Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора ученици разкриват тайните на Шекспир в първи образователен спектакъл на Драматичен театър "Гео Милев"

| обновено на 25.04.23 в 14:23
Снимка: wikimedia.org


Стартира образователната програма на Драматичен театър "Гео Милев" за деца и младежи „Театър за всички, Шекспир за всички“. Програмата разделена на няколко части ще продължи близо три месеца и включва организирането и провеждането на няколкото уъркшопа и една практическа работилница.

Проектът спечелен по Национална програма" Устойчиво развитие на културните институции" на Министерството на културата се финансира от Национален фонд "Култура" и се реализира с партньорството на Центъра за подкрепа на личностното развитие Стара Загора и НУМСИ "Христина Морфова".

Крайната цел на програмата "Театър за всички, Шекспир за всички" е участниците в нея да подготвят спектакъл по пиеса на големия английски драматург. За осъществяването на тази нелека задача ще им помагат актьори от старозагорския драматичен театър. Премиерата е предвидена за началото на юли, а режисьор на постановката ще бъде Елена Панайотова, доктор по театрознание и театрално изкуство и преподавател в НБУ.

Участниците, на възраст от 15 до 18 години, са избрани след кастинг в старозагорските средни училища.

Първият уъркшоп от образователната програма "Театър за всички, Шекспир за всички" носи името "Сцената отвътре". Той е разделен на пет отделни части и ще се проведе до 28 април. 

На 25 април участниците в уъркшопа ще разберат как от първоначалната идея на театралния художник и сценограф се стига до реализацията на костюмите, декорите и реквизита в дадено представление. Децата и младежите ще направят творчески тур в трите ателиета на старозагорския театър - дърводелско, железарско и шивашко. Техен гид ще бъде Елизабет Димчева, възпитаник на НАТФИЗ, която се обучава в специалностите "Куклено актьорско майсторство" и "Културни продукции".

На следващия ден, 26 април - Наталия Цветкова, студент по театрознание в НАТФИЗ ще представи работата на помощник-режисьора. Ден по-късно април директорът на Учебния театър на НАТФИЗ Екатерина Цветкова ще запознае учениците с възможностите за реклама и продажби на един театрално представление. Отново тя ще води и последната част от уъркшопа „Зад сцената". На 28 април Цветкова ще говори пред участниците за силата въздействието на драматургичния текст.

Ето какво споделя инициаторът на проекта, директорът на старозагорския драматичен театър Светла Тодорова във връзка с реализацията на мащабната образователна програма:

"Трудна е днес съдбата на театъра във времена на изключително развитие на телевизията, киното, видеото и интернет, които са щедро субсидирани от рекламни, търговски и финансови компании", казва Тодорова. По думите ѝ мнозина изследователи от областите на културата и социалната антропология изразяват тревога за бъдещето на театъра като изкуство. "За да оцелее в съвременния свят, т.е. да бъде успешен един културен проект, трябва да бъде едновременно масов, зрелищен и развлекателен, но и да осигурява постоянни и нарастващи във времето печалби на своите създатели, изпълнители и мениджъри", обяснява директорът на ДТ "Гео Милев". И допълва:

"Образователните проекти са една възможност за увеличаване на почитателите на Мелпомена, както и за популяризирането на специалности в театъра, за които днес има сериозен кадрови дефицит. Всеки ден се търсят нови партньорства с училища, разработват се нови пиеси, работи се по налагането на нов и модерен имидж на театъра като организация, която е един от партньорите на учителите в преподаването на теми от учебната програма", споделя още Светла Тодорова.

Тя изтъква, че това е първи образователен проект, който трябва да се приеме като експеримент. И изразява надежда, той да е успешен.

До края на тази година ще се проведат още три уъркшопа по образователната програма "Театър за всички. Шекспир за всички".


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

кула петровден

Петровден е

Отбелязваме Петровден. Това  е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки,..

публикувано на 29.06.24 в 07:59

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще се развива купеста облачност , но ще остане почти без..

публикувано на 29.06.24 в 07:37
СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

До два месеца ще започне ремонтът на парк "Пети октомври"

До два месеца ще стартира ремонтът на парк „Пети октомври“ в Стара Загора. С него трябва да бъде с нов облик и парк „Александър Стамболийски“. Те са част от цялостния проект на Общината за обновяване на парковете в града. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 28.06.24 в 15:17

В Преславен отново ще извървят пътя на хляба от нивата до трапезата

С водосвет и ритуално зажънване на блока на най-големия  арендатор в с. Преславен, жителите и гостите на старозагорското село ще извървят Пътя на хляба – от нивата до трапезата. Всички ще могат да се хванат на първото жътварско хоро , да опитат от..

публикувано на 29.06.24 в 07:20

Възрастна жена от Хасково даде 3 500 лева на измамници

Възрастна хасковлийка е поредната жертва на ало измамниците. 88-годишната Мария Тодорова е хвърлила 3 500 лв на престъпниците снощи към 21.30 ч след като й позвънили на телефона и по схемата, че синът е пострадал и трябва да му се направи спешно..

публикувано на 28.06.24 в 14:25