Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат розовото масло да бъде обявено за натурален биопродукт

Българското розово масло да бъде обявено за натурален биопродукт и да отпадне опасността то да бъде етикетирано като съдържащо опасни химически вещества. Около тези искания се обединиха на среща в Казанлък международната и българската асоциация на етерично-маслените продукти и ароматната индустрия.

Фокус на двудневната конференция в Казанлък се поставя на обсъжданите промени в Европейския Регламент за производството на етерични масла, които все още са неясни. На форума присъства и основният докладник в ЕС по темата Мария Спираки. По думите на кмета на Казанлък Галина Стоянова,  има надежда европейският реглрамент за етеричните масла да запази формулировката за тях като натурални. По време на форуми със Сираки са били обсъдени два варианта на компромис.   

За първи път в живота си основният докладчик по Регламента за производството на етерични масла Мария Спираки е посетила розови градини. Това се е случило вчера в Долината на розите. По отношение на промените в регламента, Спираки заяви, че целта е да се постигне баланс между потребителите - те да са защитени, но да са защитени също и интересите на производителите. 


Реакцията на България по отношение на намеренията за промени в Регламента за производство на етерични масла е показателна как трябва да се действа в подобни ситуации, коментира евродепутатът Андрей Новаков.

Българският евродепутат Андрей Новаков обясни, че притесненията са, че розовото масло може влезе в дефиницията на вещества, които съдържат множество елементи.

„Така розовото масло няма да бъде разглеждано като един продукт, а като смесица от над 300 елемента, част от които, според някои, биха могли да окажат вреда на човешкото тяло и по този начин върху целия продукт трябва да се залепи етикет, който да казва, че е отровен или нещо друго. Това е нещо, което би съсипало индустрия, която е създала продукт, известен с качествата си от хилядолетия“, каза българският  евродепутат.

Новаков припомни още, че страната ни държи 75% от износа в световен мащаб на розово и лавандулово масло.

Докладчикът по регламента- евродепутата Мария Спираки, която разгледа на място производството на розово масло и брането на цвят обяви, че ще се работи за компромис, който да защитава потребителите на продуктите и производителите, като очаква до края на годината този регламент да премине на първо четене през Европарламента, след която предстоят и триалози за достигане на компромис.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова обясни двата компромиса, които са обсъждани и с Мария Спираки.

„Етеричните масла да се извадят от формулата за смеси и да се признаят като една субстанция, каквато са. Вторият е - розовите масла да се разглеждат като натурални биопродукти, което само по себе си ще изключва притеснения за вредни последствия върху здравето на хората“, обясни Стоянова.

„Трябва да се прецизират тестовете, да се направи всичко за да се предпазят и потребителите и производителите и работещите в сектора. Този сектор добавя много за веригата на добавена стойност в Европа.“, коментира гръцкия евродепутат.

„Казанлък, Карлово и българската индустрия реагираха преди всички. Ние индикирахме нашите френски колеги, че има проблем, адресирахме конкретния докладчик в Европарламента и резултат е налице - тя (б.р. Мария Спираки) ще предложи да изтрием цял параграф от регламента, който засяга българските розопроизводители, както те пожелаха“, коментира Андрей Новаков. Той поздрави и хората, които работят в Института по розата за безупречния анализ, който са изпратили. По думите му той оборва доклада на Европейската комисия и е бил възприет от колегите му в Европарламента. 

Конференцията в Казанлък събра и Асоциацията на европейските кметове на региони в сферата на производството на етерични масла.

Очаква се в края на двудневното събитие да се приеме и обща декларация в защита на етеричните масла и бъдещето на сектора в Европа.

По публикацията работиха: Иван Славов, Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ямбол ще има парк за екстремни спортове

Любителите на екстремните улични спортове в  Ямбол ще имат свой парк с площадки, паркова мебел и осветление. Това стана възможно след одобрения проект на Община Ямбол по  Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни проекти на..

публикувано на 04.06.24 в 12:52

Евакуираха млада жена от горящ апартамент в Стара Загора, подозират умишлен палеж

Млада жена пострада при пожар в апартамент в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11,30 в жилищна сграда на ул „Граф Игнатиев“ 28. На място са пристигнали три екипа на пожарната. От терасата на горящия апартамент с помощта на стълба са..

публикувано на 04.06.24 в 12:04

Хасково стартира проект за подмяна на старите отоплителни уреди с екологични

Жителите на Хасково вече могат да подават заявления за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди в домовете си с нови екологично чисти. Кметът Станислав Дечев обяви началото на програмата „Подобряване качеството на атмосферния въздух в..

публикувано на 04.06.24 в 11:24

Акция срещу престъпността и купуването на гласове в Хасковско, има арестувани

Операция срещу престъпността и купуването на гласове се провежда от днес сутринта в цялата област Хасково.  В рамките на акцията полицаи проверяват всички автомобили влизащи и излизащи от в кв. „Република“ в Хасково.  Към момента има трима арестувани ,..

публикувано на 04.06.24 в 11:20

Над 3800 са непридружените деца, които влизат в България всяка година

3843 са непридружените деца, минали нашата граница, само за изминалата година. Техният брой от началото на тази година е 416. Те са предимно от Сирия и Афганистан. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Ивайло Ябълкаров  от Фондация „Мисия..

публикувано на 04.06.24 в 10:16

Слънчево и горещо, но се очакват обилни валежи

Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно неустойчива. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.  Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в централната част на страната, където..

публикувано на 04.06.24 в 08:39

Христо Мутафчиев: Пари за култура има, но те трябва да се отразят на доходите на хората

Пари за култура в момента  има, но важното е те да достигнат до хората и да се отразят на техните доходи. Това коментира снощи в Ямбол председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Министерството на културата разполага с един от най-големите..

публикувано на 04.06.24 в 08:17

Партньорство между културни и образователни институции в Казанлък ще дадат за пример на национална конференция

"Партньорството между културните и учебни институции в сферата на предучилищното образование в община Казанлък е ценен пример, който може да послужи на развитието на предучилищното образование. Тъкмо това ще демонстрираме пред колеги в сферата на..

публикувано на 04.06.24 в 08:00
Инж. Йордан Вълчев

Директорът на АПИ обеща пред протестиращите: Ремонтът ще започне до 2 седмици

" Ние можем да уверим, че в рамките на две седмици ще започне същинското строителство ", каза пред репортер на Радио Стара Загора инж. Йордан Вълчев, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Той дойде на мястото на протеста край..

публикувано на 04.06.24 в 07:34

Военните формирования от тактическото учение "Тракийски воин - 24" ще демонстрират способности

Днес на полигона „Корен" военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24" ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция,..

публикувано на 04.06.24 в 07:02