Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за Момчил -математически талант

Момчил Цонев, който е предучилищна група от Начално училище "Димитър Благоев" в Стара Загора е спечелил златен медал и се е класирал за участие на финала на World Mathematics Invitational (WMI) в Сеул, Южна Корея  – математическо състезание за деца от детска градина до 12 клас. Това сподели за Радио Стара Загора Милена Янакиева, майка на малкия математик. 

В квалификационния кръг са участвали ученици от 40 държави. На база резултатите от първия кръг на състезанието се определя кои ученици ще бъдат допуснати до финала. По време на квалификацията учениците решават 25 задачи за 80 минути. Момчил има решени 22 задачи, с което е заслужил правото да представлява България на финала, който ще се проведе присъствено в Сеул, Южна Корея. 

Финалът е в периода 13 - 18.07.2023 г., но семейството не разполага с необходимата сума, за да отпътува Момчил Цонев и негов придружите.  За да наберат необходимата сума, е създанена дарителска инициатива, която е на платформата: https://www.platformata.bg/bg/kauzi/2058:podkrepa-za-momchil/details/campaign.html?fbclid=IwAR3RSNYMVa39Lamb8kQSgHGi1VPLtuvwp66TKrZB1sd3kILxT9HBZ_00tmA

"Момчил от малък харесва числата и работата с тях. Едва на 6 години, се явява на международни и национални състезания по математика и печели златни медали. Вече работи по задачите за втори клас, знае таблицата за умножение, мисли логически и се забавляза решавайки задачи", спеделя неговата майка Милена Янакиева. Сред състезанията и успехите му са: "Математика без граници" , възрастова група 1-ви клас - златен медал; математическата надпревара "Бързо и вярно смятане" - звезда на турнира с най-много точки от всички деца, златен медал и купа; състезание "Математически таланти"  - златен и сребърен медал. 

Повече чуйте от звуковия файл. 

Ръководството и учителите на Начално училище "Димитър Благоев" в Стара Загора също се присъединяват към дарителската кампания. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май се отказват от цветята и букетите, а призовават всеки, който желае да подмомогне с тези средства Момчил Цонев. Това каза за Радио Стара Загора Жана Минчева, директор на учебното заведение. 




  


По публикацията работи: Тошка Събева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50
В баварския град Мюнхен вече има 100 000 шотландци за мача с Германия тази вечер от Европейското по футбол

С немска и шотландска бира заведение под Липите стартира Европейското по футбол

С немска и шотландска бира на промоционална цена заведение под Липите ще се опита да привлече феновете на футбола за клиенти.  Първият мач от Европейското първенство е тази вечер между отборите на Германия и Шотландия, а промоцията на пивото е в чест на..

публикувано на 14.06.24 в 15:53

Четвъртокласници посетиха радиото

Четвъртокласници от Основно училище „Кирил Христов“ посетиха Радио Стара Загора. В един от последните им учебни дни за тази година те се запознаха с работата на журналистите, на звукорежисьора и звукотехника. Класният им ръководител Тонка Маринова..

публикувано на 13.06.24 в 18:04
Павел Караасанов, Тошко Цветков и Апостол Христов

Македонски харамия зографисва черкви в Стара Загора

На 13 юни 1878 година започва Берлинският конгрес. Месец по-късно той приключва с подписването на Берлинския договор. Който разпокъсва България, ала възрожденската мечта за обединена и свободна държава за всички българи, остава.  Как един македонски..

публикувано на 13.06.24 в 07:58

Мирян Колев улавя биоритмите на растенията

Мирян Колев е професионален музикант и експериментатор. От години работи в сферата на електроакустичната , саунд арт и импровизационната музика . За последните десет години е осъществил близо 300 събития в 30 държави в Европа, Азия и Африка...

публикувано на 13.06.24 в 05:55

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

публикувано на 10.06.24 в 17:55

Единадесетгодишна родственица на вазовата баба Илийца живее в Стара Загора

Ученичката  Симона Савова от  Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора се гордее със своята предшественичка – баба Илийца от Челопеч, героинята на Иван Вазов в разказа „Една българка“.  От малка е слушала от  баба си и дядо си , че родът на..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Четвъртокласник предпочита да живее на село

Таньо Динков Михайлов живее от З годишен с родителите си в родното село на дядо му – Казанка. Не му тежи, че пътува до Стара Загора за да ходи в Пето основно училище „Митьо Станев“, а това, че някога – до 1976 г. в Казанка е имало училище, което..

публикувано на 11.06.24 в 09:20

17 са претендентите за Цар на минералната вода и Царица Роза в Павел баня

Тази година в Павел баня ще се проведе юбилейното XX-то издание на Празника на розата и минералната вода. Тържествата започват на 13 юни с конкурса за Цар на минералната вода и Царица Роза. За участие в него са се записали 10 момичета и 7 момчета. За..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

Как едно белгийско семейство избра България за втори дом

Малко Шарково е китно странджанско селце в община Болярово, намиращо се на около 15-ина км. от българо-турската граница. Заобиколено е от красиви гористи хълмчета, а чистотата на близкия язовир го превръща в любима дестинация на много риболовци...

публикувано на 31.05.24 в 16:51