Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Фестивалът на котленския килим, багрите и етносите

2
Снимка: интернет

Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел очаква хиляди гости от страната, от днес до неделя в местността „Изворите“. Музикалната програма ще открият тази вечер братя Аргирови, група  „JAMBOL PROJECT“ и балетната школа ,,Па Де Кре “ от Стара Загора.

 Домакините ще зарадват жителите и гостите на събитието с  разнообразна и богата програма в трите дни с изложение на котленски и гръцки килими и голям котленски стан, в четирите етнически села – българско, турско, циганско и каракачанско ще бъдат показани традициите на Гергьовден. В  занаятчийския базар  ще бъде  демонстрирано естествено ръчно багрене на вълна и тъкане на котленски килими. „Подготвили сме изложба на типичната женска котленска носия, която е от градски тип. Тя се отличава с аристократичност, подчертавайки особения статут на някогашния възрожденски Котел. Ще бъдат показани красивите и неповторими пафти, куни и други бижута. В тях някогашните котленски златари влагали седеф от Йерусалим и Охрид. Някои от тези произведения на занаятчийското ювелирно изкуство са били шедьовъра на живота за своя майстор.“, каза за Радио Стара Загора,  преди началото на фестивала, кметът на Котел Коста Каранашев.

 Домакините се надяват на вертикалния стан на входа на местността „Изворите“ всяка жена, която пожелае,  да затъче една нишка, за да може до догодина да бъде изтъкан котленски килим от ръцете на 20 000 българки. На своята 7-ма национална среща „Родолюбие“,  лютиерите у нас ще определят най-добрите майстори в направата на гайда, кавал, гъдулка, тамбура и  тъпан. Талисманът на фестивала – Котленчето ще поведе Кукерското шествие под съпровода на гайди от българското село до Голямата естрада в 20,30 ч. в съботната вечер. Д-р Людмила Емилова ще дава ценни съвети в „Къщата на здравето“, а майстор-готвачът Андре Токев ще приготвя традиционни баварски ястия.

 Известни музиканти и танцьори ще се представят в Котел  - Петя Панева, Фондацията, Ансамбъл „Българе“.

 За децата са подготвени много изненади  в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“, където ще ги очаква първата печатна преса – пресата на Гутенберг.

  Известен с любовта си към Котел и възхищението и преклонението към делото на Георги Стойков Раковски, Коста Каранашев обяви началото на кампанията за събиране на средства за изрисуване лика на най-известния котленец върху фасадата на една от сградите, като продължение на  инициативата за екстериорно присъствие по фасадите в градчето на котленския килим и българската шевица.

 Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. 

 В звуковия файл чуйте по-интересните акценти от Седмия фестивал на котленския килим, багрите и етносите от кмета на Котел Коста Каранашев.

 

Ето и пълната фестивална програма по дни и часове:28 юли 2023 г.

28 юли 2023 г. /петък/

19:00 часа – Концерт на „JAMBOL PROJECT“

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

21:00 часа – Откриване на Фестивала

21:00 часа – Концерт на балетна школа ,,Па Де Кре “

22:00 часа – Концерт на Братя Аргирови

Място: Голяма сцена „Естрада”

29 юли 2023 г. /събота/

09:00 часа – Официална програма

Занаятчийски базар;

Демонстрация на тъкане и естествено багрене на вълна;

Фотоизложба на котленски носии, пафти, накити и  просфорни печати, „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“

11:00 часа – Официално откриване

Посрещане на фестивалната кукла „Котленчето“

Представяне на ансамбъл „Иглика“, гр. Краков, Полша

Място: Сцена пред х-л „Изворите“

Представяне на традиционни обичаи, носии и характерни ястия

– Българско село 

– Ромско село 

– Каракачанско село 

– Турско село

13:00 – 14:00 ч.  Среща с д-р Людмила Емилова

Място: Здравен кът

– Баварска кухня с шеф Андре Токев

Детски свят:

– Пресата на Гутенберг 

– Работилницата на Елфите

– Къщичките на джуджето 

– Омагьосаното село на Баба Яга

12:00 часа – Представяне на самодейни състави от гостуващите читалища и читалища от община Котел

Място: Голяма сцена „Естрада“

13:00 часа – VIII-ма Национална среща на лютиерите в България  ,,Родолюбие‘‘ – Майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023г. – „гайда“, „кавал“, „гъдулка“, „тамбура“, „тъпан“.

Вечерна програма:

18:30 часа – Концерт на танцов ансамбъл „Иглика“ – гр. Краков, Полша

19:30 часа – Концерт на  „JAMBOL PROJECT “

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

20:30 часа – Кукерско шествие, съпроводено от гайди– съвместно шествие с кукери от Народно читалище „Просвета-1892“, гр. Стралджа

Място: Тръгване от „Българското село“ до Голяма сцена „Естрада“

21:00 часа – Концерт на Ансамбъл „Българе“

21:20 часа – Монолог „Майката на Раковски“

21:30 часа – Концерт на Петя Панева

22:30 часа – Концерт на Група „Фондацията“ с участието на Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански

Място: Голяма сцена „Естрада“

30 юли 2023 г. /неделя/

10:00 часа – Пленер – тебеширен свят

14:00 часа – Официално закриване на фестивала




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06