Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно старозагорско присъствие в изпълнителната власт

Oт ляво надясно: Николай Денков, Румен Радев, Атанас Славов

Народното събрание избра първото в обществено-политическия живот на България правителство с ротационен премиер. След напрегнати преговори, продължили няколко седмици, двете водещи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха исторически компромис и излъчиха министерски съвет. Кабинетът „Денков-Габриел“ получи подкрепата за ротационно управление, като първите 9 месеца начело като премиер застава Николай Денков, а вицепремиер и външен министър става Мария Габриел.  

Кой е акад. Николай Денков

След Андрей Тошев и Богдан Филов, Николай Денков е третият премиер на страната, роден в Стара Загора. Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea от 2019 г., професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. От 2014 до 2016 г. акад. Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове, през 2017 г. и 2021 г. - служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. – министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков. Той е едно от авторитетните имена, които заедно с Кирил Петков и Асен Василев създават партия "Продължаваме Промяната“.  

Денков представи водещите приоритети - бюджет с 3% дефицит, запазване на социалните плащания и данъците, влизане на България в Шенген и еврозоната и стабилизиране на икономиката.

Ключови министри са свързани със Стара Загора

Румен Радев оглави министерството на енергетиката. Той има сериозен опит в индустрията. Председател е на съвета на директорите на “Асарел-Инвестмънт”. Отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Той е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и координатор на проект ZAHYR.

При последното си гостуване в обществената медия през октомври 2022 година като представител на старозагорския "Холдинг Загора" Радев коментира бъдещето на водородните технологии и по-масовото им навлизане в съвременния свят. Той сподели мнението, че Стара Загора има потенциал да се разгърне като „водородната долина“ на България.

Спряганият до последно за енергиен министър депутат от ПП-ДБ от Стара Загора Радослав Рибарски изненадващо отпадна от първоначално лансирания проектокабинет. Той не участва в гласуването на новото правителство в пленарната зала във вторник заради планирано работно посещение в САЩ, заявиха от екипа му. 

Старозагорският депутат от ПП-ДБ и учредител на "Да, България" доц. Атанас Славов е новият министър на правосъдието. Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Произхожда от старозагорския род Воеви, участвал активно в културния живот на града. Завършил е СУ „Васил Левски“ в Стара Загора с хуманитарен профил.

В интервю за Радио Стара Загора от края на май тази година доц. Славов подчерта, че България се нуждае от експертно правителство, което да осъществи ключови за страната реформи в рамките на година и половина. На първо място страната има нужда от работещ парламент, който да приеме необходимото законодателство и да стартира дълго отлаганата съдебната реформа с конституционни промени. 

Радослав Василев от ПП-ДБ става депутат от Старозагорския регион на мястото на избрания за министър на правосъдието Атанас Славов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Все повече хора активират мобилното приложение еЗдраве

От началото на кампанията  по сдвояване на електронните здравни досиета с мобилните телефони продължава на различни места в цялата страна, в област Стара Загора интерес  към приложението еЗдраве са имали 525 души. Припомняме, че кампанията на..

публикувано на 21.10.24 в 08:40

Утре ни очакват температури между 15 и 20 градуса

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус..

публикувано на 20.10.24 в 15:34

Избирателната активност в село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %

Избирателната активност в казанлъшкото село Бузовград към 12:30 часа е 9,69 %.  Това сочат данните, публикувани на официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Казанлък.  Избирателите упражняват гласа си в две секции, като имат право да го..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Частични местни избори в казанлъшкото село Бузовград

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В казанлъшкото село Бузовград се провеждат извънредни избори за кмет. Гласуването започна без проблеми и сигнали за..

публикувано на 20.10.24 в 09:31
Снимка: Стоян Радев

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка при селскостопанските животни, обяви заместник-министъра на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край село Мечкарево,..

публикувано на 19.10.24 в 15:44

Министърът на земеделието Георги Тахов ще открие Ден на българския производител край Сливен

Ден на българския производител се открива днес  край Сливен,  в изложбения център в село Мечкарево.  Събитието ще бъде открито от  11.00 часа от министъра на земеделието Георги Тахов. В изложението са представени всички сектори на животновъдството в..

публикувано на 19.10.24 в 10:08

На празник с кауза канят в Дълбоки

Средства за възстановяване на църковния покрив събират жителите на старозагорското село Дълбоки . Кутия за дарения  ще бъде поставена пред читалището, където в събота от 10:00 часа започва Празника на тиквата, ще има и благотворителен базар...

обновено на 19.10.24 в 09:40

Повече нуждаещи се домакинства в Ямболска област ще получат помощи за отопление

 В област Ямбол през тази година целева помощ за отопление ще получат повече домакинства в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври, напомнят от  Регионалната дирекция "Социално подпомагане".  До..

публикувано на 19.10.24 в 09:38
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец, приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари.  Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилски ще бъде почетена..

публикувано на 19.10.24 в 09:27

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54