Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Маринова: Политически сили си направиха пиар на гърба на хората с редки заболявания

Моника Маринова

Политически сили си направиха пиар на гърба на хората с редки заболявания и хората с увреждания чрез проведената кръгла маса в Народното събрание преди няколко дни. Това мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора Моника Маринова, председател в Сдружение на Тарловите пациенти в България- Лечение без граници. Отново не са били чути исканията им, а въпросите са останали без отговор. Тя определи отношението на институциите като обидно.

„Не знам колко пъти чухме от институциите „пожелаваме си“, „Надяваме се“, и „не разбирам“. Всички бяха подготвени да четат от листчета. Когато се стигна до задаване на въпроси от пациентите или не се отговаряше или се отговаряше на съвсем друга тема. Много гръмки обещания се дават без резултат. Един омагьосан кръг, от който не може да се излезе, а в крайна сметка е прецакан пациентът. Другото, което ми направи впечатление е, че си измиха ръцете с медицинските специалисти“, коментира Моника Маринова.

По думите й, хората с увреждания е трябвало да стоят прави, част от тях дори не са могли да зададат и въпросите си, избутани в ъгъла.

"На всичкото отгоре ние останахме изумени, че сме поканени на кръгла маса, която ние от неправителствените организации подготвяме с месеци"

Припомняме, че В Народното събрание се проведе кръгла маса на тема "Проблемите на хората с увреждания и децата с хронични заболявания, редки болести и диабет в България".

На нея трябваше да бъдат обсъдени и проблемите, които срещат хората с увреждания, включително с ТЕЛК, НЕЛК и обновяването на спецификациите за помощните средства.

Моника Маринова коментира още, че няма решение на проблема за финансирането на с операциите извън България, тъй като у нас те са неуспешни, въпреки, че се извършват.  

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тракийски университет организира безплатен скрининг на българите в Албания

Преподаватели и студенти от Медицинския колеж към Тракийския университет- Стара Загора извършиха първи по рода си безплатен скрининг сред българската общност в Албания. Инициативата се проведе на 29 и 30 юни, когато излязоха и резултатите от..

публикувано на 04.07.24 в 12:34

Старозагорка даде над 5000 лв. на телефонни измамници

С над 5000 лв. се раздели старозагорка след като стана жертва на телефонна измама.  На 03.07.2024 г. в Първо РУ - Стара Загора се е явила 65-годишна жена от гр. Стара Загора, която заявила, че на 02.07.2024 г. е получила обаждане по интернет приложение..

публикувано на 04.07.24 в 12:06

Двама в болница след скандал в Паничерево

На 03.07.2024 г., в 15:10 ч., в РУ - Казанлък е получено съобщение от ФСМП - Гурково за приети две лица с порезни рани.  На място е установено, че в с. Паничерево, общ. Гурково, след възникнал скандал, 51-годишен мъж е нанесъл порезна рана в областта..

публикувано на 04.07.24 в 11:47

Назначен е управител на новосъздаденото общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“

Със Заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, за ръководител на общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ е назначен проф. Генко Гешев, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.  Предприятието бе подкрепено, с пълно мнозинство,..

публикувано на 04.07.24 в 11:39

Областният съвет на БСП в Стара Загора декларира подкрепа към новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП-Стара Загора изрази пълна подкрепа на действията, предприети от новото ръководство, начело с и.ф. председател Атанас Зафиров и единодействието с всички идейни течения в БСП, както и с левите политически формации. Новият курс към..

публикувано на 04.07.24 в 11:29

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Марица" при "Капитан Андреево"

Ограничено е движението по магистрала "Марица" при пътен възел "Капитан Андреево" в посока ГКПП "Капитан Андреево" поради катастрофа, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществява по пътните връзки на пътния възел и се регулира от..

публикувано на 04.07.24 в 10:03

Старозагорски фармацевти излязоха на мълчалив протест

Около 20 фармацевти се събраха на протест пред Здравната каса в Стара Загора тази сутрин. Те са срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. С надписи „справедливост и..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

200 дка предимно широколистни гори са изгорели в Старозагорско

Около 200 дка предимно широколистни гори са изгорели при пожари от началото на този пожароопасен сезон на територията на Държавното горско стопанство в Стара Загора. "През миналата седмица при пожар в село Помощшник на територията на нашето..

публикувано на 04.07.24 в 09:54

Почти без валежи и по-топло време днес

Днес ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно Рило-Родопската област, ще има валежи, в отделни райони придружени от..

публикувано на 04.07.24 в 06:15

Смениха областните управители на Стара Загора и Ямбол

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол , като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността, информират от пресцентъра на..

публикувано на 03.07.24 в 18:51