Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в НОИ Стара Загора излязоха на протест

5
Снимка: Кристина Русева

Работещите в териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Стара Загора излязоха на едночасов протест пред сградата на института от 12 до 13 ч. В протеста участват членове на двете синдикални организации КТ “Подкрепа“ и КНСБ, които настояват за 30%-тно увеличение на заплатите. Брутните възнаграждения са масово между 1000 и 1200 лв., което е обидно и недопустимо в сегашните икономически условия на инфлация и почти ежедневно поскъпване на стоки и услуги“. С плакати : "Защо депутатите заслужават увеличение, а ние - не", „Държавен служител не е мръсна дума!", "И за нас има инфлация!" протестиращите изразиха несъгласието си със заплащането и условията на труд, при които един служител се налага да обработва огромен набор от документи на няколко десетки клиенти на седмица. В понеделник тази седмица 8 служители са обслужили няколко стотин клиенти, споделиха някои от протестиращите.

 Една от служителките попита – „Кога е било пенсията на един пенсионер да бъде в размер на 3 400 лв и всяка година трудов стаж след пенсиониране да му се зачита за стаж с доплащане? И защо прослуженото време на служителите в системата е част от заплата?“

„Брутни заплати от 1 000-1 500 лв. не е адекватно заплащане на за един специалист в системата, за когото се изискват икономическо образование или юридическа правоспособност, ако е юрист. Кадри се градят с години, а един икономист или юрист да получава такова възнаграждение – е обидно!“, каза Теодора Крумова, секретар на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ в поделението на НОИ Стара Загора.

 Татяна Генева, секретар на КНСБ заяви, че двата синдиката ще изчакат отговора на финансовия министър Асен Василев за да обсъдят по-нататъшните действия в защита на исканията за по-високи заплати, които не изключват и ефективна стачка. Пред председателя на Регионалния синдикат КТ "Подкрепа" Михаил Михайлов, протестиращите заявиха подкрепата си за справедливите искания на протестиращите в другите сфери на държавната администрация и сектори за по-добро заплащане.

 Чуйте репортаж от протеста на служителите на НОИ Стара Загора в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45

Клисура чества 148 години от Априлската епопея

В Клисура започват проявите, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание. Кулминацията на честванията ще бъде на   30 април със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до пл. "20-ти април", където ще започне..

публикувано на 21.04.24 в 10:55

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е..

публикувано на 17.04.24 в 11:12

Първи пролетен празник "Ромбана" организират в Генерал Инзово

За първи път в ямболското село Генерал Инзово, община Тунджа, се организира пролетно надиграване и надпяване "Ромбана" . Празникът ще се проведе на 21 април от 10.00 часа в парка на селото.  "Ромбана" е обичаят с пролетните момински игри по Лазаровден в..

публикувано на 16.04.24 в 16:43

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище "Искра", гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата..

публикувано на 16.04.24 в 12:49

Благотворителен поход в подкрепа на Ксения Шопова

Боен Клуб „Атила” , сдружение „Брат За Брата“ Туристическо дружество „Сърнена Гора” гр. Стара Загора се обединяват в обща кауза в подкрепа на Ксения Шопова. Благотворителен поход ще се състои на 13-и април, събота. Сборният пункт е 9.00 часа под..

публикувано на 12.04.24 в 13:15

Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и председателят на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков подписаха безсрочен договор за сътрудничество. Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на..

публикувано на 11.04.24 в 15:08

Срокът на проект „Грижа в дома“ в община Тунджа е удължен до 12 юли тази година

Здравно-социална подкрепа по проекта „Грижа в дома“ получават 300 самотни възрастни и хора с увреждания в селата на община Тунджа. Това каза за радио Стара Загора Силва Иванова, началник на отдел „Социални услуги“ в Общината, която допълни още, че е..

публикувано на 04.04.24 в 14:05

Фестивал на самардалата ще се проведе в село Конаре

Фестивал на самардалата ще се състои на 30 март 2024 г. в с. Конаре, община Гурково, област Стара Загора. Тази година каузата на събитието е реставрация на двора на храм “Света Троица” в селото, който е паметник на културата с национално значение...

публикувано на 30.03.24 в 08:00