". 

В унисон с решението на 48-ото Народно събрание, с което депутатите задължиха Правителството да започне преговори за удължаване на сроковете за намаляване с допълнителни 40% на вредните емисии от производствената дейност на големите горивни инсталации, енергийният министър Росен Христов е посетил през миналата седмица Брюксел.  

"Заявката от европейските институции към България е била, че на 20 април очакванията им са за конкретни споразумения в някакви посоки. Няма какво да се лъжем - става въпрос за конкретни точки, които предизвикват проблеми - поименно визирам ТЕЦ Брикел и ТЕЦ Марица 3", посочи президентът на КТ "Подкрепа". 

 Темата за бъдещето на комплекс "Марица Изток" през призмата на "зелената сделка" бе тема на разговори между синдикати и правителство тази седмица. 

"Засегнахме редица въпроси. Говорихме за голямата соларна централа на територията на мини Марица Изток. Беше подчертано, че е добре Дружеството да има възможност да участва в изграждането й и в експлоатацията й.  На този етап не бяха показани разчети какви са очакваните разходи и приходи от тази инвестиция. Отворена остана темата за рекултивацията на площите - дали тя ще се поеме от частен или от друг изпълнител. Причина за това е и твърде широката граница  на разходите - от 3 до 8 хиляди лева за декар рекултивирана площ, разказа още Димитър Манолов.  По думите му, Брюксел приветства идеята за поставяне на соларни панели върху покривите на къщи, по терени на ТЕЦ Марица Изток 2 , а централата като оператор ще развива тази дейност", допълни още президентът на КТ Подкрепа .    

По думите на Димитър Манолов ще получим ли удължаване на сроковете, какво и срещу какво зависи единствено и само от нас. Според него, преговорите  ще бъдат трудни. А България трябва да действа като отбор, защото срещу себе си няма да има добронамерени хора. За днес в Раднево по тези теми се планира подобна среща. Повече подробности чуйте в интервюто с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06