Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Казанлък отбелязаха 24 май с откриване на нов музей

Пространството е посветено изцяло на една картина – мистичната „Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев

6
Снимка: Община Казанлък

Навръх Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост в Казанлък бе открит единственият музей у нас, посветен изцяло на една картина – мистичната „Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев.


Кметът на Казанлък поздрави събралото се множество за 24 май: „Честит духовен празник! От Община Казанлък считаме, че трябва да благодарим на нашите учители, които прегръщат трепкащите дечица сутрин в първия учебен ден и отварят крилата им, когато завършват училище! Да благодарим на директорите на училищата и детските градини, които направиха от тях храмове на духовността!“, заяви Галина Стоянова. „Днес е специален ден, който посвещаваме на дейците на културата и изкуството, с които Казанлък хилядолетно се гордее, защото те са много!“, посочи тя. „Днешният 24 май ще се запомни с един от тях. Нашият съгражданин, малко известен, но световно разпознаваем – художникът Иван Милев.“, отбеляза Кметът на Казанлък. Тя обърна внимание, че усилията на културните дейци са внесли дух в старата постройка, превърната в обновена сграда – музей на Иван Милев. „Това ще бъде голямата, световноизвестната казанлъшка галерия и дом на Иван Милев.“, увери Галина Стоянова.


„Поводът да сме заедно тук днес, в сърцето на Казанлък, е откриването на едно ново „убежище на смисъла“.“, каза директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров.“ Институция, явила се на картата на България преди 122 години, превръщайки се във втората в страната ни по хронология на възникване, художествен музей.“, разказа той за галерията. „Можем да обособим институцията в територия, на която да бъдем заедно в изкуството. Поле за Вашето същностно общуване, чувстване, съпреживяване.“, пожела директорът на Художествената галерия. За откриването на новия музей той сподели: „Реалност, възникнала като идея през есента на 2021г. Намерение, а защо не и лична дръзка мечта, една от най-ярките творби, опазвани в колекцията на поверената ми институция да се сдобие със собствено експозиционно пространство – картината „“Ахинора“ на Иван Милев…“.

По време на официалната церемония по откриване на новото музейно пространство Кметът на Казанлък обяви, че заедно с Монетния двор към БНБ, Община Казанлък е изработила юбилейна монета за 120-та годишнина на Празника на розата, която олицетворява роза Дамасцена в слънчева светлина, изработена от розетка, матов фон, с гланцирани лъчи. С новата награда тя благодари приноса на няколко казанлъчани пространството около Музей „Иван Милев“ да бъде преобразено. Кметът на Казанлък отличи архитектите Ивелин Недялков и Лъчезар Николов, директорът на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ Теменужка Люцканова, Евгени Генов, който изработи фигурите на свирещите музиканти край елегантната статуя на Японката за радост на казанлъчани и директора на Художествената галерия д-р Пламен Петров.


Присъстващите бяха поздравени от деца от Вокална студия „Искрица“ при Народно читалище „Искра - 1860“, с ръководител и вокален педагог Стефка Денева.

Сред официалните лица на празника бяха приятелите на Казанлък от побратимения френски град Грас Жером Вио, кмет на Грас, Жан Пиер Лельо, почетен кмет на града и Филип Масе, председател на Асоциацията на парфюмерийната индустрия във Франция. Те поздравиха присъстващите и бяха сред първите, разгледали новата музейна експозиция. А тя разкрива факти, напълно енигматични дълги години, изненада дори и за изследователите на българското изкуство и разказва за живота и творчеството на именития казанлъшки художник.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика..

публикувано на 18.05.24 в 16:32

Временно не работи светофарна уредба

Светофарната уредба на кръстовището на улиците „Димчо Стаев“ и „Христо Ботев“ в Стара Загора не работи от днес по технически причини – скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора..

публикувано на 18.05.24 в 14:59

На Античния форум в Стара Загора бе открит фестивала на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им..

публикувано на 18.05.24 в 14:36

Румен Радев в Ямбол: Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Неприемливо е продължаването на войната между  Русия и Украйна и е крайно опасно страстите на войната да се разпалват и в Европа. Това  заяви президентът Румен Радев в Ямбол , коментирайки покушението срещу словашкия премиер.  Държавният глава за пореден..

публикувано на 18.05.24 в 14:13

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ” взе участие в младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“

Поредният младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, в която казанлъшката организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”  взе участие, се проведе между 08.05. и 15.05.2024 г. в Кавос, Гърция. Проектът “Мисли извън..

публикувано на 18.05.24 в 12:17

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по..

публикувано на 18.05.24 в 10:13

Първи фолклорен фестивал събира над 200 участници в Николаево

В този час в Николаево започва Първият фолклорен фестивал „В подножието на Асара“ с участието на над 200 участници от танцови формации и изпълнители от общините Стара Загора, Гурково, Опан, Мъглиж и Сливен. Организатори са Народно читалище „Зорница“ от..

публикувано на 18.05.24 в 08:05

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56