Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиненият за нападението срещу Дебора Михайлова остава в ареста

Снимка: Елена Балабанова

Обвиняемият за нападението на 18-годишната Дебора Михайлова остава с най-тежката мярка „задържане под стража“. Районният съд в Стара Загора не уважи искането на защитата на Георги Георгиев той да бъде освободен от следствения арест и да му бъде наложена по-лека мярка.

В мотивите си Районният съд посочи, че няма основание за отмяна или изменение на мярката в по-лека, защото от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение,  че именно Георгиев е извършител на деянието. Освен това обвиненията срещу него са за тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Самият той е с обременено съдебно минало и има опасност да се укрие или извърши друго престъпление. 

Съдебното заседание се проведе при при закрити врата по искане на прокуратурата. Защитата на обвиняемия настоява за по-лека мярка заради новите обстоятелства по делото и направените допълнителни експертизи, които, според адвокатите, оневиняват Георгиев като извършител на жестокото деяние.

"Резултатът на ДНК експертизата е такъв, че категорично отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието. И ДНК-експертизата, и трасологичната. Няма и какъвто и да било биологичен материал по дрехите на Георги, с които дрехи прокуратурата твърди, че е бил в нощта на нападението над Дебора Михайлова. Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка категорично не е на Георги - нито по вид, нито по размер", каза адв. Валентин Димитров, единият от двамата защитници на обвиняемия.

Съдът обаче изтъкна, че дори резултатите от ДНК и трасологичната експертиза да не посочват пряко Георгиев като извършител, има други събрани доказателства срещу него.

Удовлетворени сме, че искането за изменение на мярката за неотклонение беше оставено без уважение от съда, заяви след заседанието наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева.

В началото на съдебното заседание адвокатите на Георгиев са поискали отвод на съдебния състав и наблюдаващите прокурори, но искането им е било отхвърлено. Защитата на обвиняемия настояват също разследването и делото да се прехвърлят в друг съдебен район, защото не се водят обективно и безпристрастно. 

"Това е изключителен прецедент в момента. Това не е толкова процес по НПК, колкото една инквизиция спрямо нашия подзащитен на всяка цена да бъде задържан. Аз не видях да се  работи по нито една друга версия, освен, че именно той е извършител на това деяние", заяви адв. Петко Кънев и допълни, че ще решат допълнително дали да обжалват днешното определение пред Окръжен съд - Стара Загора.

Георги Георгиев е с постоянна мярка за задържане под стража от 31 юли за заплахи с убийство спрямо Дебора. Срещу него има повдигнати още две обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда.

Ако мярката бъде обжалвана от защитата на Георгиев, заседанието на Окръжния съд е насрочено за 5 септември. 


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикална школа при НЧ "Родина 1860" ще отбележи 70 години с юбилеен концерт

Музикална школа при НЧ "Родина 1860 " ще отбележи 70 години от създаването си с юбилеен концерт на 20 май, понеделник, 17.00 часа в Градска художествена галерия. В концерта ще участват изявени джаз музиканти, които ще свирят заедно с възпитаниците на..

публикувано на 19.05.24 в 15:24
Снимка: Стоян Радев

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасим 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател..

публикувано на 19.05.24 в 14:52
Снимка: БПЦ

Сливенска епархия с втори опит за избор на митрополит

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният..

публикувано на 19.05.24 в 09:38

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика..

публикувано на 18.05.24 в 16:32

Временно не работи светофарна уредба

Светофарната уредба на кръстовището на улиците „Димчо Стаев“ и „Христо Ботев“ в Стара Загора не работи от днес по технически причини – скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора..

публикувано на 18.05.24 в 14:59

На Античния форум в Стара Загора бе открит фестивала на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им..

публикувано на 18.05.24 в 14:36

Румен Радев в Ямбол: Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Неприемливо е продължаването на войната между  Русия и Украйна и е крайно опасно страстите на войната да се разпалват и в Европа. Това  заяви президентът Румен Радев в Ямбол , коментирайки покушението срещу словашкия премиер.  Държавният глава за пореден..

публикувано на 18.05.24 в 14:13

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ” взе участие в младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“

Поредният младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, в която казанлъшката организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”  взе участие, се проведе между 08.05. и 15.05.2024 г. в Кавос, Гърция. Проектът “Мисли извън..

публикувано на 18.05.24 в 12:17

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35